Za kapitalne investicije 6,8 odsto BDP-a

Odbor za finansije usvojio Predlog budžeta Srbije za 2024. godinu

InvesticijeSrbija

20.10.2023 17:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Odbor za finansije usvojio Predlog budžeta  Srbije za 2024. godinu Odbor za finansije usvojio Predlog budžeta  Srbije za 2024. godinu
Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je u petak Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, na sednici... Odbor za finansije usvojio Predlog budžeta  Srbije za 2024. godinu

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je u petak Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, na sednici na kojoj je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali predstavio taj dokument.

Na sednici su usvojeni i Predlog zakona o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2022. godinu, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

„Budžet je kontinuitet politike koju sprovodimo već nekoliko godina unazad, on je razvojni, uravnotežen, socijalno orijentisan sa elementima predostrožnosti za krizna reagovanja.“, ocenio je Mali.

On je rekao i da je budžet za narednu godinu nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja naše zemlje, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju.

Kako je dodao to znači da prioritet ostaje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede i nastavak započetog velikog investicionog talasa, odnosno realizacija najvećih kapitalnih projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, ekologije.

„Za kapitalne investicije u budžetu za narednu godinu je izdvojeno oko 600 milijardi dinara što je 6,8 odsto BDP-a“, rekao je Mali navodeći da je novac predviđen za projekte kao što su obilaznica oko Kragujevca, početak izgradnje EXPO-a, Nacionalnog stadiona, nastavak izgradnje Beogradskog metroa, tunela u centru Beograda, Fruškogorskog koridora, Moravskog koridora, saobraćajnice Preljina-Požega, Bački breg-Kikinda i tako dalje.

Kako je rekao Srbija nastavlja sa razvojem velikih infrastrukturnih projekata, sa unapređenjem životnog standarda i kvaliteta življenja.

S tim u vezi naveo je da će u decembru ove godine prosečna plata u Srbiji iznositi 840 evra, te da će sledećeg decembra dostići 955 evra, navodeći da je 2012. prosečna plata u Srbiji iznosila 331 evro.

„Na dobrom smo putu da ispunimo obećanje a to je da do 2025. prosečna plata iznosi 1.000 evra“, rekao je Mali.

On je podsetio i da nakon povećanja penzija u oktobru sledi još jedno povećanje u januaru, od 14,8 odsto, te da će minimalna zarada premašiti 47.000 dinara.

  • MAXMAD

    21.10.2023 #1 Author

    Za mesec dana rebalans i tako svaki drugi mesec ,,,

    Odgovori

  • MARA

    22.10.2023 #2 Author

    Biće tu i menjanja i rebslansa bar jos dva puta

    Odgovori

  • SUNCICA

    22.10.2023 #3 Author

    Dzabe skacu plate kad cene svega divljaju

    Odgovori

  • GAGA

    22.10.2023 #4 Author

    Svaki mesec ..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...