Investicija kompanije VGP skrenula pažnju na proizvodno-logističke kapacitete

Industrijski parkovi kao pokazatelji zdravlja privrede

IzdvajamoSrbija

13.3.2023 14:58 Autor: Milica Rilak 6

Industrijski parkovi kao pokazatelji zdravlja privrede Industrijski parkovi kao pokazatelji zdravlja privrede
U Dobanovcima je svečano obeležen početak izgradnje industrijskog parka kompanije VGP, koja planira da na površini većoj od milion kvadratnih metara izgradi kapacitete za... Industrijski parkovi kao pokazatelji zdravlja privrede

U Dobanovcima je svečano obeležen početak izgradnje industrijskog parka kompanije VGP, koja planira da na površini većoj od milion kvadratnih metara izgradi kapacitete za logistiku, komercijalne usluge i proizvodnju. Ta kompanija planirala je da zakupcima ponudi nešto manje od 480.000 kvadrata u najam, a profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Slobodan Aćimović za Biznis.rs ističe da su investicije poput ovakve kakvu sprovodi u delo VGP potvrda rastućih potreba industrije i trgovine u Srbiji i regionu za logističkim kapacitetima.

Aćimović u razgovoru za Biznis.rs skreće pažnju na podatak iz analize tržišta poslovnih nekretnina u Srbiji, odnosno da su krajem 2022. godine kapaciteti domaćih logističkih centara bili oko 1,1 milion kvadrata.

„Radi se o ozbiljnim kapacitetima, koji beleže značajan rast u poslednjih nekoliko godina. Rast prati tražnju za logističkim kapacitetima, što je opet posledica toga da trgovački i industrijski kapaciteti traže sve više modernih skladišta. Dakle, do rasta u broju i kvalitetu industrijskih i logističkih centara ne bi došlo da nema rasta u realnom sektoru „, kaže Aćimović i naglašava da se ne radi o pukom povećanju broja kvadrata.

Slobodan Aćimović / Foto: Biznis.rs

„Od izuzetnog značaja je što raste kvalitet ponude objekata. Nema više zapuštenih, malih skladišta bez ikakvih tehničkih standarda, već su to kvalitetno urađena skladišta u kojima se primenjuje moderna tehnologija, a o tome svedoče i cene iznajmljivanja. Ranije je bilo nezamislivo da se kvadrat u skladištu iznajmljuje za četiri evra, a danas se to bez problema postiže, dok najkvalitetniji prostori dostižu cenu i do pet evra po kvadratu, dok se kvadrat u skromnijim skladištima iznajmljuje za 2,5 do tri evra“, objašnjava profesor Aćimović.

Kada je reč o takvim kapacitetima, ponuda Srbije biće uvećana „VGP park Beogradom“, čiji su kamen temeljac položili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izvršni direktor i vlasnik VGP-a Jan Van Geet.

„I ove godine bićemo šampioni u privlačenju stranih direktnih investicija“, rekao je Vučić i zamolio vlasnike kompanije VGP da razmisle o investiranju i na jugu Srbije, gde se ubrzano ulaže u infrastrukturu, prenela je agencija Beta.

Foto: Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

Jan Van Geet je rekao da ulaganje u Srbiju predstavlja prekretnicu za tu kompaniju, koja podržava Beograd na evropskom putu. „VGP park Beograd će biti najveći u našoj grupi i nudiće visoko energetske standarde“, kazao je on. Srbija je, inače, 18. zemlja u Evropi u kojoj posluje ova grupacija, čiji su koreni u građevinskom sektoru, da bi se kasnije fokusirali na izgradnju industrijsko-logističkih parkova.

Na pitanje da li je pravilno taj park nazivati industrijskim ili logističkim, Aćimović za Biznis.rs odgovara da se parkovi poput „VGP park Beograd“ u širem smislu nazivaju industrijskim, jer u njima može da se organizuje i proizvodnja kao i logističke i komercijalne usluge.

VGP je, kao i brojne kompanije iz istog sektora, odabrala Dobanovce za izgradnju svojih kapaciteta. Aćimovića takva odluka nikako ne iznenađuje, jer je „geografija“ pozicioniranja tog i drugih stranih investitora već odavno „uhodana“.

„Istraživanja su pokazala da, kada analiziramo gde su se smeštale strane investicije u prethodnih 20 godina, to je blizu Koridora 10, eventualno do 15 kilometara udaljenosti od tog puta. Nema investicije bez koridora, svako hoće kamionom pravo na koridor“, ukazao je Aćimović.

Naglašava, međutim, da domaće kompanije takođe ulažu u slične kapacitete, i da su one već strateški postavljene po teritoriji Srbije, uključujući i jug, gde , recimo, Milšped već ima veliki logistički centar, dok se Neltov multimodalni centar nalazi upravo u Dobanovcima.

Aćimović veruje da će multimodalni centri, gde se spajaju železnički i drumski kapaciteti, tek dobiti na atraktivnosti sa završetkom pruge Beograd-Subotica i Beograd-Niš.

„Očekujem izgradnju barem još jedno ili dva takva centra u blizini pruge Beograd-Subotica“, rekao je Aćimović u razgovoru za Biznis.rs.

  • MIŠKOVIĆ

    14.3.2023 #1 Author

    Odlično. Lepo je da se gradi i omogućavaju bolji uslovi poslovanja

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.3.2023 #2 Author

    Sto vise distribucionih centara,lakse i brze ce se roba dopremati…

    Odgovori

  • TATJANA

    15.3.2023 #3 Author

    Dobra lokacija, dobra građevinska firma i dobar plan obecavaju

    Odgovori

  • VOJKAN

    15.3.2023 #4 Author

    Odlično, i ovo je možda neko novo rešenje za razne probleme

    Odgovori

  • BOJANA

    16.3.2023 #5 Author

    Odlična ideja.

    Odgovori

  • goca87

    16.3.2023 #6 Author

    Super

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...