Najuspešniji poslovni rezultati u poslednjih 14 godina

Najviše investicija u slobodnim zonama Šabac i Zrenjanin

BiznisInfrastrukturaInvesticijePoslovanjeSrbija

2.9.2022 14:10 Autor: Stanislav Stanišić 12

Najviše investicija u slobodnim zonama Šabac i Zrenjanin Najviše investicija u slobodnim zonama Šabac i Zrenjanin
Visina investicionih ulaganja, vrednost prometa, proizvodnje, izvoza, kao i broj fabrika i zaposlenih u slobodnim zonama su na najvišem nivou u poslednjih 14 godina... Najviše investicija u slobodnim zonama Šabac i Zrenjanin

Visina investicionih ulaganja, vrednost prometa, proizvodnje, izvoza, kao i broj fabrika i zaposlenih u slobodnim zonama su na najvišem nivou u poslednjih 14 godina od kada se prate njihovi poslovni rezultati.

Bilans posebno dobija na značaju jer je ostvaren u vremenu koje je obeležila globalna pandemija, vremenu nestabilnosti, poremećenih lanaca snabdevanja, smanjene tražnje, nedostatka potrebnog repromaterijala i komponenti za proizvodne procese, i nije posledica osnivanja novih slobodnih zona, već razvoja postojećih i uspešnog poslovanja njihovih korisnika.

„Kada imamo istorijski najuspešniju poslovnu godinu poput prethodne, slobodno se može reći da su gotovo sve zone uspešno poslovale. Interesantan je podatak da ukupni rezultati slobodnih zona ne zavise više u toj meri od rezultata jedne ili dve zone, kao što je to bio slučaj u prethodnim godinama. Sada imamo situaciju da se skoro sve slobodne zone uspešno razvijaju, pa je tako u ukupnom prometu robe i usluga u slobodnim zonama čak pet slobodnih zona, koje su lideri u ovoj ekonomskoj kategoriji, ravnomerno učestvovalo i to: Pirot, Užice, FAS Kragujevac, Subotica i Beograd. Ove zone prednjače i u pogledu vrednosti proizvodnje, kao i izvoza. Kada je reč o visini investicija, u prošloj godini su najviša investiciona ulaganja ostvarena u slobodnim zonama Zrenjanin i Šabac“, kaže za Biznis.rs direktorka Uprave za slobodne zone Jasmina Štambuk.

Ona posebno ističe da je od početka pandemije do kraja 2021. godine broj korisnika slobodnih zona porastao za nešto više od 11 odsto, a isti je i procenat rasta broja zaposlenih.

Površina slobodnih zona je proširena za 28 procenata u odnosu na kraj 2019. godine.

Slobodna zona Priboj (Izvor: Uprava za slobodne zone)

„Pored toga, u ovoj godini smo imali i četiri nova proširenja područja slobodnih zona, i to proširenje Slobodne zone Smederevo na lokaciju grada Požarevca, proširenje Slobodne zone Novi Sad i proširenje Slobodne zone Šabac na lokacije opštine Inđije i grada Valјeva. Imajući u vidu i porast broja novih korisnika u ovoj godini, može se slobodno reći da i dalje postoji interes stranih investirora za poslovanje u okviru slobodnih zona u Republici Srbiji, te da aktuelne krize nisu negativno uticale na realizaciju započetih i planiranih, kao ni na priliv novih investicija“, ocenjuje Štambuk.

Vidlјiva je diverzifikacija investicionih ulaganja, s obzirom na to da u slobodne zone znatno više investiraju kompanije poreklom iz Kine, da zemlјe Evropske unije, naročito Nemačka i Francuska, nastavlјaju višegodišnji investicioni trend, kao i da investiraju kompanije poreklom iz Švajcarske, Japana, Sjedinjenih Američkih Država.

„Više je činilaca koji su presudni prilikom odlučivanja investitora o mestu poslovanja. Jedan od bitnih faktora su svakako beneficije, i to one koje nudi lokalna samouprava. Važna je i infrastrukturna opremljenost lokacije, raspoloživost, kvalifikovanost i visina prosečne zarade radne snage, saobraćajna infrastruktura, blizina granica, aerodroma, luka… Prema dosadašnjem iskustvu sa stranim investitorima, možemo zaključiti da je često od presudnog značaja i povezanost lokacije sa evropskim tržištem ili blizina tržišta na koje se izvoze proizvodi“, smatra direktorka Uprave za slobodne zone.

Slobodna zona Užice (Izvor: Uprava za slobodne zone)

U ovoj godini rad u režimu slobodnih zona su započeli: nemačka kompanija „MTU Maintenance Serbia“, svetski lider u avio industriji koja u Staroj Pazovi pruža usluge održavanja, popravke i remonta vazduhoplovnih motora, mađarska kompanija „DSC2000“ koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija, kao i japanska kompanija „Toyo Tire Serbia“ koja je u Inđiji pokrenula svoj prvi proizvodni pogon u Evropi – centar za proizvodnju guma za evropsko i tržište Ruske Federacije.

Kompanija „PKC Wiring Systems“ d.o.o. Smederevo, koja godinama uspešno posluje u Slobodnoj zoni Smederevo i deo je finske grupacije Motherson, jedne od vodećih dobavlјača u auto industriji, znatno je proširila svoje poslovanje i otvorila novi proizvodni pogon u Požarevcu.

Kineska kompanija Minth koja se bavi proizvodnjom auto delova kontinuirano proširuje svoje kapacitete i obim poslovnih aktivnosti na području gradova Loznica i Šabac.

U toku su pripremne aktivnosti na stvaranju uslova za početak rada nemačke kompanija „Bizerba“ d.o.o. Beograd, koja je deo grupe vodećih proizvođača u oblasti tehnologije izrade proizvoda za merenje težine. Očekuje se da ova fabrika počne sa radom u režimu slobodne zone do kraja tekuće godine.

Interesovanje za poslovanje u Srbiji iskazale su i kompanije Continental i Nidec, te se očekuje da i ove kompanije u narednom periodu uđu u režim rada slobodnih zona.

„Poslovni cilj slobodnih zona za ovu godinu je, pre svega, privlačenje novih investicija, održavanje uspešnog poslovanja postojećih korisnika i stvaranje uslova za proširenja područja slobodnih zona, uzimajući u obzir potrebe kako postojećih tako i potencijalnih investitora“, zaključuje direktorka Uprave za slobodne zone Jasmina Štambuk.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...