Loši zakoni dovode privrednike do pravne nesigurnosti

Računovođe traže jasne propise koji se neće menjati svakih godinu dana

AnalizaPoreziPoslovanjePreduzetnik

7.9.2022 16:43 Autor: Ljiljana Begović 13

Računovođe traže jasne propise koji se neće menjati svakih godinu dana Računovođe traže jasne propise koji se neće menjati svakih godinu dana
„Donošenje jasnih i kvalitetnih propisa koji se neće menjati na godinu dana i koji će biti tumačeni uvek na isti način od prioritetnog je... Računovođe traže jasne propise koji se neće menjati svakih godinu dana

„Donošenje jasnih i kvalitetnih propisa koji se neće menjati na godinu dana i koji će biti tumačeni uvek na isti način od prioritetnog je značaja za normalno funkcionisanje poreskog sistema i privrede“ – jedan je od zaključaka sa današnje konferencije o ulozi računovodstvene profesije u reformama koje se sprovode i njihovom uticaju na poreski sistem.

Skup su organizovali Računovodstvena komora Srbije i udruženje Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije (ZPPS).

Milena Amon, zastupnik Udruženja (ZPPS), rekla je da domaći privrednici i preduzetnici zajedno sa računovođama čine stub poreskog sistema i ekonomije naše države.

“Problem je što država zapostavlja domaći privatni sektor i na taj način “seče granu na kojoj sedi” urušavajući ekonomiju. Sve to se odražava i na društvo, što i sami vidimo na terenu, kroz inflaciju i situaciju u kojoj se na primer nalazi poljoprivreda. Kada imamo loš, nefunkcionalan sistem, loše zakone, uredbe, nejasne propise i nelojalnu konkurenciju, poslovanje legalno registrovanih domaćih privrednika je ugroženo, a oni su ti koji pune budžet”, navela je Amon.

Ona je ocenila da se u trenutnoj situaciji ne može tražiti da računovođe ispune očekivanja privrednika kao zakonskih zastupnika jer koliko god profesionalno radili svoj posao uvek se može desiti da se privrednik nađe u nekom takozvanom prekršaju, što dovodi do pravne nesigurnosti, gašenja privatnih firmi i prelaska na crno tržište ili odlaska iz zemlje.

“U tom smislu je i naša obaveza, kao i države, da radimo na unapređenju poslovnog ambijenta, kako bi bio podsticajan za domaće preduzetništvo. Da bi računovođa mogao da ispuni očekivanja privrednika u poslovnom odnosu mora imati na raspolaganju sistem i zakone koji neće biti dvosmisleni, koji neće biti na štetu legalno registrovanih privrednika i koji neće biti opterećeni nepotrebnom birokratijom kao što je to trenutno slučaj sa zakonom o fiskalizaciji”, istakla je Amon.

Foto: Pexels.com

Ona se u oceni situacije u kojoj se nalaze računovođe i privrednici osvrnula na nekoliko zakona, između ostalih i na onaj o elektronskim fakturama za koji je rekla da ima previše propusta.

“Tu je i zakon o poreskom postupku i administraciji, kao i povezani zakoni koji privrednike i računovođe na terenu tretiraju kao narodne neprijatelje, a ne kao one koji pune državni budžet. Kada je reč o kaznenoj regulativi ona je potpuno nelogična, i tu se uopšte ne uzimaju u obzir ni princip srazmernosti ni ekonomske moći privrednih subjekata. Od državnog aparata očekujemo da u reformama koje se sprovode slušaju glas stručnjaka, u ovom slučaju Računovodstvene komore Srbije, kao i glas privrednika”, zaključila je zastupnica udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije Milena Amon.

Predsednik Skupštine Računovodstvene komore Srbije Slobodan Mićić na konferenciji je govorio o konkretnim problemima koje je doneo sistem elektronskih faktura.

Sistem elektronskog fakturisanja već četiri meseca ne funkcioniše kako treba. Prenos podataka iz Poreske uprave u Ministarstvo finansija takođe ne radi. Mi ne vidimo nijedan razlog zašto je Poreska uprava ovde odvojena, zašto se podaci sistema elektronskih faktura nalaze u e-upravi, a fiskalni računi idu u Poresku. Mi smo tražili da se sve prebaci u Poresku upravu. Problem je što izdati dokumenti u maloprodaji javnom sektoru nisu plaćeni i što se čeka – u prvih mesec dana se dešavalo da nijedan račun od javnog sektora nije plaćen”, naglasio je Mićić.

On je rekao i da je Komora dobila veliki broj žalbi i iz javnog sektora, jer i oni moraju svakog dana da popunjavaju izjave da nisu koristili PDV, da nisu knjižili dokumenta i da to traje nekoliko meseci.

Trenutno je urušen sistem poslovanja, pitamo se šta će se tek desiti prvog januara sledeće godine kad taj sistem počne da funkcioniše između celog privatnog i javnog sektora. Jedan dokument koji izdate prema javnom sektoru putuje od 10-15 dana do tri meseca”, rekao je Mićić.

O lošim stranama zakona o elektronskom fakturisanju govorio je i Aleksandar Stojčev, pružalac računovodstvenih usluga.

“Mi želimo jasne procedure i postupke koji će biti u skladu sa zakonom. Stiče se utisak da ministarstvo ne sagledava celokupnu sliku i sve moguće slučajeve u praksi. Iako je sistem fiskalizacije dobro zamišljen, u praksi ne funkcioniše. Sistem avansnih faktura u maloprodaji ne postoji nigde u svetu”, istakao je Stojčev.

On je naglasio da bi i jednom zauvek u našem pravnom sistemu trebalo da se definiše status preduzetnika.

“Ne može način plaćanja doprinosa da bude smetnja raspolaganju sredstava preduzetnika. Sad imamo i situaciju da preduzetnici paušalci plaćaju porez po odbitku, odjednom se iz ministarstva pojavljuje tumačenje da jesu obveznici, a to je nesprovodivo”, ocenio je Stojčev.

Predsednica udruženja Računovodstvena komora Srbije Snežana Mitrović rekla je da se udruženje bori i inicira da se donose jasni propisi u čiju će izradu biti uključeni stručnjaci iz tih oblasti.

“Mi smo više puta apelovali da se odredbe zakona o elektronskom fakturisanju prilagode praksi. Onda ne bi bilo potrebe za mišljenjima i posebnim tumačenjima Ministarstva finansija. Dešavaju se slučajevi da se dobiju tri različita mišljenja o poreskom postupku za istu stvar. Ono što Komora radi i inicira je da se pomogne državi i da se donese kvalitetan propis koji se neće ponovo menjati”, rekla je Snežana Mitrović.

 • MAJA

  7.9.2022 #1 Author

  Pa i treba da se uvede red

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  7.9.2022 #2 Author

  Ko pravi zakone nije ni čudo da su takvi. Nelogični, nedorečeni i nepismeni.

  Odgovori

 • Emilija

  7.9.2022 #4 Author

  Pametno,nije ni njima lako

  Odgovori

 • SRDJAN

  7.9.2022 #5 Author

  Malo malo pa menjaju nesto.

  Odgovori

 • goca87

  7.9.2022 #6 Author

  Naravno i treba da se zna sta kako funkcioniše a da se stalno nesto ne menja

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.9.2022 #7 Author

  Apsolutno su u pravu…

  Odgovori

 • TATJANA

  8.9.2022 #8 Author

  Treba urediti zakon

  Odgovori

 • N.N.

  8.9.2022 #9 Author

  I treba, njima uopste nije lako.

  Odgovori

 • Anna

  8.9.2022 #10 Author

  Šta vrede zakoni kada ih niko ne poštuje i kada se tumače onako kako kome odgovara?

  Odgovori

 • BOJANA

  8.9.2022 #11 Author

  Nije ni njima lako sa tim stalnim promenama.

  Odgovori

 • NADA

  9.9.2022 #12 Author

  ZAKONI BI TREBALO DA BUDU JASNI I LOGIČNI A NE DA SE ČEKA TUMAČENJE.

  Odgovori

 • 24 stana

  13.9.2022 #13 Author

  Namerno pravimo loše zakone da bi vas kažnjavali lako.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.