LEKSIKON 2023: NENAD JEVTOVIĆ

Poslovni potez godine napravila Livnica preciznih odlivaka Ada

AnalizaPoslovanjeSrbija

10.1.2024 10:37 Autor: Milica Rilak 6

Poslovni potez godine napravila Livnica preciznih odlivaka Ada Poslovni potez godine napravila Livnica preciznih odlivaka Ada
Nenad Jevtović je direktor Instituta za razvoj i inovacije, ekonomskog think tank-a koji razvija, zagovara i sprovodi ekonomske politike. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu... Poslovni potez godine napravila Livnica preciznih odlivaka Ada

Nenad Jevtović je direktor Instituta za razvoj i inovacije, ekonomskog think tank-a koji razvija, zagovara i sprovodi ekonomske politike.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a od 2015. godine radio je kao istraživač u oblasti javnih finansija u Narodnoj Skupštini, Vladi Republike Srbije i Ministarstvu finansija, dok od 2018. godine vodi Institut za razvoj i inovacije.

Oblasti interesovanja su mu fiskalna politika i tržište rada u Srbiji.

Pitali smo Nenada Jevtovića šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2023. godinu?

Događaj godine

– Na žalost svih nas, događaj godine je tragedija u Ribnikaru, kao i ubistva u Duboni i Malom Orašju. To je nešto što je uticalo na celokupno društvo. Prvenstveno je tragedija za porodice koje su izgubile svoje najbliže, zatim za sve iz bližeg i šireg okruženja, a na kraju i za celo društvo. Mislim da smo se svi osetili bespomoćni i shvatili, ili se ponovo prisetili, da je društvo kolektivna odgovornost i da moramo izaći iz naših malih svetova koje smo uredili prema nama samima i za koje verujemo da savršeno funkcionišu nezavisno od stanja u društvu.

Ličnost godine

– Ličnost godine je Boriša Simanić. Kada govorimo o stvarima koje nas najviše ujedinjuju to je sport, i to sport kada napravimo rezultat i osvojimo neku medalju. Da bi se to desilo neki naši sunarodnici moraju potrošiti sebe i uložiti svoje vreme. To je ovog leta bila košarkaška reprezentacija, i to oni koji su prihvatili poziv selektora i stavili se na raspolaganje društvu. Među njima se istakao Boriša koji je doživeo tešku povredu koja je bilo opasna po njegovo zdravlje. Boriša je primer nekoga ko se dao celom društvu na raspolaganje bez da traži nešto zauzvrat, i izašao je iz svog malog sveta koji je prošlo leto mogao biti savršeno udoban po njega na nekom letovanju, hipodromu ili snimanju reklame koja promoviše kockanje. Zato je bez puno razmišljanja Boriša ličnost godine.

Najbolji poslovni potez godine

– Za najbolji poslovni potez godine izabrao bih potpisivanje ugovora kompanije Livnica preciznih odlivaka Ada sa partnerom iz grupacije General Electrica na vazduhoplovnom sajmu Burže u Parizu, što je, kako su preneli specijalizovani mediji, verovatno jedan od najvećih pojedinačnih komercijalnih ugovora u istoriji srpskog civilnog vazduhoplovstva u vrednosti od 72 miliona dolara. Ovo je jedna priča o onima koji se previše ne promovišu u medijima, a imaju tehnologiju i izvoze iz Srbije proizvode visoke vrednosti i priznati su partner u jednoj od najzahtevnijih industrija.

Promašaj godine

– Kao promašaj godine bih izabrao celokupno poslovanje Pošte Srbije. Verujem da ovo preduzeće ima ogromne potencijale, kako na domaćem tako i na regionalnom tržištu, ali se ti potencijali ipak ne ostvaruju usled lošeg upravljanja.

Očekivanja za 2024. godinu

– Sa ekonomskog stanovišta očekujem da 2024. godina bude kao i godina za nama u pogledu privrednog rasta, samo uz manju inflaciju, i da u njoj bude više optimizma koji će učiniti da od 2025. godine počnu da se ostvaruju značajnije stope rasta u Srbiji i Evropskoj uniji. Ono što ostaje kao pitanje jesu geopolitička kretanja u svetu koja će primarno uticati na ekonomska.

U jednoj rečenici da zaključim, nisam ni optimista ni pesimista u pogledu 2024. godine – moguće je da će to biti godina koju će retko ko pamtiti, jedna obična i dosadna godina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...