Preduzeća u junu dugovala oko 670 milijardi dinara na ime pozajmica za ulaganja

Poskupeli dinarski investicioni krediti za privredu

BankeInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

28.8.2024 15:08 Autor: Milica Rilak 5

Poskupeli dinarski investicioni krediti za privredu Poskupeli dinarski investicioni krediti za privredu
Narodna banka Srbije objavila je da je ukupna prosečno ponderisana kamatna stopa na novoodobrene dinarske kredite privredi u julu iznosila 8,4 odsto, što znači... Poskupeli dinarski investicioni krediti za privredu

Narodna banka Srbije objavila je da je ukupna prosečno ponderisana kamatna stopa na novoodobrene dinarske kredite privredi u julu iznosila 8,4 odsto, što znači da je bila neznatno viša nego u junu.

Iza toga, međutim, stoji značajno poskupljenje jedne vrste traženih pozajmica – investicionih kredita privredi u dinarima, koji su poskupeli za čak dva procentna poena, pa je kamatna stopa na te kredite u proseku iznosila 9,1 odsto u julu.

Uskoro će biti dostupni i podaci o tome koliko je privredi ukupno odobreno kredita do kraja jula, a do tada su na raspolaganju podaci zaključno sa krajem juna. Biznis.rs pisao je tome da je na polovini godine zabeležen blagi rast ukupnih obaveza preduzeća kada je reč o dinarskim investicionim kreditima.

Vratimo se, međutim, u januar kako bismo posmatrali kretanje mase investicionih kredita u dinarima i u deviznom znaku. U januaru su dinarski investicioni zajmovi vredeli 46,5 milijardi dinara, da bi u junu obaveze preduzeća po tom osnovu porasle na 48,5 milijardi dinara. Radi se o rastu od ukupno dve milijarde dinara koliko je, igrom slučaja, zabeleženo i kod deviznih i devizno indeksiranih. Naime, u januaru su firme bankama dugovale ukupno 614,8 milijardi dinara na ime „deviznih“ investicionih kredita, da bi u junu dugovale 616,8 milijardi dinara.

Primetno je da je došlo do razduživanja kada je reč o deviznim investicionim kreditima između aprila i maja, kada su potraživanja banaka po tom osnovu smanjena sa aprilskih 608 milijardi na majske 603 milijarde dinara.

Od maja do juna međutim dolazi do „preokreta“, pa je tokom tih mesec dana odobreno oko 13 milijardi dinara devizno indeksiranih investicionih kredita.

Izvor: NBS, avgust 2024.

Naša centralna banka objaviće redovan statistički izveštaj u petak, 30. avgusta – i tada će se videti kako se tražnja za investicionim kreditima kretala u julu.

NBS je objavila i da je ukupna prosečno ponderisana kamatna stopa na novoodobrene evro i evroindeksirane kredite privredi u julu iznosila 6,6 odsto i da je niža za 0,1 procentni poen u odnosu na jun.

Takav rezultat zabeležen je, kako su objasnili iz NBS, zbog nižih kamatnih stopa na kredite za obrtna sredstva, koji su u proseku pojeftinili za 0,1 procentni poen, pa je kamatna stopa na te pozajmice iznosila 6,4 odsto. U ovoj kategoriji pojeftinjenju su doprineli i investicioni krediti u deviznom znaku, koji su pojeftinili za 0,2 procentna poena, na 6,7 odsto.

Osim na kredite, NBS je objavila i statistiku kamatnih stopa na depozite privrede. Ukupna prosečna ponderisana kamatna stopa na novopoložene dinarske depozite privrede snižena je za 0,2 procentna poena, na 4,9 odsto, dok je u deviznom znaku ostala na nepromenjenom nivou od 2,8 odsto.

Udeo evro i evroindeksiranih depozita u ukupnim deviznim depozitima u julu iznosio je oko 94 odsto, ističu iz NBS.

Podsetimo da su, prema podacima NBS za jun, domaća preduzeća samo tokom ove godine povećala svoje kreditne obaveze za 78 milijardi dinara, pa su krajem juna poslovnim bankama dugovale ukupno 1.441 milijardu dinara na ime pozajmica u domaćoj, kao i u stranoj valuti.

Kada je reč o ukupnim obavezama privrede prema bankama, odnosno kada se kreditima pridodaju i ostala potraživanja, ta suma je na kraju juna iznosila 1.729,5 milijardi dinara i bila je za 84,5 milijardi dinara viša nego na početku godine.

  • SHALIMAR

    28.8.2024 #1 Author

    Kud vise..i ovako nam kuburi privreda..

    Odgovori

  • SENSEI

    29.8.2024 #2 Author

    Sve je poskupelo pa eto i investicioni krediti za privredu

    Odgovori

  • VALE

    31.8.2024 #3 Author

    I oni poskupese

    Odgovori

  • SENSEI

    2.9.2024 #5 Author

    Sve je poskupelo pa i krediti. Valjda to ide u paketu sa ostalim

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.