Sporazumi o korišćenju AI platforme potpisani sa četiri naučno-tehnološka parka

Počela prijava startap kompanija za besplatno korišćenje Nacionalne AI platforme

InovacijePreduzetnikSrbija

15.8.2023 11:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Počela prijava startap kompanija za besplatno korišćenje Nacionalne AI platforme Počela prijava startap kompanija za besplatno korišćenje Nacionalne AI platforme
Naučno-tehnološki parkovi iz Beograda, Novog Sada, Čačka i Niša objavili su danas javni poziv domaćim startapima za besplatno korišćenje Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju,... Počela prijava startap kompanija za besplatno korišćenje Nacionalne AI platforme

Naučno-tehnološki parkovi iz Beograda, Novog Sada, Čačka i Niša objavili su danas javni poziv domaćim startapima za besplatno korišćenje Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE).

Prijave se podnose putem e-formulara i traju do 15. septembra.

Kancelarija je ranije potpisala sporazume o korišćenju resursa Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju (AI platforma) sa četiri naučno-tehnološka parka, uz mogućnost da parkovi te resurse dele sa startapovima koji su njihovi članovi.

Pravo učešća imaju sve startap kompanije, u skladu sa Zakonom o inovacionoj delatnosti i internim aktima naučno-tehnoloških parkova, u većinskom srpskom vlasništvu, ne starije od pet godina u momentu slanja prijave.

Neophodno je da startap kompanija, ukoliko već nije postojeći član nekog od naučno-tehnoloških parkova, izabere naučno-tehnološki park kojem prirodno teži po svom sedištu i regionu ili području i u slučaju izbora je u obavezi da postane član odabranog naučno-tehnološkog parka, ističe se u saopštenju ITE.

Prednost u izboru imaju kompanije aktivne u oblastima definisanim kao prioritetnim u Strategiji pametne specijalizacije Republike Srbije.

Prijavljeni startapovi biće ocenjivani na osnovu broja godina od osnivanja, broja zaposlenih, usklađenosti projekta sa pametnom specijalizacijom, dobijene investicije ili granta, toga da li je proizvod u fazi razvoja i testiranja i da ima prve korisnike, usklađenosti cilja projekta i potreba sa resursima koji se nude, kao i vremenskim okvirom i načinom korišćenja.

Dodeljeni resursi na AI platformi se mogu koristiti do tri meseca, uz mogućnost produženja navedenog perioda ukoliko startap – korisnik ima realnu potrebu za tim.

Startapovi koji budu izabrani će dobiti svu pomoć za rad na AI platformi od strane Admin tima Nacionalne platforme.

Prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Državnom data centru u Kragujevcu predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, računarske gustine od 5 peta FLOPS-a, proizvođača NVIDIA spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...