Kako rešiti problem upisa u katastar objekata sa starom i nepotpunom dokumentacijom?

Predlog za proširenje ovlašćenja izvršitelja sporan za deo javnosti

Srbija

24.7.2023 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Predlog za proširenje ovlašćenja izvršitelja sporan za deo javnosti Predlog za proširenje ovlašćenja izvršitelja sporan za deo javnosti
U katastar nepokretnosti upisano je pet miliona objekata, isto toliko ima objekta koji nisu upisani u katastar, a postoji šansa da i oni uđu... Predlog za proširenje ovlašćenja izvršitelja sporan za deo javnosti

U katastar nepokretnosti upisano je pet miliona objekata, isto toliko ima objekta koji nisu upisani u katastar, a postoji šansa da i oni uđu u regulisan sistem tržišta nepokretnosti. Međutim, te nepokretnosti treba da se upišu na osnovu stare i nepotpune dokumentacije, a tu se dolazi do problema poznatog kao „fali ti jedan papir“.

Republički geodetski zavod (RGZ) i Komora javnih izvršitelja su zato pokrenuli inicijativu da se izmeni Zakon o izvršenju i obezbeđenju i proširi nadležnosti javnih izvršitelja u vezi sa utvrđivanjem verodostojnosti dokumentacije, što je za deo javnosti sporno, objavio je Euronews Srbija.

Iz Komore javnih izvršitelja su toj medijskoj kući rekli da trenutno nisu u mogućnosti da obezbede sagovornika na ovu temu jer su, kako navode, konsultacije o izmenama Zakona trenutno u toku te je, dodaju, prerano govoriti o konkretnim izmenama jer one još nisu ni predložene resornom Ministarstvu.

Iz Advokatske komore Srbije za Euronews Srbija ističu da u potpunosti osuđuju najavljenu izmenu Zakona navodeći da je cilj da RGZ sa sebe skine odgovornost zbog, kako kažu, stotine hiljada nerešenih predmeta, ali i da se izbegne radna grupa za izradu nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova.

„Netačno je da bi u slučaju ovake izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, javni izvršitelji postupali u okviru već datih javnih ovlašćenja postojećim Zakonom…ističe se i da će njihov rad biti neka vrsta konvalidacije, odnosno dopune dokumentacije, te da je to kraći put od podnošenja tužbe sudu. Radi se, dakle, o pružanju pravne pomoći, zastupanju stranke u postupku upisa, i istovremeno o odlučivanju da li je zahtev stranke za upis prava svojine osnovan ili nije, što nikako ne može biti u nadležnosti javnih izvršitelja“, kažu u Advokatskoj komori Srbije.

Ivan Zlatić iz organizacije „Krov nad glavom“ ocenio je da jedino što se menja jeste da se uvodi javni izvršitelj kome se plaća i sada odjednom može sve ono što nije moglo.

„Nikakvo pojednostavljanje se ovim ne predviđaju, bukvalno se samo predviđa to jedno koruptivno mesto, potpuna legalizacija korupcije“, rekao je Zlatić za Euronews Srbija.

Pomoćnik direktora RGZ-a Sektora za razvoj i inovacije Darko Vučetić kaže da su navodi Advokatske komore Srbije zamena teza jer se inicijativom ne zamenjuje nijedan učesnik u sistemu nego se izvršiteljima daje uloga da popune prazninu koja stvara veliki haos.

Naveo je da je jedan skoriji primer bio da je u staroj zemljišnoj knjizi opisano da je imate „stan levo od lifta i stan desno u lifta“, i to je u zemljišnoj knjizi zamenjeno, i da građanin više ne zna kako to da reši jer ti papiri više ne postoje.

Naglasio je i da se inicijativa ne odnosi na pet miliona objekata koji su upisani u katastar, kao ni na oko dva miliona objekata koji su nezakonito izgrađeni.

„Ali onda imamo tri miliona objekata, odnosno između četiri i po do pet miliona nepokretnosti, za koje postoji šansa da uđu u regulisan sistem tržišta nepokretnosti gde država garantuje za imovinu. Te nepokretnosti treba da se upišu na osnovu stare i nepotpune dokumentacije. Problem sa tom dokumentacijom je što ona ne sadrži sve informacije, nije potpuna ili je pre od pre 40 godina kada se u sudu opisno upisivalo, nema uslova da uđe u katastar. Na kraju, građanin je zbunjen, jer on kaže da plaća porez 50 godina, plaćam struju i da su mu rekli da ima sve papire, a opet se ne upisuje u katastar“, rekao je Vučetić.

Na pitanje Euronews Srbija koliko bi građane dodatno koštao izlazak na teren izvršitelja, Vučetić je naveo da nema detalja za sada u smislu tačne cene jer je reč o inicijativi, ali i da će cene biti kontrolisane od strane države.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...