prva linija beogradskog metroa do 2028. godine, poručuje ministar

Potpisan sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš

InfrastrukturaSrbija

22.9.2023 11:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Potpisan sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš Potpisan sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš
Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš, koji ima veliki značaj za dalju realizaciju projekta izgradnje Beogradskog metroa, ukupne vrednosti 200 miliona evra,... Potpisan sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš

Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš, koji ima veliki značaj za dalju realizaciju projekta izgradnje Beogradskog metroa, ukupne vrednosti 200 miliona evra, potpisan je danas u Palati Srbija.

Ugovorni sporazum su potpisali potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali, v.d. direktora Javno-komunalnog preduzeća Beogradski metro i voz Andreja Mladenović, v.d. sekretara Sekretarijata za javni prevoz Radovan Kremić i ovlašćeni predstavnik kompanije Power China Jang Fan.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je ovaj ugovorni sporazum još jedan značajni korak ka izgradnji metroa u Beogradu. “Ovo je još jedan korak ka realizaciji velikog projekta izgradnje metroa u Beogradu. Ugovor o projektovanju i izgradnji Depoa, mesta sa kog će se upravljati celokupnim sistemom metroa. Tu će biti glavno mesto za održavanje svih kompozicija metroa. Sporazum je vredan negde oko 200 miliona evra, a vreme trajanja projektovanja i izgradnje iznosiće 60 meseci“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, ovim ugovorom je predviđeno projektovanje i izvođenje radova na izgradnji administrativne zgrade sa operativno-kontrolnim centrom i drugih neophodnih objekata među kojima su inspekcijske hale, hale za održavanje, hale za gariranje, hale za održavanje infrastrukture, ulazno-izlaznog objekta, trafostanica i sprinkler stanica, sa kompletnim instalacijama i opremom za svaki od objekata, piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Dodao je i da je predviđeno projektovanje i izgradnja donjeg stroja koloseka u depou za ukupnu dužinu koloseka od oko 10 kilometara, projektovanje i izgradnja manipulativnih površina i unutrašnjih saobraćajnica ukupne dužine oko 4,7 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom, spoljno uređenje depoa ukupne površine od oko 34 hektara i sve priključke na gradsku mrežu infrastrukture.

Ministar je istakao da se radovi, na Makiškom polju, i odakle će kretati i prva linija metroa, odvijaju nesmetano. On je podsetio da su radovi započeti u novembru 2021. godine. Ti radovi obuhvataju prostor od 72 hektara, na kojem se uveliko radi nasipanje i priprema terena na kojem će biti izgrađen depo.

“Do 2028. godine prva linija metroa u Beogradu treba da bude završena, a druga linija do 2030. godine.  Prva linija je  ukupne dužine 21,4 kilometra i vodi od Železnika do Mirijeva. Druga ide od Mirijeva ka Bežaniji, dok je trasa treće linija od Banjice ka Bežaniji. To će biti sistem od tri linije metroa. Zajedno sa drugim delovima prevoza u Beogradu – tramvajima, trolejbusima, autobusima, to će biti potpuno novi sistem javnog prevoza“,  istakao je Mali, i dodao da se ovim projektom ostvaruje višedecenijski san građana Srbije.

Iz Depoa Makiš obavljaće se kompletno upravljanje sistemima potpuno automatizovane Linije 1 metroa, posredstvom Upravljačkog centra koji će se nalaziti u administrativnoj zgradi. Osim upravljanja, odnosno regulisanja saobraćaja automatizovanih voznih sredstava, iz Upravljačkog centra će se upravljati i vršiti nadzor nad svim elektro-mašinskim postrojenjima u stanicama (liftovi, eskalatori, peronska vrata), evakuaciono-ventilacionim otvorima, objektima u depou.

Depo Makiš služiće za održavanje voznih sredstava beogradskog metroa, odnosno održavanje u smislu popravki većeg obima poput zamene obrtnih postolja, zamene glavnih transformatora i svih opravki koje iziskuju podizanje voznih sredstava dizalicama za vozna sredstva linija 2 i 3. Takođe, u Depou Makiš obavljaće se gariranje, inspekcija i redovno spoljašnje i unutrašnje pranje voznih sredstava Linije 1 i dela voznih sredstava Linije 2 metroa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...