Ovim će biti sprečeno falsifikovanje isprava

Notarima iz Srbije omogućen pristup elektronskoj mreži notara EU

SrbijaU fokusu

19.3.2024 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Notarima iz Srbije omogućen pristup elektronskoj mreži notara EU Notarima iz Srbije omogućen pristup elektronskoj mreži notara EU
Javni beležnici Srbije imaće ravnopravan pristup elektronskoj mreži notara Evropske unije (EU), što će im omogućiti direktnu komunikaciju sa kolegama iz zemalja članica EU... Notarima iz Srbije omogućen pristup elektronskoj mreži notara EU

Javni beležnici Srbije imaće ravnopravan pristup elektronskoj mreži notara Evropske unije (EU), što će im omogućiti direktnu komunikaciju sa kolegama iz zemalja članica EU i proveru notarski overenih dokumenata iz EU u Srbiji i obrnuto, odlučeno je na sednici Skupštine Saveta notarijata EU (CNUE), saopštila je Javnobeležnička komora Srbije.

Pristup mreži notara EU (ENN) znači da će biti moguća brža i sigurnija razmena informacija javnih beležnika Srbije i zemalja EU, slanje dokumenata overenih u EU u Srbiju i obrnuto, kao i provera autentičnosti svih notarski overenih isprava kako za notare iz zemalja EU, tako i za javne beležnike Srbije, saopštila je JKS, prenosi N1.

Član Izvršnog odbora JKS Goran Andrić, koji je prisustvovao Skupštini CNUE u Briselu, izjavio je da će u narednim mesecima biti sproveden u delo tehnički deo posla kako bi se ta odluka sprovela u delo.

“Na ovaj način će biti sprečeno falsifikovanje isprava – primera radi punomoćja, nasledničkih izjava, izvoda iz registra privrednih subjekata, te će biti povećana sigurnost u pravnom prometu između Republike Srbije i zemalja EU”, istakao je Andrić.

Odluka CNUE dolazi u godini kada JKS obeležava 10 godina od uspostavljanja javnobeležničkog sistema u Srbiji, podsetio je Andrić i ocenio da to pokazuje visok nivo poverenja u rad javnih beležnika Srbije.

JKS je, inače, član CNUE u svojstvu posmatrača, s obzirom na to da Srbija nije članica EU, a biće jedina zemlja van EU koja ima pristup ENN platformi.

  • Manja

    19.3.2024 #1 Author

    Nadam se da ce ovo dosta ubrzati i pojednostaviti neke stvari, za pocetak da ce se stati na put zloupotrebi…

    Odgovori

  • JANA

    24.3.2024 #3 Author

    Super bice sprečeno falsifikovanje dokumenata

    Odgovori

  • Brana

    24.3.2024 #4 Author

    Odlično

    Odgovori

  • CALE

    24.3.2024 #5 Author

    svakako ce ubrzati stvari,a ima i drugih prednosti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...