Licence se mogu dobiti do 31. decembra

Ministarstvo finansija neće produžiti rok računovođama za upis u registar

PoreziPoslovanjeSrbija

28.12.2022 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ministarstvo finansija neće produžiti rok računovođama za upis u registar Ministarstvo finansija neće produžiti rok računovođama za upis u registar
Novi Zakon o reviziji i računovodstvu, čija primena počinje od Nove godine, između ostalog predviđa da knjigovođe moraju da budu upisane u registar pri... Ministarstvo finansija neće produžiti rok računovođama za upis u registar

Novi Zakon o reviziji i računovodstvu, čija primena počinje od Nove godine, između ostalog predviđa da knjigovođe moraju da budu upisane u registar pri Agenciji za privredne registre. Do sada je to uradilo manje od polovine knjigovođa i zato traže novo odlaganje primene zakona.

Ispit za sticanje profesionalnog zvanja pokazao se kao najveća prepreka. Iako su imali dve godine da završe proceduru do sada se u registar upisalo 3.387 pružalaca računovodstvenih usluga, a 700 je u procesu. Oni koji još nisu dobili licencu, a više ih je od 50 odsto, kažu da su imali mnogo posla u vreme pandemije i mnogo izmena zakona.

„Ako tako pogledamo, imali smo koliko? Godinu dana da pripremimo sve. Ja jesam zagovornik toga da licence zaista mogu doprineti kvalitetu unutar struke, ali mi tražimo samo produženje roka na osnovu onih okolnosti koje nisu mogle biti predviđene“, rekao je Aleksandar Segedi iz knjigovodstvene agencije „Tim 011“, izveštava RTS.

Ministarstvo finansija odgovara da ne vidi nijedan objektivni razlog za produženje roka. Na pitanje da li će biti produžetka roka iz Ministarstva finansija stigao je odgovor:

Ministarstvo finansija je tri puta pozivalo pružaoce računovodstvenih usluga da usklade poslovanje sa odredbama Zakona, odnosno da blagovremeno podnesu zahtev za dobijanje dozvole i upišu se u Registar, naglašavajući da rok neće biti produžen. I na sednici Nacionalne komisije za računovodstvo razmatrana je inicijativa Privredne komore za izmenu Zakona i produženje roka za upis u Registar, i ocenjeno da nema osnova za to.“

Foto: Pixabay.com

Posledice neusaglašavanja sa zakonom od prvog dana nove godine osetiće i deo privrede.

„Izveštaji naše privrede za 2022. godinu neće moći da budu prihvaćeni i obrađeni kao ispravni ukoliko knjigovodstvena agencija koja potpiše taj finansijski izveštaj nije upisana u registar pružalaca računovodstvenih usluga“, rekao je Milan Lučić, direktor Agencije za privredne registre.

„Poveravanje vođenja knjiga licu koje nema upisanu licencu je kažnjivo. Mislim da je iznos kazne minimum 250.000 dinara“, naveo je Segedi.

U Savezu računovođa i revizora Srbije kažu da su uz dva redovna organizovali i četiri-pet vanrednih rokova za ispite i da su oni nephodni za profesionalni rad.

„Upravljačko računovodstvo u svetu je sveto slovo. Sa druge strane finansijsko izveštavanje kao drugi predmet, poreski propisi… Da li to nisu potrebni predmeti koje profesionalni računovođa mora da zna?“, naveo je Pero Škobić, generalni sekretar Saveza računovođa i revizora Srbije.

U Savezu računovođa i revizora Srbije veruju da većih problema ipak neće biti, jer su samo oni u protekle tri godine izdali gotovo hiljadu i po licenci. A izdaje ih i Komora revizora Srbije. Na sve to treba dodati i računovođe koji su sertifikovani do 2008. kada je ta obaveza prestala.

  • Iva

    29.12.2022 #1 Author

    Svi pomalo da profitiraju

    Odgovori

  • Boba3

    29.12.2022 #2 Author

    racunovodje treba da su azurne, zato to i rade

    Odgovori

  • TATJANA

    3.1.2023 #3 Author

    Imali su dosta vremena da sve pripreme

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...