Prvi sporazum tog tipa od Brexita sklopljen sa Srbijom

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima sa Velikom Britanijom

SrbijaU fokusu

22.5.2024 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima sa Velikom Britanijom Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima sa Velikom Britanijom
Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Nusrat Gani potpisali su Sporazum... Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima sa Velikom Britanijom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Nusrat Gani potpisali su Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.

Dokument je, kako je saopšteno po potpisivanju, pravni okvir za razmenu podataka i biće osnova za uzajamno pružanje pomoći u sprečavanju i istrazi kršenja carinskih prekršaja, otkrivanja carinskih prekršaja i prekršajnog gonjenja.

Takođe će biti osnova za bolju komunikaciju između carinskih organa, lakšu, bezbednu i bržu razmenu informacija, obezbeđivanje trgovinskih olakšica u oblasti carina u skladu sa međunarodnim standardima i saradnju u oblasti upotrebe tehničke opreme za carinske kontrole.

„Srbija se čvrsto nalazi na evropskom putu, sve dogovoreno ćemo ispuniti i daćemo sve od sebe da, daljom implementacijom reformi održimo trend ekonomskog rasta, koji u prvom kvartalu ove godine iznosi 4,6 odsto“, rekao je Mali i dodao da se posebna pažnja u zemlji sada se pridaje predstojećoj organizaciji Međunarodne specijalizovane EKSPO 2027 izložbe, koja će, kako je naveo, biti velika šansa za Srbiju i novi izvor daljeg rasta.

Dodao je da je „cilj i vizija“ da BDP Srbije do 2027. dostigne 100 milijardi evra.

Gani je pohvalila dobre rezultate Srbije i naglasila da postoji veliki potencijal za unapređenje bilateralne, pre svega ekonomske i trgovinske saradnje između Velike Britanije i Srbije, kao i da je Velika Britanija veoma zainteresovana za intenziviranje ekonomskih odnosa sa Srbijom.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima je prvi korak na tom putu, ocenila je ona i ukazala na to da je Velika Britanija, nakon izlaska iz Evropske unije, prvi sporazum ovog tipa potpisala upravo sa Srbijom, što je jasan politički signal želje Velike Britanije da se međusobni ekonomski odnosi unaprede.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.