Boravak u inostranstvu delimično finansira Evropska komisija

Preduzetnici iz Srbije imaju priliku da “uče posao” od iskusnih kolega iz EU

PoslovanjePreduzetnikSrbija

25.9.2023 16:25 Autor: Ljiljana Begović 12

Preduzetnici iz Srbije imaju priliku da “uče posao” od iskusnih kolega iz EU Preduzetnici iz Srbije imaju priliku da “uče posao” od iskusnih kolega iz EU
Broj preduzetnika se u Srbiji konstantno povećava, što pokazuju i podaci Agencije za privredne registre (APR), prema kojima je trenutno aktivno 324.643 preduzetnika. Međutim,... Preduzetnici iz Srbije imaju priliku da “uče posao” od iskusnih kolega iz EU

Broj preduzetnika se u Srbiji konstantno povećava, što pokazuju i podaci Agencije za privredne registre (APR), prema kojima je trenutno aktivno 324.643 preduzetnika.

Međutim, ono što je potrebno domaćim preduzetnicima je više iskustva u vođenju poslovanja, jer se nažalost skoro svaka druga novoosnovana firma u prvih pet godina ugasi.

Kao pomoć preduzetnicima program Erazmus za mlade preduzetnike ima za cilj podršku novim i potencijalnim biznismenima da steknu i usavrše veštine u poslovanju tako što će u periodu od jednog do šest meseci provesti i raditi u nekoj od evropskih država.

“Učesnici programa ostvariće mnogobrojne pogodnosti koje će im pomoći da uspostave nove kontakte, uspešno vode ili osnuju kompaniju i upoznaju se s drugačijim kulturnim i poslovnim okruženjem i načinom poslovanja. Boravak im delimično finansira Evropska komisija”, navode iz Privredne komore Srbije gde je održan Info dan za preduzetnike.

Program je predstavio Vladimir Nikić, projektni menadžer na programu Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Youth Entrepreneurs – EYE).

On je tom prilikom naglasio da će program Evropske unije pomoći ambicioznim evropskim preduzetnicima da steknu veštine neophodne za pokretanje i/ili uspešno vođenje malog biznisa u Evropi.

“Namera je da se mladi preduzetnici okupljaju i razmenjuju znanja i poslovne ideje sa već iskusnim kolegama, sa kojima će prema programu sarađivati u periodu od jednog do šest meseci. Pritom, boraveći u inostranstvu”, rekao je Nikić.

Timski rad - ruke
Foto: Pexels.com

Uslovi za učestovanje u programu su takvi da starosna granica ne postoji, kao i bilo kakvo ograničenje kada je reč o izboru delatnosti.

Rukovodilac Centra za EU integracije u Privrednoj komori Srbije Jovana Stanojević kaže da preduzetnici koji budu deo programa neće imati klasične obuke i treninge u drugoj državi, već će iskustvo i veštine sticati tokom svakodnevnog rada prema poslovnom planu koji je dogovoren pre odlaska na praksu.

“Novom preduzetniku pruža se mogućnost edukacije kroz posao u malom ili srednjem preduzeću u inostranstvu u zemlјi učesnici u programu, što im može olakšati pokretanje novog ili jačanje već postojećeg preduzeća. Pruža se i mogućnost pristupa novim tržištima, međunarodne saradnje, te potencijalne prilike za saradnju s inostranim partnerima. Domaćinu preduzetniku pruža se mogućnost primene novih ideja koje donosi preduzetnik na praksi”, naglašava naša sagovornica.

Iako veliki broj preduzetničkih radnji svake godine započinje svoj poslovni život na tržištu Srbije, nedostatak finansijskih sredstava i način na koji se dolazi do njih ostaju glavni problemi.

“Jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju mladi preduzetnici je nedostatak finansijskih sredstava, pošto finansijske institucije uglavnom odobravaju sredstva preduzećima koja imaju finansijske izveštaje za prethodni period. Takođe, veliki problem predstavlja i nedostatak radne snage kao i neizvesnost uslovljena različitim faktorima”, navodi Stanojević.

Zbog svih ovih problema program Erazmus može da pomogne mladima u biznisu da svoje poslovanje postave na čvrste temelje.

Oko 50 odsto učesnika u preduzetničkoj razmeni navelo je da je imalo značajne koristi u pronalaženju dobavljača, kupca ili partnera u zajedničkom ulaganju u kratkom roku.

Takođe, da program može biti polazna platforma za stvaranje novih preduzeća izjavilo je 36,5 odsto učesnika, dok je 58 procenata reklo da je učestvovanje mnogo doprinelo dobrom početku poslovanja kompanije.

  • LJUBOMIR

    28.9.2023 #1 Author

    Nadam se da je merodavno

    Odgovori

  • Emilija

    28.9.2023 #2 Author

    Odlicno ako je tako!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    29.9.2023 #3 Author

    Verujem da su kroz projekat i dosta toga usvojili od kolega iz EU

    Odgovori

  • STEPA

    29.9.2023 #4 Author

    Samo neka uče od njih…

    Odgovori

  • Grocka

    30.9.2023 #5 Author

    Uciti i samo uciti

    Odgovori

  • BAĆA

    30.9.2023 #6 Author

    Pa od njih treba i uciti

    Odgovori

  • COMILE

    30.9.2023 #7 Author

    Svaka cast, verujem da su dosta naucili od njih.

    Odgovori

  • LAV

    1.10.2023 #8 Author

    Odlicno. Jako su vazni ovakvi projekti i razmena iskustava.

    Odgovori

  • DUCA

    1.10.2023 #9 Author

    I da svoje stečeno znanje prenesu svojim kolegama ovde.

    Odgovori

  • GAGA

    1.10.2023 #10 Author

    Samo nek uce i treba tako

    Odgovori

  • Sindi

    5.10.2023 #11 Author

    Na mladima svet ostaje! Bravo

    Odgovori

  • Vale

    12.10.2023 #12 Author

    Neizvesnost uzrokovana razlicitim faktorima je ipak najveci problem

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...