prilika za beskamatne pozajmice za pokretanje biznisa

Kragujevac dobio prvi Fond za podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Srbiji

SrbijaVesti

24.5.2024 18:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Kragujevac dobio prvi Fond za podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Srbiji Kragujevac dobio prvi Fond za podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Srbiji
Prvi Fond za podršku zapošljavanju osoba za invaliditetom u Srbiji osnovan je danas u Kragujevcu, i on će omogućiti finansijski podsticaj osobama sa invaliditetom... Kragujevac dobio prvi Fond za podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Srbiji

Prvi Fond za podršku zapošljavanju osoba za invaliditetom u Srbiji osnovan je danas u Kragujevcu, i on će omogućiti finansijski podsticaj osobama sa invaliditetom koje žele da pokrenu sopstveni posao i poslodavcima koji ih zapošljavaju.

Ugovor o osnivanju Fonda danas su potpisali direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Ana Košel, zamenik gradonačelnika Kragujevca Dejan Ružić i direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović, prenosi Beta.

To je prvi „revolving“ fond za podsticaj zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Srbiji čija je vrednost 20.000 dolara.

Kako je saopšteno iz gradske uprave, osobe sa invaliditetom koje žele da se zaposle ili da započnu sopstveni biznis imaće priliku da dobiju beskamatne pozajmice i da sredstva vrate u fond u naredne tri godine.

Na taj način je omogućeno da i sledeće godine nove osobe apliciraju i dobiju podršku iz ovog fonda.

„U narednom periodu ćemo razvijati kriterijume po kojima će da se biraju osobe koje konkurišu za podršku, a javni poziv će biti objavljen u naredne dve ili tri nedelje“, rekla je Košel, i dodala da će za podršku iz Fonda moći da konkurišu osobe sa invaliditetom, ali i kompanije koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Kragujevac/Foto: Wikimedia Commons

Sredstva kojima će raspolagati Fond obezbeđuju zajednički Fondacija, u vrednosti 12.500 dolara, dok Grad Kragujevac učestvuje sa 7.500 dolara.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Dejan Ružić kazao je da je u prethodnih nekoliko godina kroz program javnih radova u Kragujevcu angažovano 127 osoba sa invaliditetom, za šta je grad iz sopstvenih sredstava izdvojio 2,7 miliona dinara.

Dodao je da su dosadašnje mere podrške zapošljavanju osoba sa invaliditetom u gradu Kragujevcu rezultirale smanjenjenjem broja nezaposlenih osoba sa invaliditetom na tržištu rada, koji je sa 1.700 smanjen na oko 1.000.

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja biće zadužena za sprovođenje projekta – raspisaće javni poziv, vršiti izbor kandidata i pružati im podršku da na konkurišu za sredstva.

Osnivanje Fonda je realizovano u okviru projekta „Posao po meri“ uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u partnerstvu sa Forumom mladih sa invaliditetom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...