fabrike imaju stalno otvorene konkurse, ne mogu da popune mesta

Posao tašnera solidno plaćen, ali već četiri godine nema učenika za ovaj smer

SrbijaU fokusu

19.9.2023 11:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Posao tašnera solidno plaćen, ali već četiri godine nema učenika za ovaj smer Posao tašnera solidno plaćen, ali već četiri godine nema učenika za ovaj smer
U Beogradu uskoro neće imati ko ni da popravi tašnu, ni da je sašije, piše Infostud. Na smer galanterista kože u Beogradu ove godine... Posao tašnera solidno plaćen, ali već četiri godine nema učenika za ovaj smer

U Beogradu uskoro neće imati ko ni da popravi tašnu, ni da je sašije, piše Infostud.

Na smer galanterista kože u Beogradu ove godine se nije upisao nijedan kandidat, konkurisala su samo tri učenika, ali su i oni preusmereni na druge profile, jer njihov broj nije bio dovoljan za formiranje odeljenja tašnera u Tehničkoj školi za dizajn kože, saznaje Infostud, prenosi Beta.

Direktor ove obrazovne ustanove Branislav Mileski rekao je za taj sajt da je ovo već četvrta godina u kojoj ne uspevaju da upišu minimalan broj od 15 đaka da bi nastava na tom smeru mogla da se realizuje.

Početna zarada za tašnera u Beogradu je oko 70.000 dinara, a oni koji imaju iskustva mogu da zarade i duplo više.

„Zvali su me neki stari majstori i nude i radnju i posao, samo da im pošaljem neko dete, ali ja nemam koga da im preporučim“, rekao je Mileski.

Dodao je da školovanje za tašnera traje tri godine i posle im je potrebno malo prakse, ali vrlo brzo mogu da počnu da rade i samostalno i otvore svoje preduzetničke radnje.

Takođe, sve velike fabrike imaju stalno otvorene konkurse, ali ne mogu da popune ta mesta.

„Posetili smo i škole, promovisali ovaj zanat, ali opet nema interesovanja“, kazao je Mileski.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...