Skupština alijanse odabrala reformske prioritete koje će podržavati u narednih godinu dana

NALED: Podrška za razvoj eUprave, unapređenje javnih finansija i poboljšanje procedura usvajanja propisa

SrbijaU fokusu

25.5.2023 11:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

NALED: Podrška za razvoj eUprave, unapređenje javnih finansija i poboljšanje procedura usvajanja propisa NALED: Podrška za razvoj eUprave, unapređenje javnih finansija i poboljšanje procedura usvajanja propisa
Članovi NALED-a odlučili su da podrška daljem razvoju eUprave, unapređenje javnih finansija i procesa donošenja propisa budu ključni reformski prioriteti u narednih godinu dana,... NALED: Podrška za razvoj eUprave, unapređenje javnih finansija i poboljšanje procedura usvajanja propisa

Članovi NALED-a odlučili su da podrška daljem razvoju eUprave, unapređenje javnih finansija i procesa donošenja propisa budu ključni reformski prioriteti u narednih godinu dana, saopštio je predsednik Upravnog odbora Vladislav Cvetković, na svečanoj sednici kojom je završena XVII godišnja Skupština organizacije.

„Nastavićemo da insistiramo na rešavanju decenijskih imovinsko-pravnih pitanja kao što su legalizacija, konverzija i upis u katastar kako bismo omogućili privlačenje više investicija. Bićemo tu da pomognemo oko potpune digitalizacije zdravstva, pune primene eKartona, eBolovanja i eUputa i ubrzavanja procedure stavljanja lekova na tržište, kao i stvaranja povoljnog ekosistema za razvoj biotehnologije“, istakao je Cvetković.

Vladislav Cvetković / Foto: NALED

Najavio je da će NALED i dalje veliku pažnju posvećivati zaštiti životne sredine, posebno rešavanju problema otpadnih voda i implementaciji sistema pametnog recikliranja ambalažnog otpada.

Na XVII godišnjoj skupštini, kako je saopštio NALED, istaknut je značaj inovacija i digitalizacije kao pokretača reformi, a specijalni gost događaja bio je lider crnogorskog pokreta Evropa sad Milojko Spajić, koji je naglasio da se prioriteti NALED-a u velikoj meri poklapaju sa reformskim procesima u toj zemlji.

„Uvođenjem inovacija kao što su fiskalizacija i digitalizacija, kao i unapređenjem fiskalne discipline uspeli smo da za manje od tri godine smanjimo neproduktivnu potrošnju iz budžeta za 10 odsto, a BDP povećamo za četvrtinu. Iako čudno zvuči, smanjenjem poreza i ukidanjem zdravstvenog doprinosa uspeli smo da podignemo prihode. Želimo da i dalje smanjujemo poreske stope, a da proširujemo poresku osnovicu i tako smanjujemo sivu ekonomiju i povećavamo BDP. To je recept za uspeh“, poručio je Spajić.

Milojko Spajić / Foto: NALED

„NALED je organizacija koja približava Srbiju Evropskoj uniji i pokretač je reformi. Napori da se Srbija pozicionira kao inovacioni hab pomažu u privlačenju investicija. Impresivan napredak posebno se vidi na lokalu, u to sam se lično uverio tokom poseta gradovima i opštinama širom zemlje“, rekao je zamenik ambasadora SAD Džon Ginkel (Johh Ginkel) i podsetio da u Srbiji posluje više od 100 američkih kompanija koje zapošljavaju 24.000 ljudi, a investirale su 3,6 milijardi dolara od 2001.

„One biraju Srbiju jer u njoj nalaze talentovane ljude i uloge koju vaša zemlja igra u regionalnoj saradnji“, naglasio je Ginkel.

Na skupštini alijanse dodeljena su i priznanja „NALED strela“ za doprinos ekonomskom razvoju, i to sektorskom menadžeru GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga Peteru Volfu (Peter Wolf), višem savetniku Korejske agencije za promociju trgovine i ulaganja KOTRA Mihailu Pavloviću kao i ambasadoru Kanade Džajlzu Normanu (Giles Norman).

U prethodnoj godini NALED je, kako su istakli u saopštenju, bio angažovan na više od 30 projekata za bolje uslove poslovanja i učestvovao u isto toliko radnih grupa Vlade Srbije za izradu propisa. Organizacija broji 340 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva koji direktno doprinose osmišljavanju i realizaciji reformskih inicijativa u okviru šest tematskih saveza.

  • gagica

    26.5.2023 #1 Author

    Super da smo prepoznati kao zemlja bogata talentima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *