RGZ tvrdi da građani neće imati finansijsku štetu

Katastar normalizovao rad nakon hakerskog napada, svi podaci sačuvani

SrbijaVesti

23.6.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Katastar normalizovao rad nakon hakerskog napada, svi podaci sačuvani Katastar normalizovao rad nakon hakerskog napada, svi podaci sačuvani
Prvi, prioritetni servisi Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) ponovo su nakon višednevnog zaključavanja zbog hakerskog napada počeli da rade. Maja Radović iz RGZ kaže da... Katastar normalizovao rad nakon hakerskog napada, svi podaci sačuvani

Prvi, prioritetni servisi Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) ponovo su nakon višednevnog zaključavanja zbog hakerskog napada počeli da rade.

Maja Radović iz RGZ kaže da je omogućeno normalno funkcionisanje tržišta nepokretnosti i da je 22. juna tokom dana katastar primio 1.855 zahteva. Ona je navela da je uobičajeno da bude oko 1.300 zahteva dnevno i dodala da povećan broj znači da dolazi do nadoknađivanja svih onih poslova koji su bili u zastoju zbog sajber napada.

RGZ je zaključao sistem radi zaštite podataka, a građani se brinu šta je sa podacima o njihovoj imovini, da li su neki podaci eventualno obrisani i šta je sa onima koji su i dalje „pod ključem“, piše Euronews Srbija.

Radović kaže da je otvaranjem kanala komunikacije preko magistrale državnih organa jasno pokazano da su svi podaci Republičkog geodetskog zavoda sačuvani.

„S obzirom na tip napada uopšte nije bilo moguće da dođe do izmene podataka. Preventivno su odmah zaključane baze RGZ. Kada su u pitanju podaci, ne radimo na povremenom otključavanju, nego smo ih sve otključali preko magistrale državnih organa i na taj način smo omogućili da oni budu dostupni svim ministarstvima, lokalnim samoupravama i preko IT sistema Ministarstva pravde i javnim beležnicima. To znači da su, preko notara svi ti podaci dostupni i svim građanima Srbije“, rekla je Radović.

Ona je dodala da građani ipak još ne mogu da obave online uvid u svoje podatke, zato što su ti pristupi najrizičniji, kao i da su spoljni korisnici, koji su se povezivali preko interneta, trenutno još van mreže.

Izvor: Pixabay.com

„Smatram da štete u finansijskom smislu za građane neće biti. A s obzirom da smo tokom vanrednog stanja imali zastoj dešavanja na tržištu nepokretnosti od dva i po meseca, a da je taj pad aktivnosti brzo nadoknađen nakon završetka vanrednog stanja, verujem da ovih šest dana neće uticati da dođe do značajnije promene“, rekla je Radović.

Ona tvrdi da je magistrala državnih organa najzaštićeniji vid komunikacije i da je digitalizacija u državnoj upravi i otvaranje ovog kanala komunikacije za razmenu podataka kod državnih organa, omogućio da se ovako brzo sistem ponovo pusti u rad.

„Taj sajber napad predstavlja pokušaj da se naš sistem napadne određenim programom, oni se mogu zvati popularno virusi i tako su najpoznatiji javnosti. RGZ je sa svoje strane učinio sve da podaci budu bezbedni. Kada je u pitanju šta je trenutna opasnost, dovoljno bi bilo da samo jedan računar u RGZ ne bude dovoljno proveren i da on bude nekakav put ponovnog pojavljivanja virusa u sistemu i u tom slučaju bismo bili u problemu. Zbog toga još jednom apel na građane za strpljenje, jer naše službe katastra još nisu počele sa radom, proveravaju se računari svih zaposlenih“, kaže sagovornica Euronews Srbija.

Ona napominje da je postupak kontrole trenutno negde na pola puta, a da su proverene službe u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, koje su prioritet.

„Rad naših službi je potreban i radi obrade predmeta, međutim, za samu kupoprodaju nepokretnosti važno je da notari mogu da obavljaju svoje poslove i da građani ne budu zaustavljeni u svojim poslovima“, rekla je Radović.

APR: Omogućeno podnošenje zahteva za građevinske dozvole

Agencija za privredne registre (APR) saopštila je da je ponovo omogućeno podnošenje zahteva za izdavanje građevinskih dozvola.

Korisnici Centralne evidencije objedinjenih procedura (CEOP) zahteve mogu podnositi pošto je Republički geodetski zavod (RGZ) uspeo da osposobi servis za preuzimanje podataka o katastarskim parcelama i adresama.

„Pristup CEOP-a informacionom sistemu RGZ-a bio je onemogućen od 16. juna pa su korisnici bili sprečeni da podnose zahteve. Razlog za takvo stanje, bili su hakerski napadi na servise RGZ“, saopštio je tada APR.

 • Boba3

  23.6.2022 #1 Author

  Treba samo proveriti da li je sve ostalo isto, ili su se podaci promenili

  Odgovori

  • DANIJELA

   26.6.2022 #2 Author

   Daj boze da je ostalo sve isto kao pre napada.

   Odgovori

 • Jovana24

  23.6.2022 #3 Author

  A sto ti podaci predstavljaju javne podatke, i sto nisu dostupni najvaznijoj strani-nama, gradjanima nije strasno. Pravo saopštenje su dali advokati. Sramota…

  Odgovori

 • assa

  23.6.2022 #4 Author

  Ne radi sajt. Geosrbija radi, ali sajt za pretragu podataka NE

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  23.6.2022 #5 Author

  ako je bio hakerski napad ne može se odmah utvrditi šta je od podataka preuzeto

  Odgovori

 • SRDJAN

  23.6.2022 #6 Author

  Čim su hakeri u pitanju pitanje je koliko su podaci sačuvani.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  23.6.2022 #7 Author

  Pretraga i dalje ne radi kako treba

  Odgovori

 • TATJANA

  23.6.2022 #8 Author

  da poverujemo da je tako

  Odgovori

 • NATI29

  24.6.2022 #9 Author

  Sto bi i gradjani imali finansijsku stetu

  Odgovori

 • kaćica

  26.6.2022 #10 Author

  Dobro je da se sve polako vraca u normalu.

  Odgovori

 • Marko

  29.6.2022 #11 Author

  Ma ne radi, imaju podatke koji stoje od pre napada. Poslednja azurnost je od 13.06… vise od dve nedelje nije osposobljeno da se vidi sta je ostalo posle pada sistema….

  Odgovori

 • BorisDe

  2.11.2022 #12 Author

  ne radi več 7 dana od 25.10.2022 – još uvek ništa…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...