Udruženje ZPPS zahtev poslalo još u februaru

Nema odgovora nadležnih na poziv privrednika da se suzbije rad “na crno”

PoreziPoslovanjePreduzetnikSrbija

12.6.2023 16:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nema odgovora nadležnih na poziv privrednika da se suzbije rad “na crno” Nema odgovora nadležnih na poziv privrednika da se suzbije rad “na crno”
Na inicijativu „Ne zatvaraj“, koja za cilj ima unapređenje uslova poslovanja kako bi legalan rad firmi bio isplativiji u odnosu na rad na „crno“,... Nema odgovora nadležnih na poziv privrednika da se suzbije rad “na crno”

Na inicijativu „Ne zatvaraj“, koja za cilj ima unapređenje uslova poslovanja kako bi legalan rad firmi bio isplativiji u odnosu na rad na „crno“, niko osim Ministarstva privrede nije odgovorio, saopštilo je Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije (ZPPS).

Udruženja koja okupljaju veliki broj domaćih preduzetnika i privrednika širom Srbije obratila su se još u februaru 2023. godine nadležnim institucijama sa inicijativom „Ne zatvaraj“.

Inicijativu je podržalo više od 20 strukovnih udruženja, osam poslaničkih grupa i široka javnost.

Za šest meseci oglasilo se samo Ministartsvo privrede kao nenadležno za pitanje koje je evidentno iz oblasti privrede i domaćeg preduzetništva. Ministarstvo finansija je preko Poreske uprave nastavilo sa lošom praksom zatvaranja mnogobrojnih legalno registrovanih privrednih subjekata po diskutabilnim kriterijumima”, ističu iz udruženja ZPPS.

Oni naglašavaju da se istovremeno neregistrovana prodaja robe i usluga na crno gotovo uopšte ne suzbija od strane Poreske uprave, dok se strani investitori bogato subvencionišu novcem koji generiše domaća privreda.

“Nigde u EU ne postoji takva praksa represije prema legalnim preduzetnicima i favorizovanje nelegalne prodaje što je i suprotno Ustavu Srbije koji garantuje pravo na rad. Pozivamo nadležne da se hitno aktiviraju po ovom pitanju kako poruka države ne bi bila „radite na crno – isplativije je“. Razvoj domaćeg preduzetništva je prioritet svake zdrave ekonomije jer bez domaće privrede nema jake države”, ocenjuju iz ZPPS.

O položaju preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća u privrednom sistemu Srbije predstavnici Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije govoriće 13.juna na tribini u Čačku, u sali Gradske biblioteke u 18 časova.

  • MAJA

    13.6.2023 #1 Author

    Uslovi su loši za mikro preduzeća, ne može se ni očekivati da onda bude drugacije

    Odgovori

  • MODESTY

    13.6.2023 #3 Author

    Pitanje je dal ce i biti

    Odgovori

  • SHALIMAR

    13.6.2023 #4 Author

    Potrajace kod nas jos dugo…

    Odgovori

  • AJA

    14.6.2023 #5 Author

    Kod nas ce to potrajati

    Odgovori

  • Vale

    9.8.2023 #6 Author

    Sporo to nekako ide

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...