Grupacija u 2023. ostvarila promet od 1,3 milijarde evra

Nelt beleži međugodišnji rast prihoda od 12 odsto, a u 2024. očekuje inflaciju od oko pet odsto

AgrobiznisInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

30.11.2023 16:12 Autor: Milica Rilak 8

Nelt beleži međugodišnji rast prihoda od 12 odsto, a u 2024. očekuje inflaciju od oko pet odsto Nelt beleži međugodišnji rast prihoda od 12 odsto, a u 2024. očekuje inflaciju od oko pet odsto
Jubilarna 30. godina poslovanja zaokružena je konsolidovanim prometom od 1,3 milijarde evra i dvocifrenim rastom prihoda na tržištima u Evropi i Africi, objavila je... Nelt beleži međugodišnji rast prihoda od 12 odsto, a u 2024. očekuje inflaciju od oko pet odsto

Jubilarna 30. godina poslovanja zaokružena je konsolidovanim prometom od 1,3 milijarde evra i dvocifrenim rastom prihoda na tržištima u Evropi i Africi, objavila je Nelt Grupa na godišnjoj konferenciji za medije u sedištu kompanije u Dobanovcima.

Za 2024. godinu iz Nelta najavljuju investicije u vrednosti od oko 20 miliona evra u dalji razvoj poslovanja na ukupno devet evropskih i tri afrička tržišta, kao i u digitalizaciju i automatizaciju poslovanja, opremu i zaposlene, dok u ključne izazove u narednoj godini ubrajaju – inflaciju.

„U 2023. smo ostvarili ciljeve koje smo zacrtali – dostigli smo promet od 1,3 milijarde evra, što je indikator koji Nelt svrstava u velike firme u jugoistočnoj Evropi, kao i među značajne igrače u širem regionu centralne i istočne Evrope“, poručio je generalni direktor Nelt Grupe Miloš Jelić.

On je, međutim, istakao da je inflacija u protekle dve godine bitno uticala na tražnju na tržištima na kojima Nelt posluje i predstavljala je svojevrstan rizik za njihovo poslovanje.

Ipak, i u takvim uslovima grupacija koja se bavi proizvodnjom, distribucijom i logistikom uspela je da poveća obim poslovanja za dva odsto u odnosu na 2022. godinu, kao i da zabeleži međugodišnji rast prihoda od 12 odsto.

Na pitanje Biznis.rs na koliku inflaciju računaju u 2024. godini, izvršni direktor za finansije u Neltu Marko Cilić odgovorio je da se njihova očekivanja kreću oko nivoa od pet odsto, ali da je uvek nezahvalno projektovati jer različiti makroekonomski potresi mogu dovesti do toga da se kreće i ispod i iznad tog nivoa.

Marko Cilić / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

„Ono što je dobro za naš region je da predviđanja ukazuju na to da će kretanje cena biti stabilnije nego u ostatku Evrope, tako da smo, što se tiče inflacije, pozitivni optimisti“, rekao je Cilić.

Od inflacije će se, prema njegovim rečima, braniti investicijama.

„Nelt je prošle godine investirao oko 35 miliona evra, u tekućoj oko 20 miliona evra, a isto toliko planirano je i za 2024. godinu“, rekao je Cilić.

Darko Lukić, izvršni potpredsednik Nelt Grupe, dodao je da njihova borba protiv inflacije podrazumeva i veliki oprez kada je reč o podizanju cena.

Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

„Mnogi proizvođači su značajno podigli cene u prethodnom periodu, što je dovelo do količinskog pada prodaje njihovih proizvoda. Mi smo otišli u suprotan smer – u segmentima u kojima posluju naše fabrike Neoplanta i Baby Food Factory zabeležen je opšti rast cena od oko 20 odsto dok smo mi naše cene podigli za upola manje, želeći da nastavimo sa povećanjem prihoda i ekonomijom obima apsorbujemo deo inflacije“, rekao je Lukić i konstatovao da su u tome uspeli.

Za narednu godinu iz Nelta najavljuju da će pravac razvoja poslovanja, osvajanja novih tržišta i partnera voditi na – jugoistok.

„To su Bugarska, Grčka, a možda i Rumunija. Ima nekoliko tržišta koja su nam interesantna, ali ne odvija se sve onako kako mi zacrtamo, i to zato što treba da budu stvoreni određeni preduslovi. U Adria regionu ćemo se takođe širiti, najverovatnije ka Mađarskoj, dok smo u Africi prisutni u tri zemlje – Angoli, Zambiji i Mozambiku, ali su u razmatranju i druge“, rekao je generalni direktor Jelić.

Darko Lukić / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Tokom ove godine, Nelt je sklopio devet novih partnerstava u segmentu distribucije i logistike, i to, između ostalih, sa Mondelezom za Mozambik, Colgateom za Zambiju, kao i sa Kenvueom za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i Polimarkom za tržište Srbije.

„U februaru 2024. godine počinje distribucija Polimarkovih proizvoda, što je za nas nova potvrda da radimo dobar posao i da u našem portfoliu nisu samo velike svetske kompanije već i da smo zainteresovani da sarađujemo sa domaćim kompanijama i da im pružimo podršku da povećaju udeo na tržištu i ostvare još bolje finansijske i izvozne rezultate, na korist cele naše ekonomije„, istakao je Jelić.

U fokusu za sledeću godinu im je i implementacija regionalne strategije razvoja Nelt Pharmaceuticals divizije, za šta smatraju da je odlična polaznua tačka ugovor sa kompanijom Kenvue za šest tržišta, rečeno je na konferenciji za medije u sedištu Nelta u Dobanovcima.

Tagovi
TRANSPORT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...