Zaposleni u devet kopova traže veće zarade

Ministarstvo i rudari “Resavice” bez dogovora o prestanku štrajka

Srbija

19.12.2022 16:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Ministarstvo i rudari “Resavice” bez dogovora o prestanku štrajka Ministarstvo i rudari “Resavice” bez dogovora o prestanku štrajka
Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da briga države za rudare javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica“ nijednog trenutka nije dovođena u... Ministarstvo i rudari “Resavice” bez dogovora o prestanku štrajka

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da briga države za rudare javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica“ nijednog trenutka nije dovođena u pitanje, o čemu najbolje svedoči više od 40 miliona evra subvencija godišnje kako bi to preduzeće moglo da funkcioniše.

„Ove godine, na zahtev sindikata, obezbeđeno je i jedno dodatno povećanje zarada, upravo u cilju poboljšanja materijalnog položaja rudara, posebno ceneći doprinos koji su rudari ‘Resavice’ dali u vreme kad smo se suočili sa problemima u snabdevanju ugljem naših termoelektrana“, navodi se u saopštenju povodom štrajka rudara.

Rudari svih devet rudnika „Resavice“ od jutros su u potpunoj obustavi rada, uz poštovanje zakonskog minimuma procesa rada, tako da zaposleni samo silaze u jame radi njihovog održavanja, a ne iskopavaju ugalj.

Oni tvrde da pregovori štrajkačkog odbora Sindikata radnika JP PEU „Resavica“, ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović i predstavnika Ministarstva finasija, koji su danas održani u Beogradu o povećanju plata rudara, nisu uspeli.

„Verujući da se svi problemi najbolje rešavaju dijalogom, a uzimajući u obzir realne mogućnosti države u vreme kad se ogroman novac izdvaja da obezbedimo sigurnost snabdevanja energentima, kao i subvencije koje se već izdvajaju za ‘Resavicu’, zajedno sa predstavnicima reprezentativnih sindikata i poslovodstva tog preduzeća, intenzivno radimo na pronalaženju održivog modela kojim bi se rešio problem koji su izneli predstavnici zaposlenih u ovom javnom preduzeću“, ističe se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Dodaje se da država želi da pomogne rudarima i da put za poboljšanje njihovog položaja vodi kroz saradnju i partnerski odnos ključnih činilaca u ovom procesu.

„Svi se nalazimo na zajedničkom zadatku da obezbedimo sigurnost snabdevanja energetskog sistema, gde i energetska preduzeća i država već imaju dovoljno poteškoća zbog energetske krize u Evropi i svetu“, ukazalo je ministarstvo.

Put za dugoročno rešavanje problema u JP PEU „Resavica“, kako smatraju u tom ministarstvu, je u optimizaciji proizvodnih procesa i modernizaciji proizvodnje koja je važna ne samo za povećanje ekonomskih parametara, već i za održivost proizvodnje i poboljšanje uslova rada rudara.

„Naš stav je da energetska tranzicija mora biti i finansijski održiva i socijalno pravedna i namera nam je da sve buduće odluke u vezi sa konsolidacijom i modernizacijom donosimo u dijalogu države, sindikata i poslovodstva ‘Resavice’, kako bismo zajednički došli do rešenja koja su održiva i koja će za rezultat imati bolje uslove za život ljudi u opštinama u kojima se nalaze rudnici u sastavu tog preduzeća“, istaklo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

  • TATJANA

    19.12.2022 #1 Author

    Njihov posao je takav da nikada neće moći biti plaćen koliko vredi

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    20.12.2022 #3 Author

    Ovaj posao je opasan po život i naporan fizički a u ovoj situaciji krize sa energijom jako potreban i važan. Država bi za ovako vanq zqanimanja morala da ima sluha i da pravi kompromise.

    Odgovori

  • Dunja5

    20.12.2022 #4 Author

    Naravno da je opravdano sto traze vece plate, visoko rizican posao, ima i zena koje to rade. Tako da treba se boriti za svoja prava.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...