PANDEMIJA NE UMANJUJE PRAVA NA VANTELESNU OPLODNJU Postupak i dalje o trošku države

LifestyleSrbijaZdravlje

22.5.2020 16:08 Autor: Julijana Vincan 4

PANDEMIJA NE UMANJUJE PRAVA NA VANTELESNU OPLODNJU Postupak i dalje o trošku države PANDEMIJA NE UMANJUJE PRAVA NA VANTELESNU OPLODNJU Postupak i dalje o trošku države
Lekarske komisije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) nastavile su sa radom, kao i većina komisija za vantelesnu oplodnju u zdravstvenim ustanovama, nakon ukidanja... PANDEMIJA NE UMANJUJE PRAVA NA VANTELESNU OPLODNJU Postupak i dalje o trošku države

Lekarske komisije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) nastavile su sa radom, kao i većina komisija za vantelesnu oplodnju u zdravstvenim ustanovama, nakon ukidanja vanrednog stanja.

Žene koje prirodnim putem ne mogu da ostvare potomstvo, a koje su tokom vanrednog stanja napunile 42 godine, mogu se prijaviti za postupak vantelesne oplodnje o trošku države. Važno je samo da se lekarskoj komisiji u filijalama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prijave u roku od mesec dana od dana ukidanja vanrednog stanja.

Dr Ivana Ðunisijević iz RFZO ističe da je cilj da nijednoj osiguranici ne bude uskraćeno pravo na VTO o trošku zdravstvenog osiguranja zbog vanrednog stanja. Ona kaže da su i komisije u zdravstvenim ustanovama uglavnom počele sa radom, da je komisija u KC Vojvodina početkom maja krenula sa zakazivanjem pregleda, a da se očekuje da će do 1. juna početi da rade sve komisije.

Produženo je važenje ocene lekarske komisije RFZO sa kojom se ide pred komisiju u zdravstvenoj ustanovi. „Nakon dobijanja ocene propisano je da u roku od tri meseca treba da se jave komisiji u zdravstvenim ustanovama. Ukidanjem vanrednog stanja one u naredna tri meseca mogu da se jave komisijama u zdravstvenim ustanovama, ne treba im dobijanje nove ocene”, pojasnila je Ðunisijević za „Tanjug“.

Zeleno svetlo za uključivanje u postupak VTO daje komisija u zdravstvenoj ustanovi. Ukoliko partneri ispunjavaju uslove, izdaje se potvrda na godinu dana, odnosno u tom periodu mora da se uključe u taj postupak.

Foto: Pixabay.com

Na predlog RFZO, Republička stručna komisija za vantelesnu oplodnju dala je pozitivno mišljenje da se važenje potvrde produži za još šest meseci, odnosno da umesto 12, važi 18 meseci. „U tom periodu, za koji potvrda važi, žena mora da započne sa procedurom. Zbog vanrednog stanja i epidemije koja još traje, ali i nastupajućih letnjih meseci produžene su potvrde za još šest meseci”, naglasila je Ðunisijević. Potvrda važi samo za jedan postupak, ne za sve postupke koje RFZO finansira.

Uvođenjem vanrednog stanja prekinut je program VTO, a parovima koji su bili u postupku zamrznuti su embrioni. Po važećem Uputstvu za vantelesnu oplodnju te žene bi ponovo trebalo da budu upućene na komisiju RFZO, kao i komisiju zdravstvene ustanove na dobijanje ocene, ali će im biti skraćena procedura za ostvarivanje prava na embriotransfer. „Svu papirologiju će završavati lekarska komisija u matičnoj filijali i neće se upućivati na komisiju za vantelesnu oplodnju u zdravstvenoj ustanovi”, istakla je Ðunisijević.

Vantelesna oplodnja o trošku RFZO radi se u šest državnih zdravstvenih ustanova – KCS, GAK Narodni front, KC Kragujevac, KC NIš, Opšta bolnica Valjevo, KC Vojvodine i u 12 privatnih ustanova.

  • Tanja

    23.5.2020 #1 Author

    Nadam se da će svi roditelji koji imaju mogućnost krenuti u proces.

    Odgovori

  • Ivona

    25.5.2020 #2 Author

    Ovo je svakako dobra vest, nadam se da ce zahvaljujuci vantelesnoj oplodnji biti sto vise novorodjencadi 🙂

    Odgovori

  • Nena

    28.5.2020 #3 Author

    Super… 👏👏👏

    Odgovori

  • Irina

    30.5.2020 #4 Author

    Lepa vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...