Usvajanjem izmena prestao bi da važi zakon o zabrani nuklearki

Nuklearna energija uneta u izmene Zakona o energetici, javna rasprava do 10. septembra

Srbija

21.8.2024 17:03 Autor: Milica Rilak 1

Nuklearna energija uneta u izmene Zakona o energetici, javna rasprava do 10. septembra Nuklearna energija uneta u izmene Zakona o energetici, javna rasprava do 10. septembra
Nuklearna energija i zvanično je ušla u nacrt izmena i dopuna Zakona o energetici, o kojima će se diskutovati u okviru javne rasprave u... Nuklearna energija uneta u izmene Zakona o energetici, javna rasprava do 10. septembra

Nuklearna energija i zvanično je ušla u nacrt izmena i dopuna Zakona o energetici, o kojima će se diskutovati u okviru javne rasprave u periodu od srede 21. avgusta pa do 10. septembra.

Nuklearnoj energiji posvećeno je čitavo jedno poglavlje izmenjenog propisa, čiji je naziv „Program razvoja nuklearne energije“ i koje reguliše sve faze razvoja tog procesa – a stupanjem na snagu ovog zakona u izmenjenom obliku prestao bi da važi Zakon o zabrani nuklearnih elektrana u Saveznoj Republici Jugoslaviji.

„Osnove razvoja nuklearne energije“ ušle su već u prvi član izmena i dopuna Zakona o energetici, kojim se uređuju ciljevi energetske politike i način njenog ostvarivanja kao i drugi ključni elementi domaće energetike.

U nacrt izmena i dopuna unete su odredbe o nuklearnoj energiji, definišu se faze Programa razvoja
mirnodopske primene nuklearne energije kao i to da će Ministarstvo energetike i rudarstva obavljati
stručne i izvršne poslove koji se odnose na faze ispitivanja opravdanosti pristupa razvoju nuklearne energije, kao i razvoja Programa nuklearne energije, stoji u obrazloženju.

Kada je reč o poglavlju posvećenom nuklearnoj energiji, predloženi tekst glasi da se, u skladu sa dokumentima i smernicama Međunarodne agencije za atomsku energiju, priprema i sprovođenje Programa razvoja mirnodopske primene nuklearne energije (skraćeno Program nuklearne energije) vrši u tri faze, i to:

  • ispitivanje opravdanosti pristupa razvoju nuklearne energije;
  • razvoj Programa nuklearne energije;
  • sprovođenje Programa nuklearne energije.

Faza ispitivanja opravdanosti pristupa razvoju nuklearne energije obuhvatila bi, prema nacrtu zakona, izradu osnovnih dokumenata potrebnih za organizovani pristup razvoju nuklearnog programa, analizu mogućih organizacionih struktura za realizaciju aktivnosti vezanih za razvoj nuklearne energije, kao i analizu prednosti i nedostataka kadrova za realizaciju aktivnosti vezanih za razvoj nuklearne energije.

Image by nuraghies on Freepik

U toj fazi radilo bi se i na informisanju javnosti o rezultatima analiza i istraživanja, uključujući uticaj Programa nuklearne energije na ekonomski razvoj, energetsku sigurnost i bezbednost i životnu sredinu.

Faza razvoja Programa nuklearne energije obuhvatila bi, između ostalog i analizu uticaja sprovođenja Programa nuklearne energije u odnosu na Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan kao i na programe radijacione sigurnosti i bezbednosti, nuklearne sigurnosti i bezbednosti i upravljanja radioaktivnim otpadom.

U ovojfazi radilo bi se na izradi prethodne studije potencijalne lokacije kao i na izradi analize opcije za bilateralnu ili regionalnu saradnju posebno sa državama sa već realizovanim programima za mirnodopsku primenu nuklearne energije.

Faza sprovođenja Programa nuklearne energije bi zaživela ako je to predviđeno strategijom i obuhvatila bi realizaciju svih potrebnih aktivnosti na projektovanju, izgradnji i eksploataciji nuklearnog objekta za proizvodnju električne energije.

„Aktivnosti koje su obuhvaćene fazom sprovođenja Programa nuklearne energije, kao i sva druga pitanja iz oblasti nuklearne energije, urediće se zakonom kojim će se se propisati mirnodopska primena nuklearne energije“, stoji u nacrtu izmena i dopuna Zakona o energetici.

U nacrtu izmena ovog propisa stoji i da stručne i izvršne poslove koji se odnose na faze ispitivanja opravdanosti pristupa razvoju nuklearne energije, kao i razvoja Programa nuklearne energije vrši Ministarstvo rudarstva i energetike.

Image by vecstock on Freepik

Štaviše, u delokrug ministarstva stavljeno je ukupno 15 „zadataka“, od izrade „mape puta za sprovođenje Programa nuklearne energije preko „vršenja analize potencijalnih lokacija za izgradnju nuklearnog objekta za proizvodnju električne energije“ do izrade plana kojim će se analizirati mogućnosti priključenja različitih grana industrije, društvenog i ekonomskog života Programu nuklearne energije u Srbiji.

„Sredstva za realizaciju aktivnosti obuhvaćenih fazama ispitivanja opravdanosti pristupa razvoju nuklearne energije, kao i razvoja Programa nuklearne energije u prve dve faze, obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, u visini koja se za svaku godinu određuje zakonom o budžetu Republike Srbije u okviru razdela Ministarstva“, stoji u izmenama i dopunama Zakona o energetici, o kojima je upravo počela javna rasprava.

Podsetimo da je Biznis.rs već pisao o tome da bi, u zavisnosti od strateških odluka vezanih za korišćenje nuklearne energije, prva nuklearna elektrana u našoj zemlji mogla da se pojavi na mreži pre 2050. godine, kako stoji u nacrtu „Strategije razvoja energetike u Srbiji do 2040. godine sa projekcijama do 2050.“, o kojoj je upravo završena javna rasprava.

„Ovakva promena u elektroenergetskom sektoru omogućila bi transformaciju i ostalih energetskih sektora u cilju njihove značajne dekarbonizacije, a očekuje se da u periodu nakon 2040. godine budu raspoložive i komercijalno u značajnoj meri dostupne tehnologije proizvodnje i skladištenja zelenog vodonika“, navodi se u strategiji koja je na javnoj raspravi bila tokom leta, odnosno od 15. jula do 15. avgusta.

Tagovi
SRBIJA ZAKON
  • BIJUTI27

    17.9.2024 #1 Author

    Ne možemo ni elektrodistribuciju da vodimo, a ne to!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.