Guvernerka poručila da snaga zemlje zavisi od snage njene valute

Otvorena izložba „150 godina srpskog dinara“

ManifestacijeSrbijaU fokusu

22.12.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Otvorena izložba „150 godina srpskog dinara“ Otvorena izložba „150 godina srpskog dinara“
Imati stabilnu i čvrstu sopstvenu valutu danas je možda važnije nego ikada, poručila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na otvaranju izložbe... Otvorena izložba „150 godina srpskog dinara“

Imati stabilnu i čvrstu sopstvenu valutu danas je možda važnije nego ikada, poručila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na otvaranju izložbe „150 godina srpskog dinara“ u galeriji centralne banke.

Podsetila je da je 12. decembra 1873. godine usvojen Zakon o kovanju srpske srebrne monete, kojim je uveden dinar kao zvanična valuta Kneževine Srbije, saopštila je NBS.

U govoru na otvaranju izložbe, Tabaković je ocenila da snaga jedne zemlje ekonomski, ali i socijalno, politički i u svakom drugom smislu, u velikoj meri zavisi od snage njene lokalne valute.

„Ako je ona jaka i stabilna, ako odoleva nedaćama i globalnim previranjima, ako je očuvano poverenje naroda u nju, onda i ekonomija te zemlje uživa poštovanje u svetu. Istorija našeg naroda naučila nas je koliko je ova izjava tačna, a naše iskustvo tokom perioda nestabilnosti potvrđuje da je od presudnog značaja da se o domaćoj valuti i njenoj vrednosti staramo s najvećom pažnjom“, naglasila je Tabaković.

Ukazujući na 150 godina razvoja domaće valute, istakla je da danas u opticaju imamo novčanice u devet i kovanice u pet različitih apoena.

„Ipak, svima nama treba da je najvažnija vrednost tih novčanica. Predano radimo da vrednost našeg dinara očuvamo i u realnom iznosu i u odnosu na druge valute. Poslednju deceniju stabilnost dinara prema evru postala je normalnost, a svim instrumentima koji su nam na raspolaganju, koristeći i fleksibilnost našeg monetarnog okvira, nastojimo da utičemo na snižavanje inflacije, kako bi i u realnom iznosu, odnosno mereno kupovnom moći, naša valuta bila stabilna„, naglasila je guvernerka.

Dodala je, ipak, da svi treba da imamo u vidu da stabilnost domaće valute ne smemo uzimati zdravo za gotovo, niti kao lak zadatak.

„Ono što mogu da obećam jeste da će Narodna banka Srbije nastaviti predan rad na očuvanju stabilnosti i teško stečenog poverenja domaće i međunarodne javnosti. Pogotovo jer smo, uprkos svemu, ponosno zakoračili u drugu uzastopnu deceniju relativne stabilnosti našeg dinara, od ukupno 15 decenija njegovog postojanja“, zaključila je Tabaković.

  • SANJA

    24.12.2023 #1 Author

    Dokle god nam je dinar jak nema brige

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...