obuhvaćene dve komponente - ubrzanje razvoja startap ekosistema u Srbiji i biomonitoring

Potpisan Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i američke kompanije Ginkgo Bioworks

BiznisSrbija

20.10.2023 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Potpisan Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i američke kompanije Ginkgo Bioworks Potpisan Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i američke kompanije Ginkgo Bioworks
Na konferenciji „Budućnost biotehnologije” u Palati Srbija potpisan je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i američke kompanije Ginkgo Bioworks. Prema rečima ministarke nauke... Potpisan Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i američke kompanije Ginkgo Bioworks

Na konferenciji „Budućnost biotehnologije” u Palati Srbija potpisan je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i američke kompanije Ginkgo Bioworks.

Prema rečima ministarke nauke Jelene Begović, to je sjajna vest za Srbiju, srpsku nauku i posebno srpski ekosistem koji se tiče startapa. Memorandum o razumevanju obuhvata dve komponente od kojih je prva ubrzanje razvoja startap ekosistema u Srbiji, rekla je ona za Tanjug, a prenosi Politika.

„Ta američka kompanija smeštena je u Bostonu, verovatno jednom od najvećih centara za razvoj startap ekosistema i najuspešnijih na svetu i radiće zajedno sa našim startapovima, pogotovo iz oblasti biotehnologija koje su vrlo zahtevne, da im pomognu da se brže i kvalitetnije razvijaju i što pre stignu na svetsko tržište”, rekla je ministarka.

Kako je rekla, druga oblast te saradnje odnosiće se na biosigurnost, odnosno biomonitoring.

„Biomonitoring bi trebalo da pomogne da se u Srbiji razvije sistem koji bi mogao da prati kretanje patogena, mikroorganizama koji mogu da budu potencijalna opasnost za ljude, životinje ili biljke. Imali bi sistem koji može unapred da napravi predikciju, da se nešto može desiti, a samim tim da unapred budemo spremni u slučaju epidemije, bez obzira da li se radi o ljudima, biljkama ili životinjama. To predstavlja zaista jedan veliki korak napred za čitavu državu, ali i za sve građane”, poručila je ministarka.

Begovićeva kaže da američka startap kompanija Ginkgo Bioworks postoji već 15 godina i da je jedna od najozbiljnijih biotehnoloških kompanija u SAD, verovatno i u svetu.

„Sačinjavaju je sjajni, mladi, izuzetno obrazovani ljudi, veoma hrabri sa svojim idejama i ljudi koji žele da učine svet održivim i primene nove principe kako bi ostavili nekim novim generacijama svet boljim nego što jeste danas”, rekla je Begovićeva.

Ginkgo Bioworks fokusiran je na sintetičku biologiju i genetski inženjering. Bavi se pretežno primenom znanja u sintetičkoj biologiji u različitim oblastima, uključujući proizvodnju specijalnih hemikalija, mirisa, hrane i farmaceutskih proizvoda.

Kompanija nudi inovativna rešenja u različitim oblastima, uključujući one u poljoprivredi, farmaceutskoj industriji.

  • MAXMAD

    21.10.2023 #1 Author

    Nikada se ne zana zašto je to dobro.

    Odgovori

  • CIGI

    22.10.2023 #2 Author

    Opet neko pranje para ili ce ekosistem da zazivi. Bilo bi lepo da je ovo drugo

    Odgovori

  • Cale

    22.10.2023 #3 Author

    Odlično

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...