Nova usluga Agencije za privredne registre

Počela registracija statusa socijalnog preduzetništva

InovacijePoslovanjePreduzetnikSrbija

16.11.2022 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Počela registracija statusa socijalnog preduzetništva Počela registracija statusa socijalnog preduzetništva
Privredni subjekti, subjekti civilnog sektora i preduzetnici, koji su već registrovani u Agenciji za privredne registre (APR) i koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom o... Počela registracija statusa socijalnog preduzetništva

Privredni subjekti, subjekti civilnog sektora i preduzetnici, koji su već registrovani u Agenciji za privredne registre (APR) i koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom o socijalnom preduzetništvu, od 15. novembra 2022. godine imaju mogućnost da registruju status socijalnog preduzetništva.

Na osnovu zahteva koji se podnosi nadležnom registru (Registru privrednih subjekata, Registru udruženja…), u kojem je subjekt već registrovan, APR će sprovesti postupak registracije statusa socijalnog preduzetništva, na osnovu koga pravna lica i preduzetnici imaju mogućnost da ostvare olakšice i oslobođenja u skladu sa propisima kojima se uređuju porezi, doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, naknada za korišćenje javnih dobara i druge vrste novčanih obaveza.

Subjekti sa statusom socijalnog preduzetništva, kako podseća APR u saopštenju, obavljaju delatnosti od opšteg interesa, radi stvaranja novih i inovativnih mogućnosti za rešavanje društvenih problema, problema pojedinaca ili društveno osetljivih grupa i sprečavanja nastajanja i otklanjanja posledica socijalne isključenosti, jačanja društvene kohezije i rešavanja drugih problema u lokalnim zajednicama i društvu u celini.

Ostvarena dobit ulaže se u integraciju društveno osetljivih grupa, zaštitu životne sredine, ruralni razvoj, obrazovanje, kulturu, socijalne inovacije i druge oblasti od šireg društvenog interesa i ostvaruje se naročito kroz proizvodnju dobara i pružanje usluga (socijalnih, obrazovnih, zdravstvenih i dr.), radnu integraciju, poslovanje koje doprinosi održivom razvoju devastiranih područja i lokalnih zajednica, poslovanje kojim se rešavaju problemi u drugim oblastima od opšteg interesa.

  • Anna

    16.11.2022 #1 Author

    Lepo. Nadam se da će biti veliki broj preduzeća koja će poneti ovaj status.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...