Pravilnikom propisano kako se vrednuju poslovi

Petinu BDP-a Srbije čini neplaćeni kućni rad

IzdvajamoSrbija

20.3.2024 08:01 Autor: Milica Vojtek 10

Petinu BDP-a Srbije čini neplaćeni kućni rad Petinu BDP-a Srbije čini neplaćeni kućni rad
Pravilnik za obračun neplaćenog rada, na osnovu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, stupio je na snagu 16. marta i od tog dana neplaćeni kućni rad... Petinu BDP-a Srbije čini neplaćeni kućni rad

Pravilnik za obračun neplaćenog rada, na osnovu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, stupio je na snagu 16. marta i od tog dana neplaćeni kućni rad u Srbiji zvanično je postao priznat. Pravilnikom se propisuje kako se taj rad vrednuje i izračunava, odnosno njegovo učešće u bruto domaćem proizvodu.

Podjednako važno je i to što ovaj pravilnik predviđa sticanje prava na zdravstveno osiguranje po osnovu neplaćenog rada.

Metodologija obračuna

Neplaćeni kućni rad predstavlja poslove za čije obavljanje se ne ostvaruje novčana naknada, a podrazumevaju vođenje domaćinstva, staranje i brigu o deci, o starijim i bolesnim članovima porodice, poslove na poljoprivrednom imanju, kao i druge slične neplaćene poslove.

„Obračun vrednosti neplaćenog kućnog rada vrši se na osnovu Istraživanja o korišćenju vremena koje sprovodi proizvođač zvanične statistike u skladu sa metodologijom koju propisuje Evrostat. Vrednost neplaćenog kućnog rada se obračunava kao proizvod ukupnog godišnjeg broja časova neplaćenog kućnog rada i minimalne cene rada po času, iskazane u neto iznosu. Podatak o ukupnom godišnjem broju časova neplaćenog kućnog rada za Republiku Srbiju obezbeđuje proizvođač zvanične statistike“, navodi se u Pravilniku.

Dakle, Republički zavod za statistiku treba da utvrdi koliko je to vremena koje se ulaže u neplaćene poslove i da se taj broj sati pomnoži sa minimalcem, koji od 1. januara 2024. godine iznosi 271 dinar neto po radnom času. Na taj način dolazi se do sume koja određuje vrednost ovog rada.

Žena radi na laptopu dok drži dete u krilu
Foto: Pexels.com

Da li je ovaj pravilnik „mrtvo slovo na papiru“?

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić ističe da je u ovom trenutku Pravilnik tek „mrtvo slovo na papiru“, kada je u pitanju zdravstveno osiguranje.

„Zakon o zdravstvenom osiguranju obuhvata brojne kategorije osiguranika, ali ne obuhvata one koji obavljaju neplaćeni kućni rad. Iz toga sledi zaključak da je usvajanje ovog Pravilnika ‘mrtvo slovo na papiru’. Niko iz kategorije na koju se Pravilnik odnosi ne može da ode u Republički zavod za zdravstvenu zaštitu i traži zdravstvenu knjižicu„, ističe ona.

Savić napominje i da sindikat pozdravlja donošenje ovog Pravilnika, jer će se konačno obračunati koliko vredi kućni rad i kolika je percepcija ovog rada u bruto društvenom proizvodu Srbije.

„Prema dosadašnjim analizama Republičkog zavoda za statistiku, udeo ovog rada u BDP-u Srbije je 21,5 odsto. To je ogroman procenat, s obzirom na to da je u zemljama EU udeo između sedam i devet odsto. To govori o tome da su, pre svega, naše žene mnogo opterećenije od žena u EU, gde njihov rad preuzimaju razni specijalizovani servisi. Pošto mi živimo u zemlji u kojoj nemamo ili imamo malo takvih servisa, moramo konačno početi da vrednujemo to što žene neguju bolesne članove porodice, podižu decu, peru, peglaju, čiste, i na kraju svima njima priznati pravo na penziju. Usvajanje ovog Pravilnika je samo prvi korak. Drugi korak trebalo bi da bude omogućavanje ovim licima uplate poreza i doprinosa za penziono osiguranje, a treći je sticanje prava na minimalnu ili socijalnu penziju“, zaključuje ona.

Zoran Stojiljković / Foto: Medija Centar

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i dugogodišnji predsednik sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković ističe da, prema procenama iz ranijih godina, „u okviru neplaćenog rada imamo petinu nacionalnog BDP-a“.

„Ta raspodela jeste neravnomerna i taj udeo čini 14 odsto žena i oko sedam procenata muškaraca. Pretpostavljam da je taj podatak osnova za univerzalno zdravstveno osiguranje, koje bi i inače trebalo svako da ima“, objašnjava Stojiljković.

On navodi i uverenje da će se u „narednim potezima ići ka socijalnim penzijama“.

„U Srbiji je oko 12 odsto, odnosno 150.000 ljudi starijih od 65 godina, koji ostaju bez prihoda. U najgorem položaju su žene na selu, one teško nasleđuju imovinu, a teško se reguliše i njihov rad u domaćinstvu“, zaključuje Stojiljković.

  • Inquiete

    20.3.2024 #1 Author

    Samo da ovo nije još jedan pravilnik u nizu, koji postoji samo ,,na papiru”…

    Odgovori

  • Jj992

    20.3.2024 #2 Author

    Daj Boze da se primeni ista od toga…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    20.3.2024 #3 Author

    Nadam se da nece biti mrtvo slovo na papiru…

    Odgovori

  • GFC 2.0

    20.3.2024 #4 Author

    Pravilnik donesen u cilju lazng povecanja BDP-a Srbije.
    Treba nekako nagurati BDP na 93-100 milijardi evra do 2027 godine.

    Odgovori

  • tamara71

    20.3.2024 #5 Author

    Samo da ne uvedu porez na kuvanje rucka

    Odgovori

  • BIJUTI27

    21.3.2024 #6 Author

    Realno, mrtvo slovo na papiru u Sr

    Odgovori

  • CAPRIBIZ

    22.3.2024 #7 Author

    Kada bi se ovo zapravo primenjivalo a nadam se da hoće jer bukvalno bi spasilo život mnogim ženama. Uz muža koji te voli i poštuje biti domaćica je prelepo ali mnoge žene nažalost nisu te sreće, a svakako svi zaslužuju da budu plaćeni za svoj rad pa makar i kod kuće. Pratiću dalji razvoj situacije…

    Odgovori

  • LEA

    24.3.2024 #8 Author

    Strasno

    Odgovori

  • Brana

    24.3.2024 #9 Author

    Videćemo

    Odgovori

  • CALE

    24.3.2024 #10 Author

    zene koje nemaju mogucnost da rade vikendom ili drugu smenu jer nema ko decu cuvati,treba im omoguciti rad od kuce,sramota za drzavu da zena radi do 10h uvece,dodje kuci i sve mora da uradi i da spremi i da ustane odmorna za posao sutra…sramota je ali nadajmo se da ce se setiti i toga nekada da uvede nesto

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...