Poslednja analiza rađena pre 11 godina

Popis poljoprivrede pokazaće pravu sliku domaćeg agrara, stručnjaci očekuju lošije rezultate

AgrobiznisSrbija

5.10.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 7

Popis poljoprivrede pokazaće pravu sliku domaćeg agrara, stručnjaci očekuju lošije rezultate Popis poljoprivrede pokazaće pravu sliku domaćeg agrara, stručnjaci očekuju lošije rezultate
Od 1. oktobra do 15. decembra 2023. godine u Srbiji će biti sproveden popis poljoprivrede koji priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku... Popis poljoprivrede pokazaće pravu sliku domaćeg agrara, stručnjaci očekuju lošije rezultate

Od 1. oktobra do 15. decembra 2023. godine u Srbiji će biti sproveden popis poljoprivrede koji priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku (RZS), u okviru projekta pretpristupnih fondova Evropske unije IPA (Instrument Pre-accession Assistance). Popis poljoprivrede 2023, kao i popis stanovništva koji je sproveden u 2022. godini, Evropska unija je finansirala sa 55,17 odsto sredstava.

Prema rečima stručnjaka iz oblasti poljoprivrede, popis bi trebalo da pokaže pravo stanje stvari u domaćem agraru i da se na osnovu podataka izrade studije prema kojima će se voditi dalja agrarna politika.

Agroanalitičar Milan Prostran u razgovoru za Biznis.rs kaže da je ovo treći popis od Drugog svetskog rata.

“Prošli popis poljoprivrede sproveden je 2012. godine, gde je dobijena određena slika. Tada sam bio recenzent studija koje su urađene nakon tog popisa. Mnoge stvari su tada razobličene kada je u pitanju stanje poljoprivrede Srbije. Popisom smo dobili puno informacija koje je trebalo da doprinesu boljem vođenju argroekonomske politike, da na osnovu onoga što imamo stvorimo razvojnu politiku kompletnog sektora”, objašnjava Prostran.

Ovogodišnji popis poljoprivrede trebalo bi ponovo da pokaže kako je slika za ovih 11 godina promenjena. U kojim sektorima je stanje bolje, gde je lošije i gde je potrebna popravka.

Primenjeni instrumenti, obuhvat, obeležja i standardizacija koncepta i definicija u skladu su sa Svetskim programom popisa poljoprivrede 2020. (FAO–UN), uredbom Evropskog parlamenta i Saveta o objedinjenoj statistici poljoprivrednih gazdinstava (Regulation [EC] No 2018/1091 of the European parlament and of the Council of 18 July 2018, on integrated farm statistics and repealing Regulations [EC] No 1166/2008 and [EU] No 1337/2011) i metodologijom Eurostata.

Foto: Freepik.com

Na pitanje šta očekuje od ovogodišnjeg popisa, naš sagovornik kaže da će se pre svega videti koliko se smanjila poljoprivredna površina.

“Površine su se prvenstveno smanjile zbog infrastrukturnih projekata, dok će broj gazdinstava možda biti čak i veći. Stočarstvo je u daleko lošijem stanju nego 2012. godine, veliki je pad broja stoke, naročito kada je u pitanju mlečno govedarstvo i svinjarstvo. Nažalost, svinjarstvo je devastirano dodatno i pojavom afričke kuge”, navodi Prostran.

Bitan sektor koji će proći popis jeste i navodnjavanje poljoprivrednih površina.

“Kada je reč o navodnjavanju, na prethodnom popisu je bilo 99.700 hektara u sistemima za navodnjavanje, na bazi statistika koje su rađene za ovih 11 godina to je palo na blizu nekih 50.000 hektara. Mislim da će svi ti pokazatelji koji se sakupljaju ovim popisom biti lošiji nego 2012. godine”, ocenjuje agroanalitičar.

Međutim, on dodaje da je jedan od segmenata gde će se sigurno zabeležiti pozitivan trend, ali samo u poređenju sa prethodnim popisom – povećanje broja modernih voćnih zasada.

“Tu mislim na zasade jabuka, kupina, malina. Nešto je povoljnija i situacija kada je reč o povrću. Kada je reč o stočarstvu, možda bude boljih rezultata u kozarstvu i živinarstvu, koje se brže obnavlja”, kaže Prostran.

Popis će pokazati i sa koliko zemljišta država raspolaže. Ranije je to bilo 700.000 hektara, ali je u zakup dato samo oko 250.000, pa se uvek postavlja pitanje šta je sa ostalim površinama od oko 500.000 hektara.

“Odlično je što se radi popis, on će pokazati kakvo je sada stanje, ali i u komparaciji sa prethodnim popisom i sa zemljama Evropske unije. Očekujem da će se analize i studije nakon popisa detaljno raditi. Nisam optimista da nam je situacija bolja, ali verujem da će biti data dobra slika koja će sigurno pokazati pravo stanje”, zaključuje agroanalitičar Milan Prostran.

Porodična gazdinstva će od 1. oktobra do 15. decembra 2023. godine posetititi ovlašćeni i obučeni popisivači, koji će imati vidno istaknutu identifikacionu karticu. Oni će, na osnovu odgovora, popunjavati elektronski upitnik u vezi sa svakim gazdinstvom.

Iz Ministarstva poljoprivrede apeluju na vlasnike gazdinstava da na svako pitanje daju što tačniji odgovor, jer od toga najviše zavisi uspeh popisa.

“Podaci će biti zaštićeni – koristiće se samo sabrani sa podacima drugih gazdinstava, a svaka njihova zloupotreba povlači prekršajnu odgovornost”, navode iz nadležnog ministarstva.

  • STEPA

    5.10.2023 #1 Author

    Samo da se odradi kako treba

    Odgovori

  • Željka

    5.10.2023 #2 Author

    S obzirom na to toliko se ulaže u samu poljoprivredu i stočarstvo, rezultati će biti i više nego zadovoljavajući.

    Odgovori

  • Željka

    5.10.2023 #3 Author

    S obzirom na to koliko se ulaže u samu poljoprivredu i stočarstvo, rezultati će biti i više nego zadovoljavajući.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.10.2023 #4 Author

    Izuzetno teska godina,opstace mali nroj koji stvarno dobro posluju godinama.

    Odgovori

  • DOBRILA

    6.10.2023 #5 Author

    Nadamo se da ce da se isplati svima vezano za poljopri redu…

    Odgovori

  • Dux011

    6.10.2023 #6 Author

    Verujem da ce biti zadovoljavajuci…

    Odgovori

  • Brana

    8.10.2023 #7 Author

    Videćemo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...