U toku prijava na konkurs za nagradu "Najinkluzivniji poslodavac 2024"

Poslodavci žele uslugu posredovanja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom na nivou države

Bolji posaoSrbija

11.10.2024 14:30 Autor: Milica Rilak 1

Poslodavci žele uslugu posredovanja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom na nivou države Poslodavci žele uslugu posredovanja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom na nivou države
Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, godišnje oko 11 do 12 hiljada osoba sa invaliditetom aktivno traži posao, a do radnog mesta uspe da... Poslodavci žele uslugu posredovanja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom na nivou države

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, godišnje oko 11 do 12 hiljada osoba sa invaliditetom aktivno traži posao, a do radnog mesta uspe da dođe njih 30 do 40 odsto, kažu za Biznis.rs iz Foruma mladih sa invaliditetom koji je danas organizovao panel povodom otvaranja konkursa za nagradu „Najinkluzivniji poslodavac 2024“.

Konkurs su raspisali Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv, prijavljivanje traje do 31. oktobra a nagrade u kategoriji velikih kompanija, kao i malih i srednjih preduzeća, biće dodeljene 12. decembra.

Iako je zapošljavanje osoba sa invaliditetom odavno zakonska obaveza, domaće kompanije većinom se radije odlučuju da plate kazne nego da prolaze kroz za njih često dugotrajan, komplikovan i skup proces potrage za pravim kandidatima, kaže za Biznis.rs direktor Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva Neven Marinović.

„Naše kompanije zapravo žele da ispune svoju zakonsku obavezu i zaposle osobe sa invaliditetom, ali im je potrebna pomoć – često kažu da objavljuju oglase ali da im se niko je javi, a Nacionalna služba za zapošljavanje ne uspeva dovoljno da isfiltrira prave kandidate za svaku od njih. Zato poslodavci i sami kažu da bi im puno značilo kada bi postojala usluga posredovanja u zapošljavanju osoba sa invaliditetom na nacionalnom nivou“, ističe Marinović.

Sa druge strane, potencijali radnici – osobe sa invaliditetom često su nesigurni u svoja znanja i veštine ili veruju da poslodavci ne žele da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, rekla nam je programska direktorka Foruma mladih sa invaliditetom Slađana Lević.

Foto: Biznis.rs

„Mi smo tu da im ulijemo samopouzdanje, pomognemo oko dodatnih veština, kao i da im pokažemo da ima poslodavaca koji itekako zapošljavaju i da je tržište rada otvoreno za osobe sa invaliditetom. Za poslodavce smo takođe razvili sistem podrške, a u toku je i naš konkurs za radne prakse za mlade sa invaliditetom, na koji poslodavci mogu da se prijave preko našeg portala do 7. novembra„, objašnjava Lević.

Glavnu nagradu za najinkluzivnijeg poslodavca, i to za strateški pristup, implementirane prakse, partnerstvo i liderstvo, prošle godine ponela je kompanija Delhaize Serbia. Simona Mitrović, koja je ambasador te kompanije za organizacionu kulturu, za Biznis.rs naglašava da trenutno oko 350 osoba sa invaliditetom radi u Delhaize-u.

Važno nam je ne samo da spojimo osobu i posao, već i da posao prilagodimo potrebama koleginice ili kolege sa invaliditetom, tako da se osećaju dobro na radnom mestu i mogu kvalitetno da obavljaju svoj posao – bilo da se radi o poziciji u nekoj od naših prodavnica ili da je reč o poslu grafičkog dizajnera u okviru PR službe. Takođe, ohrabrujemo da se oprobaju i na drugim poslovima u okviru kompanije“, rekla nam je Mitrović.

Na panelu su učestvovale i predstavnice IKEA i Delta Holdinga – još dve kompanije koje su ponele priznanje za najinkluzivnijeg poslodavca u 2023. godini u posebnim kategorijama.

Nagrada „Najinkluzivniji poslodavac“ i program „Radna praksa za osobe sa invaliditetom“ sprovode se u okviru projekta „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“ koji finansira USAID.

Projekat sprovodi Forum mladih sa invaliditetom sa partnerima Caritas, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

  • meli77

    11.10.2024 #1 Author

    Treba svima dati priliku za rad a ne odmah stigmatizacija ili diskriminacija.Bravo za poslodavce, koji ne prave razliku zdravih i osobe sa invaliditetom!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.