Udruženje banaka Srbije vodi evidenciju o zaduženosti već 20 godina

Narodna banka Srbije preuzima Kreditni biro?

Srbija

29.11.2023 11:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Narodna banka Srbije preuzima Kreditni biro? Narodna banka Srbije preuzima Kreditni biro?
Skoro dve decenije nakon što je Udruženje banaka Srbije (UBS) osnovalo Kreditni biro, koji vodi podatke o zaduženosti privrede i građana, on će preći... Narodna banka Srbije preuzima Kreditni biro?

Skoro dve decenije nakon što je Udruženje banaka Srbije (UBS) osnovalo Kreditni biro, koji vodi podatke o zaduženosti privrede i građana, on će preći u ruke Narodne banke Srbije (NBS), saznaje Forbes Srbija.

Prema navodima njihovog neimenovanog izvora, već se nekoliko meseci priprema „selidba“ Kreditnog biroa pod okrilje NBS.

To je, kako je rekao taj izvor, izazvalo zabrinutost zaposlenih u UBS i same struke. Postavlja se, kako je istakao, i pitanje tehničkog prilagođavanja rada Kreditnog biroa sistemu Narodne banke.

„Kreditni biro je srce Udruženja kada je reč o prihodima, jer više od 90 odsto prihoda UBS dolazi iz Biroa. Naknade za članarinu koje banke plaćaju Udruženju nisu mnogo značajne jer predstavljaju jedva 10 odsto finansiranja UBS. Kada Kreditni biro izađe iz UBS ono će ostati bez većeg dela prihoda“, navodi izvor Forbesa.

Iz NBS nisu ni potvrdili ni demantovali informaciju o „preuzimanju“ Kreditnog biroa.

“Ako i kada do realizacije ovakvog projekta – od kojeg bi značajnu korist u vidu sigurne, precizne i ažurne evidencije, mogli da imaju građani i privreda, ali i banke i svi drugi učesnici i korisnici finansijskog sistema u Srbiji – potencijalno bude došlo, javnost će biti blagovremeno obaveštena”, rekli su za Forbes Srbija u NBS.

Plan da se Kreditni biro prebaci u nadležnost Narodne banke poznat je i bivšem generalnom sekretaru UBS, Vladimiru Vasiću, koji je vodio udruženje do kraja marta ove godine.

„Nemam informacije o tome šta se dalje dešavalo sa tom idejom. Ovakav Kreditni biro formirao je UBS i za njegov rad dobio najbolje ocene, pa i od međunarodnih finansijskih institucija kao što su MMF i Svetska banka“, rekao je Vasić za Forbes Srbija.

On ističe da Kreditni biro dobro radi i da nema razloga da se prebacuje u nadležnost druge institucije, ali da takvo rešenje ni po čemu nije sporno.

„Kreditni biro u nekim zemljama jeste u nadležnosti centralne banke, kao što je slučaj, na primer, u Crnoj Gori. S druge strane, u SAD imate tri različita kreditna biroa i sva tri su u rukama privatnika. Rešenja za kreditne biroe u svetu su šarolika“, zaključio je Vasić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...