Vlada Švedske podržava unapređenje ekološke budućnosti u Srbiji

Nove kante i kontejneri u Užicu, Novoj Varoši i Kuli

EkologijaEUSrbijaU fokusu

5.10.2023 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nove kante i kontejneri u Užicu, Novoj Varoši i Kuli Nove kante i kontejneri u Užicu, Novoj Varoši i Kuli
Projekat „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“ omogućio je lokalnoj upravi u Užicu i opštinama Nova Varoš i Kula da unaprede upravljanje otpadom,... Nove kante i kontejneri u Užicu, Novoj Varoši i Kuli

Projekat „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“ omogućio je lokalnoj upravi u Užicu i opštinama Nova Varoš i Kula da unaprede upravljanje otpadom, uključujući poboljšanje sistema primarne selekcije otpada, saopštila je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Pomenuti projekat finansira Vlada Švedske, a njegov cilj je unapređenje ekološke budućnosti u Srbiji, kao i stvaranje održivih i inkluzivnih javnih usluga i poboljšanje ekološke bezbednosti za sve građane, prenosi Politika.

Građani ovih zajednica spremni su da postanu ekološki angažovani i to se vidi u njihovim svakodnevnim navikama. Ispitivanje tokom maja i juna pokazalo je da su građani voljni da selektuju otpad, ali da nailaze na izazove kao što su odlaganje kabastog otpada i nedostatak kanti za razdvajanje otpada.

SKGO navodi da su zaključci ispitivanja integrisani u lokalne planove upravljanja otpadom. Planirano je povećanje broja kanti i kontejnera. Takođe je u planu zamena bučnih metalnih kontejnera plastičnim i polu-podzemnim kontejnerima, kako bi se smanjila buka.

Ovi planovi pripremaju se za period od 10 godina, ali će se u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom revidirati na svakih pet godina. Takođe, planira se afirmacija lokalnih Zelenih saveta, institucionalnog mehanizma za unapređenje životne sredine na nivou lokalne samouprave.

Projekat „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“ (2022-2025) koji finansira Vlada Švedske, sprovodi se u partnerstvu između SKGO i Švedske asocijacije lolaknih vlasti i regiona (SALAR).

  • SHALIMAR

    5.10.2023 #1 Author

    Jos kad ne bi palili djubre iz kontejnera i bacali tursiju onda bi se video pomak

    Odgovori

    • DUSA

      28.4.2024 #2 Author

      Ne moze to je tako naviklo

      Odgovori

  • mile

    5.11.2023 #3 Author

    Super resenje za adekvatno odlaganje otpada

    Odgovori

  • DASHA

    4.12.2023 #4 Author

    Voljni su da selektuju otpad, ali to izgleda ostaje samo na recima..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...