saveza za imovinu NALED-a za brži upis nepokretnosti

Masovna legalizacija objekata ostaje ključni prioritet

SrbijaU fokusu

22.10.2024 13:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Masovna legalizacija objekata ostaje ključni prioritet Masovna legalizacija objekata ostaje ključni prioritet
Članovi Saveza za imovinu i investicije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) izglasali su da prioriteti na kojima će raditi i dalje ostaju... Masovna legalizacija objekata ostaje ključni prioritet

Članovi Saveza za imovinu i investicije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) izglasali su da prioriteti na kojima će raditi i dalje ostaju digitalizacija postupka i masovno sprovođenje ozakonjenja objekata, podsticanje zelene tranzicije kroz racionalniju potrošnju energije i širu proizvodnju iz obnovljivih izvora i uvođenje sistema eProstor za izradu prostornih i urbanističkih planova, objavljeno je danas.

Kako je navedeno, novi saziv Saveza će se zalagati i za brži upis nepokretnosti po zahtevima koji se ne rešavaju zbog nedostataka u dokumentaciji, digitalizaciju rada sudova kroz uvođenje elektronske komunikacije svih učesnika u postupcima, primenu eAukcija u postupcima raspolaganja imovinom, poput stečaja i otuđenja javne svojine, kao i rešavanje sporova koji se više od 20 godina vode nad poljoprivrednim zemljištem između zadruga i kompanija koje su to zemljište kupile.

Novi predsednik Saveza za imovinu i investicije Marko Jović iz kompanije A1 kazao je da je važna tema i pojednostavljenje procedure za postavljanje baznih stanica mobilne telefonije.

„Cela naša industrija se nalazi pred uvođenjem novih tehnologija koje će biti važne i za Expo 2027, a njihov razvoj će biti nemoguć bez 5G mreže“, kazao je Jović.

Na sednici je kao najveći rezultat Saveza istaknut doprinos ukidanju naknade za konverziju, što je omogućilo privredi da planira nove investicije vredne stotine miliona evra.

Za godinu dana, od kada je naknada ukinuta, podneto je više od 2.200 zahteva, a pozitivno je rešeno više od polovine, neveli su iz NALED-a.

Članovi su među ostalim aktivnostima koje su obeležile rad Saveza u prethodne dve godine izdvojili i ujednačavanje obračuna utrošaka energije za proizvođače prozjumere, pripremu studije sveobuhvatne reforme imovinsko-pravnih odnosa i lansiranje prve platforme za uključivanje građana u prostorno i urbanističko planiranje.

Za rad platforme „Budi deo plana“, razvijene u sklopu projekta koji je sproveo NALED, grad Kragujevac je na konkursu „Seoul Smart City Prize“ osvojio treće mesto u kategoriji „Human-CentriCity“.

Kako je objašnjeno, reč je o nagradi koju su ustanovile Svetska organizacija pametnih gradova (WeGO) i Vlada grada Seula sa ciljem da promovišu model pametnog grada koji brine o ugroženim grupama u eri četvrte industrijske revolucije.

Savez okuplja gotovo 90 članova iz redova privrede i stranih investitora, lokalnih samouprava, institucija i akademske zajednice, koji rade zajedno pod okriljem NALED-a i u saradnji sa međunarodnom zajednicom na stvaranju bolje investicione klime i imovinsko-pravne sigurnosti u Srbiji.

Tagovi
U FOKUSU
  • SABRINA

    22.10.2024 #1 Author

    Odavno smo u 21.veku a i dalje se kod nas sve usporeno uvodi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.