RAZVOJNA ŠANSA ZA SRBIJU

Outsourcing je prilika za kompanije da uštede i razviju biznis uprkos pandemiji

BiznisPoslovanjePreduzetnikSrbijaSvet

19.4.2021 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Outsourcing je prilika za kompanije da uštede i razviju biznis uprkos pandemiji Outsourcing je prilika za kompanije da uštede i razviju biznis uprkos pandemiji
U pandemiji smo najbolje videli da i rad van kancelarije može biti podjednako dobar, ako ne i efikasniji. Ako su iskustva kompanija pozitivna, izmeštanje... Outsourcing je prilika za kompanije da uštede i razviju biznis uprkos pandemiji

U pandemiji smo najbolje videli da i rad van kancelarije može biti podjednako dobar, ako ne i efikasniji. Ako su iskustva kompanija pozitivna, izmeštanje nekih poslovnih procesa van kancelarija može značajno doprineti poslovanju.

Outsourcing podrazumeva da menadžeri određene aktivnosti koje su se obavljale u firmi izmeste i povere ih drugoj strani. To, naravno, nikada nisu one koje čine samo jezgro poslovanja, već se obično angažuju posebne agencije za čišćenje, obezbeđivanje, knjigovodstvo, IT podršku, rad sa online kupcima, fakturisanje i obrada poslovne dokumentacije i drugo.

Nekada se poslovni proces delegira pojedincima kroz frilens angažovanje, a nekada sklapa ugovor o uslugama sa drugim kompanijama.

Forbs prenosi iskustvo Roberta Nikela (Robert Nickell), preduzetnika koji je za potrebe sopstvenog biznisa razvio sistem virtuelnih asistenata, a potom ga ponudio drugim kompanijama na tržištu. Tako je nastala agencija za virtualnu asistenciju Rocket station, koja nudi usluge online knjigovodstva, mapiranja poslovnih procesa, timove za tržište nekretnina, IT podršku i još mnogo toga.

„Znao sam da imam tu potrebu, drugi preduzetnici isto tako. Takođe sam znao da će se suočavati sa mnogim izazovima kao i ja. Između te dve informacije, prepoznao sam ogromnu priliku i tako nastaje Rocket station“, rekao je Nikel.

Foto: Pexels/Ivan Samkov

Outsourcing je postao aktuelan krajem 20. veka, zajedno sa intenzivnijim razvojem komunikacijskih tehnologija i njihovom dostupnošću. U početku, glavni motiv je bio smanjenje troškova, jer je za obavljanje posla potrebno manje ulaganja u tehnologiju, tehniku, opremanje radnog prostora, osiguranja, plata i službi namenjenih radnicima.

Ova poslovna praksa može se primeniti gotovo na sve sektore, a vremenom je postala mnogo više od uštede novca. Na taj način glavni deo firme može da posveti više pažnje prioritetnim pitanjima, dok se onim od manjeg značaja bavi neko drugi.

Globalno outsourcing tržište za 2020. godinu procenjeno je na više od 92 milijarde dolara. Iako outsorcing ne treba idealizovati, jer specifičan način rada donosi sa sobom neke probleme, veliki rast govori u prilog tome da je korist mnogo veća.

Očekuje se da će većina radnika u Americi, Evropi i Australiji, biti angažovana na poslovima koji nisu usko vezani za njihovo mesto stanovanja. Do toga dolazi zbog pogodnosti koje kompanije stiču širenjem poslovanja u druge države pa i kontinente.

Foto: Pixabay/FireFX

Indija je jedna od zemalja sa najjačom outsorcing industrijom. Podaci Nacionalne asocijacije kompanija za softver i usluge (NASSCOM) pokazuju da je na ovaj način direktno zaposleno više od 3,5 miliona ljudi, sa godišnjim rastom od više od 230.000 radnika.

Obično su zaposleni frilens radnici, koji ostvaruju veće zarade dok u isto vreme imaju fleksibilnije radno vreme i često rade iz sopstvenih prostorija. Poslodavac sa druge strane konkuriše sa relativno dobrim zaradama, obično u zemljama poluperiferije i periferije, pa tako privlači obučenu i kvalifikovanu radnu snagu.

Mnoge kompanije iz inostranstva upošljavaju i naše radnike. Najčešće se na sajtovima mogu naći oglasi za rad u kol centrima za šta se traži znanje stranog jezika, ali i administrativni poslovi, vođenje društvenih mreža, odgovaranje na imejlove, prevođenje i drugo.

Najveća prednost naše zemlje su niske plate u poređenju sa zemljama Evropske Unije, veliki udeo mladih i obrazovanih ljudi bez posla koji solidno pričaju strane jezike. Uz to, ovo je razvojna šansa za unutrašnjost zemlje van Beograda i drugih velikih centara.

  • sanja

    21.4.2021 #1 Author

    Nadajmo da će kod nas mladi sa znanjem svetskih jezika da iskoriste priliku da zarade dovoljno da ostanu da žive u svojoj zemlji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...