Kriza će tek da nastupi, ali će građani i investitori i dalje plaćati najniže cene električne energije

Predsednik Srbije najavio poskupljenje struje od osam do 10 odsto

Srbija

7.11.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Predsednik Srbije najavio poskupljenje struje od osam do 10 odsto Predsednik Srbije najavio poskupljenje struje od osam do 10 odsto
Kada je reč o povećanju cene električne energije u Srbiji predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ono biti između osam i 10... Predsednik Srbije najavio poskupljenje struje od osam do 10 odsto

Kada je reč o povećanju cene električne energije u Srbiji predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ono biti između osam i 10 odsto.

„Nema govora o nekom velikom povećanju struje, nećemo da oteramo investitore. I građani i investitori imaće i dalje najnižu cenu struje. Zato Srbija izdvaja ogromne sume za energente, ali da su i svi sistemi stabilizovani. Može da dođe do iskakanja, ali verujem da ćemo ako sačuvamo mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji preživeti zimu lakše nego drugi“, istakao je Vučić, a prenosi Blic.

Prema njegovim rečima kriza će tek da nastupi, ali je građani do sada suštinski nisu osetili, jer je sve preuzela država na svoja leđa.

„Ministar Siniša Mali obavio je izuetan posao i sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) će doneti dodatnu sigurnost i kreditni rejting, sačuvati nivo javnog duga i kurs. Zlatne rezerve su sa 14 tona 2012. godine danas povećane na 38 tona, a neto devizne rezerve 2,5 puta više nego tada, a nadoknađeno je sve što je početkom godine potrošeno“, naglasio je Vučić.

Dodao je i da je prihod u budžetu povećan, ali da su zato rashodi za energiju ogromni. Naveo je i da je priliv stranih direktnih investicija u prvih 10 meseci 3,462 milijarde evra, što je za oko sedam odsto više nego prošle godine.

„Uz inflaciju uspevamo da održimo i stabilnost finansija, jer će plate da rastu osam odsto, penzije već rastu devet procenata, a od februara će ukupno 20,8 odsto biti veće penzije. Držimo fiskalnu stabilnost, stopa javnog duga neće preći 57 procenata, a prosečna stopa javnog duga u Evropi je čak 94,2. Bolji smo za gotovo 40 indeksnih poena, i ljudi treba da budu ponosni“, ocenio je Vučić.

Gorovorio je i o povećanju plata i penzija, kao i o trenutnoj situaciji u zemlji. Tako je najavio da će plate rasti mnogo više od inflacije.

Prosečna stopa javnog duga 94,2 odsto, a Srbija za gotovo 40 indeksnih procenata bolja od evropskog proseka. Danas je prosečna plata u Beogradu bila 806 evra, u Boru 800 evra, u Majdanpeku 850 evra.

  • TATJANA

    7.11.2022 #1 Author

    Samo 10 posto, sta je to nas?

    Odgovori

    • NINICA

      26.2.2023 #2 Author

      Ma kakvi, to ništa apsolutno nije za nas😂

      Odgovori

  • goca87

    8.11.2022 #3 Author

    Nadajmo se da neće doći do poskupljenja

    Odgovori

  • IVAN

    14.11.2022 #4 Author

    Samo napred malo je to samo jos skuplje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...