Sastanak Izvršnog odbora centralne banke o referentnoj kamatnoj stopi 8. avgusta

Nova odluka Narodne banke – pauza ili dalje spuštanje ključne kamate?

BankeSrbija

7.8.2024 14:37 Autor: Milica Rilak 0

Nova odluka Narodne banke – pauza ili dalje spuštanje ključne kamate? Nova odluka Narodne banke – pauza ili dalje spuštanje ključne kamate?
Pre nešto manje od mesec dana, Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) iznenadio je deo stručne javnosti odlukom da po drugi put od juna... Nova odluka Narodne banke – pauza ili dalje spuštanje ključne kamate?

Pre nešto manje od mesec dana, Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) iznenadio je deo stručne javnosti odlukom da po drugi put od juna spusti referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena.

Dekan Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić ocenjuje u izjavu za Biznis.rs da bi „bilo previše“ da dođe i do trećeg smanjenja visine stope RKS u nizu, pa smatra da je ovoga puta verovatnije da naša centralna banka „zadrži nogu na kočnici“.

„Uveren sam da će ovoga puta NBS zastati sa snižavanjem referentne kamatne stope, koja je sa majskih 6,5 odsto smanjena na aktuelnih šest odsto“, rekao nam je Grubišić, koji je u julu, kao i dobar deo njegovih kolega, po prvi put u nekoliko godina „omašio“ procenu pošto je očekivao da će NBS već tada da „zakoči“.

Izvršni odbor NBS obrazložio je julsku odluku time da je imao u vidu višemesečnu opadajuću putanju domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u maju, u skladu s projekcijama Narodne banke Srbije, kao i očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu.

„Uzimajući u obzir dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mera, Izvršni odbor je procenio da postoje uslovi za nastavak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope“, istakli su u saopštenju objavljenom 11. jula.

Foto: Freepik.com

Grubišić smatra da je ovoga puta verovatnoća da će NBS zastati sa spuštanjem referentne kamate čak 80 odsto, prema 20 odsto šanse da napravi i treći korak u tom pravcu zaredom.

„Verujem da će zastati zato što je NBS već poslala jasan signal u kom pravcu će ići njene odluke, a treba uzeti u obzir i da njen IO češće održava sednice u odnosu na Evropsku centralnu banku“, kaže Grubišić, uz podsećanje da je ECB „pauzirala“ sa spuštanjem ključne kamate u julu, a naredni sastanak sa tom odlukom na dnevnom redu biće tek 12. septembra.

„Tri uzastopna spuštanja bila bi previše u seriji“, zaključio je Grubišić u razgovoru za Biznis.rs.

prof. dr Zoran Grubišić
Zoran Grubišić / Foto: Beogradska bankarska akademija

Pitanje je, takođe i na kojoj vrednosti bi referentna stopa mogla da završi na kraju ove godine.

Analitičari Raiffeisen banke su u julskom Ekonomskom izveštaju konstatovali „iznenađenje“ koje je NBS priredila odlukom da nastavi sa snižavanjem ključne kamate i u skladu sa tim korigovali svoje prognoze.

„Kako je smanjenje usledilo odmah u julu posle prvog smanjenja kamate u junu, prognoza referentne kamatne stope za kraj godine je korigovana sa 5,75 odsto na 5,25 odsto. Dakle, sada očekujemo dinamičnije smanjenjenje referentne kamatne stope u odnosu na prethodnu projekciju“, istakli su iz Raiffeisen banke u analizi.

NBS pri tome očekuje da će se efekat spuštanja referentne stope „preliti“ i na dinarske kredite, odnosno da će u narednom periodu i takve pozajmice pojeftiniti, pošto se to gotovo u potpunosti desilo kada je reč o kamatama na međubankarskom tržištu novca.

Kako su iz NBS rekli za Biznis.rs, isti scenario očekuje se i kada je reč o evroindeksiranim kreditima.

„Imajući u vidu da je i ECB u junu snizila svoje osnovne kamatne stope, što se odražava na niže kamate na tržištu novca u zoni evra, možemo da očekujemo i da kamatne stope na kredite u evro znaku na domaćem tržištu u narednom periodu zabeleže dalji pad“, rekli su nam iz NBS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.