vlasnici masovno vraćaju životinje koje su kupili tokom pandemije

U krizi i kućni ljubimci postaju luksuz

EkologijaEULifestyleVesti

3.10.2022 18:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

U krizi i kućni ljubimci postaju luksuz U krizi i kućni ljubimci postaju luksuz
Život je sve skuplji i Nemci se odriču troškova koje smatraju suvišnim. Spadaju li u njih i kućni ljubimci? Nemačko udruženje za zaštitu životinja... U krizi i kućni ljubimci postaju luksuz

Život je sve skuplji i Nemci se odriču troškova koje smatraju suvišnim. Spadaju li u njih i kućni ljubimci? Nemačko udruženje za zaštitu životinja strahuje da će vlasnici početi da ih prodaju i da mnogim domovima za životinje preti zatvaranje. 

„Može se pretpostaviti da će se više građana odreći svojih životinja kada skoče troškovi održavanja za struju, grejanje, hranu i veterinare,“ rekla je Hester Pomerening (Hester Pommerening) iz udruženja za agenciju DPA u Berlinu.

Posebno će, dodala je, sve više vlasnika egzotičnih životinja poput gmizavaca odustati od svojih ljubimaca jer su troškovi za njihovo održavanje naročito veliki.

„Da se simuliraju klimatski uslovi za držanje takvih životinjskih vrsta, potrebno je mnogo tehničkih pomagala,“ rekla je Pomereningova dodajući da to zahteva ogromnu potrošnju energenata, na primer za UV lampe.

„Kao odgovorni za zaštitu životinja, naravno, ne želite da odbijete nijednu, ali domovi za životinje su nažalost dostigli granice svojih kapaciteta. Ne možemo samo gomilati životinje,“ istakla je ona.

Životinje moraju da budu smeštene i zbrinute na način koji odgovara vrsti, a nemaju svi domovi terarijume i dovoljno stručnog kadra za držanje gmizavaca, na primer.

Situacija u domovima je svakako napeta, mnogi od njih su već stopirali udomljavanje određenih životinjskih vrsta, ali Udruženje za zaštitu životinja nema tačne brojke.

Domovi su se nedavno žalili da ljudi masovno vraćaju ljubimce koje su kupili tokom pandemije. Bilo je i lista čekanja za vlasnike, rekla je Hester Pomerening.

Strahuje da će situacija u narednim mesecima još da se pogorša. „Bojazan je da mnogi domovi za životinje neće preživeti zimu. Savezne, pokrajinske i lokalne vlasti moraju zajedno da pomažu.“

Ona zahteva da se u kratkom roku sastavi paket mera za spasavanje. „Iako domovi za životinje u ime javnog sektora preuzimaju obavezu, poput brige o pronađenim ili zaplenjenim životinjama, odgovorni ih decenijama ostavljaju na cedilu.“

  • Jovana24

    3.10.2022 #1 Author

    Pre ne bih imala sta ja da jedem,nego da ostavim svoje ljubimce.

    Odgovori

    • Sasa

      20.3.2024 #2 Author

      @Jovana
      kada budes sama finansirala svoj zivot i zivot nekoga drugog pitacu te da li bi se radije odrekla hrane ili ljubimca

      Odgovori

  • GOCA BG

    3.10.2022 #3 Author

    Verujem da mnogi vlasnici zbog poskupljenja nece moci da vode racuna o svojim ljubimcima,svakako da treba pomoci ustanovama finansijski da bi mogli da prime sve te ljubimce i obezbede im sve sto im je potrebno…

    Odgovori

  • goca87

    4.10.2022 #5 Author

    Strasno….ja nemam reči za ljude koji mogu da se odreknu svog kućnog ljubimca

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    4.10.2022 #6 Author

    Tako uređena i bogata zemlja da nema uređenu regulativu ko plaća domove za životinje i da vlasnici nemaju sredstava da ih izdržavaju? Za neverovati.

    Odgovori

  • N.N.

    4.10.2022 #7 Author

    Strasno…

    Odgovori

  • MarijaS

    4.10.2022 #8 Author

    Razumno sto ih vraćaju ali ako ih stvarno vole snaći će se

    Odgovori

  • TATJANA

    11.10.2022 #9 Author

    Sad im postaje izdatak, a kad im je značilo, bilo je u redu

    Odgovori

  • Ceca

    16.10.2022 #10 Author

    Zavisi koje ljubimce

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...