Proširenje novosadske gradske plaže

Objavljen nacrt plana za detaljnu regulaciju kupališta Štrand

BiznisBolji posaoInfrastrukturaSrbija

6.1.2023 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Objavljen nacrt plana za detaljnu regulaciju kupališta Štrand Objavljen nacrt plana za detaljnu regulaciju kupališta Štrand
Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove Novog Sada dala je na јavni uvid nacrt plana detaljne regulacije kupališta Štrand u Novom Sadu. Planira... Objavljen nacrt plana za detaljnu regulaciju kupališta Štrand

Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove Novog Sada dala je na јavni uvid nacrt plana detaljne regulacije kupališta Štrand u Novom Sadu.

Planira se proširenje postojeće gradske plaže Štrand, kao i izgradnja novih objekata koji će stvoriti uslove za bolje korišćenje kupališta i upotpuniti već postojeće sadržaje.

Planom je obuhvaćeno 11,71 hektara. On podrazumeva izgradnju još dva kontrolisana ulaza, istočno i zapadno od postojećih, novo popločavanje i parterno uređenje platoa sa uvođenjem vodenih elemenata.

Na svim ostalim ulazima planira se postavljanje ulaznih platoa manje površine sa biletarnicama i nadstrešnicama. Na zapadnom i istočnom ulazu planira se postavljanje prolaznih kaseta i kabina u okviru ulaznog platoa, prenosi eKapija.

Na glavnom ulazu u kupalište, istočno od ulaznog platoa, planiraju se objekti namenjeni ugostiteljstvu, komercijalnim sadržajima, iznajmljivanju opreme i uslugama vezanim za zabavne sadržaje, dok će na zapadnom i istočnom ulazu u kupalište u okviru ulaznog platoa biti postavljene prolazne kabine i kasete u koje će posetioci moći da ostavljaju stvari.

U zapadnom delu kupališta planira se zadržavanje postojećeg prizemnog restorana sa mogućnošću rekonstrukcije, a uz Dunavac još dva ugostiteljska objekta sa platoima okrenutim ka vodi.

Istočno od postojećeg restorana uz plato nalazi se objekat biblioteke koji se zadržava. Južno od biblioteke, u okviru travnatog partera, u planu je prostor namenjen za odmor i relaksaciju.

U zapadnom delu kupališta planira se izgradnja dva reda zakupnih kabina, kao nastavak postojećeg niza. Zapadno od planiranih zakupnih kabina moguće je postavljanje bioskopa na otvorenom.

Pored postojećih sportskih terena, u istočnom delu kupališta je u planu postavljanje jednog sportskog terena za odbojku na pesku i dva terena za badminton.

Foto: YouTube screenshot

U istočnom delu kupališta, neposredno uz sportske terene, biće postavljana teretana na otvorenom, a u planu je i postavljanje jednog terena za mini-golf sa kafe barom u zapadnom delu travnatog partera.

U okviru kupališta predviđeno je postavljanje pet dečjih igrališta od kojih je jedno namenjeno za decu sa posebnim potrebama.

U zoni travnatog partera planira zadržavanje postojećih prizemnih ugostiteljskih objekata (kafea, restorana i poslastičarnica), kao i postojećih sportskih terena (košarka, stena za penjanje, mini golf, tobogan i dr.), a u okviru ove u zapadnom delu kupališta, orijentisanom ka Dunavcu i Ribarskom ostrvu, planira se zona namenjena za vodene atrakcije.

Kada je reč o uređivanju peščanog prostora, na delu obale Dunavca planirano je nasipanje peska od ušća Dunavca u Dunav do ograde jedriličarskog kluba, čime će se ukloniti sadašnji mulj i zapušteno zelenilo. Zasipanje peskom je u planu i na nizvodnom završetku dunavske obale kupališta, kako bi se omogućilo postavljanje usidrenog bazena na pontonima za brčkanje neplivača.

Izgradnja novih saobraćajnica nije predviđena ovim planom, ali se navodi da je kretanje pešaka Mostom slobode nekomforno zbog nedovoljne širine Trotoara, te da ne postoji direktna pešačka veza ovog mosta sa Sunčanim kejom, a najbliža veza sa kupalištem postoji na Bulevaru despota Stefana.

Podseća se da je Planom detaljne regulacije Kineske četvrti sa Češkim magacinom u Novom Sadu planirana spiralna pešačko-biciklistička rampa koja će povezati Most slobode sa Sunčanim kejom, „čime će se ponuditi komforniji i atraktivniji pristup Štrandu“.

Tu su u planu dva varijantna rešenja – u prvoj varijanti zaustavna kolovozna traka (iz pravca Novog Sada ka Sremskoj Kamenici) planirana je da se fizički odvoji od susedne kolovozne trake i rezerviše za odvijanje biciklističkog saobraćaja u oba smera. U drugoj varijanti planira se izgradnja konstrukcije ispod postojećeg kolovoza i trotoara (iz pravca Novog Sada ka Sremskoj Kamenici) koja će biti namenjena za odvijanje biciklističkog i pešačkog saobraćaja.

Unutar kupališta, biće izgrađena sekundarna vodovodna mreže za zadovoljavanje potreba za sanitarnom vodom planiranih sadržaja, a zalivni sistem napajaće se vodom iz podzemlja, preko bušenog bunara.

Planom se predviđa izgradnja kanalizacione mreže otpadnih voda, za potrebe odvođenja otpadnih voda novoplaniranih sadržaja unutar kupališta. Ukoliko planirana mreža ne bude mogla gravitaciono da se priključi na postojeću mrežu, planirana je izgradnja crpnih stanica šahtnog tipa, navodi se u dokumentu.

Postojeću trafo-stanicu potrebno je zameniti novom sa većim kapacitetom, a prema potrebama će se izgraditi još jedna na pogodnoj lokaciji u okviru kupališta.

Preporuka je i da se postavljaju solarne panele (fotonaponske module i toplotne kolektore) kao krovne elemente gde tehničke mogućnosti to dozvoljavaju.

Planira se i osavremenjavanje sistema elektronskih komunikacija — izgradnja podzemnih optičkih kablova kablova i Wi-Fi pristupnih tačaka, postavljanje sistema za video-nadzor i potpuna pokrivenost ovog područja signalom mobilne telefonije svih operatera.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.