Ministarstvo finansija nije vršilo adekvatne procene, saopštila Mreža za restituciju

Povlašćeni investitori dobijali državno zemljište bez naknade

Srbija

31.1.2024 11:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Povlašćeni investitori dobijali državno zemljište bez naknade Povlašćeni investitori dobijali državno zemljište bez naknade
Ministarstvo finansija je postupajući po zahtevu Mreže za restituciju u Srbiji, dostavilo odgovor da nije vršilo procene niti ima podatke o vrednosti građevinskog zemljišta... Povlašćeni investitori dobijali državno zemljište bez naknade

Ministarstvo finansija je postupajući po zahtevu Mreže za restituciju u Srbiji, dostavilo odgovor da nije vršilo procene niti ima podatke o vrednosti građevinskog zemljišta koje se kroz postupke konverzije prava korišćenja u pravo svojine, otuđuje iz svojine Republike Srbije u korist trećih lica.

Istim odgovorom, tehničko Ministarstvo finansija, uputilo je Mrežu na Poresku upravu ovog ministarstva, u vezi sa informacijama da li su sticaoci svojine podnosili poreske prijave radi plaćanja poreza na poklon koji im Republika Srbija prenosi, kao i koliko je poreza po tom osnovu naplaćeno, saopštila je Mreaža za restituciju.

U odgovoru Ministarstva građevinarstva od 29. januara, koji sadrži podatke o pravnim i fizičkim licima koja su podnela zahteve u proteklih šest meseci, navodi se da je pozitivno obrađeno 503 podneta zahteva, 54 zahteva ne poseduju potrebnu dokumentaciju, dok je negativno rešeno 68 zahteva. U daljoj obradi je još 823 zahteva.

U međuvremenu, Mreža za restituciju je došla do saznanja o mnogim „zvučnim lokacijama“ na kojima su povlašćeni investitori dobili na poklon državno građevinsko zemljište shodno odredbama Zakona o konverziji uz naknadu iz 2015. godine, mnogo pre stupanja na snagu izmena Zakona o planiranju i izgradnji iz avgusta 2023. godine i to naročito na teritoriji Grada Beograda.

“Kako se svakim davanjem državne svojine bez naknade, samo određena lica stavljaju u privilegovani položaj, ne samo nesrazmernim bogaćenjem već i ojačavanjem monopolskih položaja, što predstavlja višestruko oštećenje budžeta Republike Srbije, lokalnih samouprava i budžetskog fonda za restituciju, Mreža za restituciju u Srbiji će narodnim poslacinima novog saziva Skupštine Srbije odmah nakon konstituisanja, podneti inicijative radi usklađivanja spornih odredbi Zakona o planiranju i izgradnji sa civilizacijskim tekovinama slobodnog tržišta, ukidanja nasleđenih monopola iz vremena komunističke vladavine i umanjenja nesrazmernog bogaćenja grupe povlašćenih lica na štetu svih ostalih građana Srbije i same države Srbije”, navodi se u saopštenju Mreže za restituciju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...