Velika pakovanja najtraženija online, a u prodavnicama se najčešće kupuje na meru

Hrana za kućne ljubimce značajno poskupljuje, ali potražnja ne opada

SrbijaVesti

20.9.2022 13:21 Autor: Julijana Vincan 11

Hrana za kućne ljubimce značajno poskupljuje, ali potražnja ne opada Hrana za kućne ljubimce značajno poskupljuje, ali potražnja ne opada
Jedan od najstabilnijih segmenata online prodaje, otporan na sezonske oscilacije i bez osetnijih padova je, prema podacima portala Idealno.rs, hrana za pse i mačke.... Hrana za kućne ljubimce značajno poskupljuje, ali potražnja ne opada

Jedan od najstabilnijih segmenata online prodaje, otporan na sezonske oscilacije i bez osetnijih padova je, prema podacima portala Idealno.rs, hrana za pse i mačke. Ovaj asortiman se, kako navode, već duže vreme veoma dobro kotira u svetu internet trgovine.

U poređenju sa godinom ranije, potražnja u kategoriji hrane za pse porasla je 206,69 odsto, a u kategoriji hrane za mačke čak 330 procenata. Uprkos poskupljenjima, potrošači ne odustaju od omiljenih brendova, a u online kupovini su najtraženija velika pakovanja.  

“Vlasnici pasa i mačaka kupovali su hranu za svoje ljubimce putem interneta i pre i tokom pandemije korona virusa, a očekujemo da će se isti trend nastaviti. Ove godine smo zabeležili rast potražnje za hranom za kućne ljubimce na svim tržištima Heureka grupe,” izjavio je šef analitike u Heureka grupi Mihal Buzek.

Prema njegovim rečima, iako je hrana za pse poskupela sedam odsto na godišnjem nivou, uočljivo je da potrošači nisu počeli sa kupovinom jeftinijih proizvoda.

„Naprotiv, ostali su verni popularnim brendovima i počeli da biraju veća pakovanja. S druge strane, smanjuje se godišnja potražnja u kategorijama poput povodaca (pad od sedam odsto), transportera (-13 procenata) i kućica za pse (smanjenje od devet odsto). Dakle, ako na nečemu i štedimo kada je reč o ljubimcima, to definitivno nisu hrana i poslastice“, ocenio je Buzek.

Među najprodavanijom hranom za pse na Idealno.rs su velika pakovanja od 20 kilograma, prosečne vrednosti oko 10.000 dinara, što je 6,2 procenta više u poređenju sa 2021. godinom. Najtraženiji brendovi su, kako pokazuju podaci pomenutog sajta, Royal Canin, Premil, Le Chef Dog, Advance i Happy Dog. 

Među najprodavanijom hranom za mačke na Idealno.rs su briketi u pakovanju od 14 kg, prosečne cene oko 4.000 dinara, odnosno devet odsto veće nego 2021. godine. Najtraženiji brendovi su Whiskas, Essential, Premil, Brekkies i Advance. 

Foto: Freepik.com

Rast cena kao i u prehrambenim prodavnicama

Vlasnica pet šopa „Atos i Maša“ Smiljana Vučićević istakla je za Biznis.rs da je sve poskupelo više puta, isto kao i u prehrambenim prodavnica, ali je napomenula da na to nema uticaja distributer ili neko ko uvozi hranu, jer poskupljuju sirovine za proizvodnju hrane.

„Pšenica, žitarice, meso, mesne prerađevine i sve što se koristi u proizvodnji hrane za kućne ljubimce, transport, uvoz, sve to poskupljuje i povlači rast krajnje cene distributerima, koji onda dižu cene maloprodajama, odnosno nama, pa onda mi krajnjim kupcima“, naglasila je naša sagovornica.

Ona je istakla da do pandemije nije bilo većih poskupljenja, ali da je posle korona krize bilo uočljivo da su gotovo svi uvoznici, distributeri i proizvođači podigli cene u dva do tri navrata.

„To je počelo negde od novembra, decembra prošle godine, pa se opet desilo u martu i aprilu, i opet sada tokom leta. Uglavnom su svi praktikovali poskupljenja između pet i sedam odsto, a sada već u trećem krugu, kada se sve sakupi, reč je o rastu cena od oko 20 procenata“, ocenila je Vučićević.

Ljudi i dalje isto kupuju, pošto je to, kako kaže, trend i u prodavnicama za ljudsku potrošnju. U prvom talasu poskupljenja se, prema njenim rečima, osetio mali pad prodaje, ali kada se krenulo iz poskupljenja u poskupljenje, kupci su se već, kako i sami našoj sagovornici govore, navikli.

„Pad interesovanja se možda odrazio samo na dobavljače koji imaju skupu hranu, međutim vlasnici ljubimaca obično nastave da kupuju ono što su i do tada njihovi ljubimci trošili. Kupci najčešće uzimaju hranu na kilogram, kada postoji kupovina na meru u radnjama, ili uzimaju neka manja originalna pakovanja od kilogram ili dva. Ukoliko je reč o malo kvalitetnijoj, skupljoj hrani, uzimaju je uglavnom u originalnim pakovanjima, ali se ipak najčešće kupuje na meru. Povremeno neko uzima džak, ali je to obično neka srednja vrednost. Izbor hrane zavisi i malo od toga gde se prodavnica nalazi, u kom delu grada – da li je uži centar grada ili prigradsko naselje, i tome slično“, objasnila je Vučićević.

Prosečno izdvajanje za hranu oko 3.500 dinara

U zavisnosti od toga da li psu uzima samo granule ili i neke poslastice i gulaše, Jovanka Golubović za svog ljubimca u proseku mesečno izdvaja od 3.000 do 3.500 dinara. Ona je takođe primetila da je hrana za kućne ljubimce poskupela.

„Granule koje uzimam za mog psa su skuplje za oko 500 do 700 dinara, nego što su bile pre godinu dana. Što se poslastica tiče, nisam baš sigurna, ali i kod njih bilo poskupljenja od oko 200 dinara. Hranu uvek kupujem kod istog prodavca, jer nisam primetila da drugi imaju tu hranu koju on jede. Igračke i ostale stvari za psa kupujem i u drugim pet centrima“, istakla je Golubović.

Dodala je da hranu za svog ljubimca do sada nije kupovala online, ali je putem interneta poručivala ogrlicu protiv buva, pošto je bila besplatna dostava, i jer je bio drugi pet centar.

„Pet centar u kojem uzimam hranu naplaćuje dostavu, što mi predstavlja bespotreban dodatni trošak“, naglasila je ona.

  • VERA

    20.9.2022 #1 Author

    Normalno pa neće.valjda manje da jedu.

    Odgovori

  • TATJANA

    20.9.2022 #3 Author

    Isto kupuju hranu za njih kao i za sebe

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    20.9.2022 #4 Author

    Nekada su kuce i mace jele ostatke od ručka

    Odgovori

  • Emilija

    20.9.2022 #5 Author

    Do ro je da vlasnici kvalitetno hrane zivotinje.Ko voli zivotinje kupovace im kao i sebi

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.9.2022 #6 Author

    Nasi ljubimci treba da se hrane kao i mi,ako smo ih uzeli treba onda da im pruzimo dostojanstven zivot…

    Odgovori

  • Dea

    20.9.2022 #7 Author

    Mogu da im kupim sta god,zanima ih samo ono sto ja jedem…

    Odgovori

  • Dunja5

    20.9.2022 #8 Author

    Sve je poskupelo pa i to. Ali moraju jesti sta da se radi… U toj hrani imaju sve hranljive materije. Steta sto ne postoje granule za ljude haha

    Odgovori

  • BOJANA

    21.9.2022 #9 Author

    Poskupela hrana za bebe što ne bi za životinje.

    Odgovori

  • VOJKAN

    21.9.2022 #10 Author

    Hrana za ljude je poskupela, pa logično sad je i za životinje

    Odgovori

  • MAJA

    21.9.2022 #11 Author

    Pa naravno , nece valjda kao mravi jesti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...