Industrijska proizvodnja u proseku raste, pad u sektorima sa najvećim poskupljenjima

MAT: Gramzivost proizvođača i trgovaca vratila se kao bumerang

AnalizaPoslovanjeSrbija

9.10.2023 15:02 Autor: Milica Rilak 7

MAT: Gramzivost proizvođača i trgovaca vratila se kao bumerang MAT: Gramzivost proizvođača i trgovaca vratila se kao bumerang
Industrijska proizvodnja je u avgustu zabeležila međugodišnji rast od 5,8 odsto, tako da je kumulativno međugodišnje povećanje od 2,4 odsto u periodu januar-avgust ostalo... MAT: Gramzivost proizvođača i trgovaca vratila se kao bumerang

Industrijska proizvodnja je u avgustu zabeležila međugodišnji rast od 5,8 odsto, tako da je kumulativno međugodišnje povećanje od 2,4 odsto u periodu januar-avgust ostalo relativno visoko, a prvi put nakon januara međugodišnji rast je zabeležen u sva tri sektora proizvodnje: rudarstvu, elektroprivredi i prerađivačkoj industriji, pokazala je analiza stručnog časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

„U okolnostima izrazite dekonjunkture evrozone, ova činjenica jeste kuriozitet i još jedna potvrda otpornosti domaće ekonomije. Ipak, ocenjujemo da je ovaj rezultat privremen“, upozorili su analitičari MAT-a, uz napomenu da jednostavno nije realno da se ovako snažan uzlazni trend industrijskog rasta u
postojećem okruženju dugoročno može održati
.

Skreću pažnju na to da kretanja unutar prerađivačke industrije pokazuju da nema stabilnog trenda i da su mesečni skokovi uglavnom incidentnog karaktera i nepredvidivi.

Ključni problem prerađivačke industrije Srbije lociran je, prema njihovoj oceni, u oblasti sa ujedno najvećim učešćem u toj oblasti – odnosno u sektoru proizvodnje prehrambenih proizvoda, koji u ukupnoj industrijskoj proizvodnji učestvuje sa 14,9 odsto.

Fizički obim te proizvodnje za osam meseci ove godine u odnosu na isti period 2022. manji je za 0,9 odsto, naveli su u analizi i istakli da, od osam grana prehrambene industrije, u avgustu najveće međugodišnje smanjenje beleže proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda i proizvodnja mlečnih proizvoda, a značajan je i pad prerade i konzervisanja voća i povrća.

„Interesantno je da su upravo proizvodi ove tri grane i perjanice ovogodišnje inflacije. U sve tri grane cene u avgustu u odnosu na prošlogodišnji prosek bile su veće za oko 25 odsto, znatno više od rasta cena hrane, koji je iznosio 19 odsto„, stoji u analizi MAT-a.

Gramzivost proizvođača (ali i trgovaca) se brzo vratila kao bumerang. Tražnja za ovim proizvodima je u drastičnom padu što šteti proizvodnji. Da li je to dovoljno upozorenje ovim kompanijama ostaje da vidimo“, zaključili su analitičari okupljeni oko MAT-a.

  • BAĆA

    9.10.2023 #1 Author

    Pa to smo i cekali

    Odgovori

  • Emilija

    9.10.2023 #2 Author

    Koriste priliku ali nisu uspeli

    Odgovori

  • DASHA

    9.10.2023 #3 Author

    Ah, pa da….

    Odgovori

  • SABRINA

    10.10.2023 #4 Author

    Svi smo svedoci nerealnih poskupljenja. Ne znam sta su proizvođači, a kako vidim i trgovci očekivali sa tolikim cenama…da prodaja ostane ista?!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    10.10.2023 #5 Author

    Uvek bilo i bice,lov u mutnom!

    Odgovori

  • DOBRILA

    10.10.2023 #6 Author

    Sa ovakvim cenama, ni njima nista nece biti bolje..

    Odgovori

  • SUNCICA

    15.10.2023 #7 Author

    To se ocekivalo ,svi su gramzivi samo da zarade

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...