Poljoprivrednici traže izdavanje robnih zapisa

Popisani skladišni kapaciteti u Srbiji, mogu da prihvate sedam miliona tona robe

Srbija

19.2.2024 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Popisani skladišni kapaciteti u Srbiji, mogu da prihvate sedam miliona tona robe Popisani skladišni kapaciteti u Srbiji, mogu da prihvate sedam miliona tona robe
Na poslednjoj sednici Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze predstavljen je izveštaj o sprovedenom popisu svih skladišnih prostora na teritoriji Srbije. Popis... Popisani skladišni kapaciteti u Srbiji, mogu da prihvate sedam miliona tona robe

Na poslednjoj sednici Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze predstavljen je izveštaj o sprovedenom popisu svih skladišnih prostora na teritoriji Srbije.

Popis je obuhvatio 786 skladišta, kao i uljare, pivare i špiritane i obezbedio je detaljne podatke o kapacitetima, načinu skladištenja, kao i o kvalitetu robe a utvrđeno je da ukupni skladišni kapaciteti u našoj zemlji iznose sedam miliona tona, objavila je Politika.

Popisnu komisiju činili su predstavnici poljoprivredne fitosanitarne i tržišne inspekcije kao Direkcije za robne rezerve.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je kako je dogovoreno da se u narednom periodu razmotre svi propisi u vezi sa skladištenjem poljoprivrednih proizvoda, te da je potrebno pronaći najbolja rešenja.

„Zadovoljni smo dosadašnjim radom Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze, popisana su javna skladišta i usvojen pravilnik kojim se propisuju minimalni tehnički uslovi za trgovinu na otkupnim mestima, skladištima. Tražimo da na osnovu predate robe javnom skladištu dobijemo robni zapis kojim ćemo moći da trgujemo“, rekao je agenciji Beta Dušan Tornjanski, koji je član ove radne grupe ispred Udruženja poljoprivrednika Banata.

Smatra i da će za uređenje robne berze u Srbiji biti potrebno dve-tri godine

Poljoprivrednici su jesenas, kako podseća Politika, tokom održavanja protesta, između ostalog tražili uređenje robne berze i uvođenje robnih zapisa i terminskih ugovora.

Kako je preneo portal Agroklub, novina u pravilniku krije se u članu 11, gde se navodi da se prilikom primopredaje poljoprivrednik proizvoda i domaćih životinja izdaju isprave koje će osim osnovnih podataka sadržati i naziv, količinu i kvalitet, odnosno klasu otkupljenog proizvoda, cenu, kao i datum i način isplate.

“ Ako poljoprivredni proizvođač nije zadovoljan utvrđenom količinom, kvalitetom, odnosno klasom predatih proizvoda, može da se obrati nadležnom inspektoru Ministarstva poljoprivrede“, navodi se između ostalog u pravilniku.

  • SABRINA

    19.2.2024 #1 Author

    Uređenje robne berze i uvođenje robnih zapisa su stvarno nešto što je bitno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...