Godišnji izveštaji svih regionalnih preduzeća na jednom mestu

Najviše pravnih lica u Srbiji, a najpreduzetniji Slovenci

AnalizaPoslovanjeRegion

20.9.2023 09:52 Autor: Marko Miladinović 4

Najviše pravnih lica u Srbiji, a najpreduzetniji Slovenci Najviše pravnih lica u Srbiji, a najpreduzetniji Slovenci
U šest država bivše Jugoslavije više od 930.000 pravnih subjekata predalo je godišnje finansijske izveštaje za 2022. godinu. Najviše izveštaja predato je u Srbiji,... Najviše pravnih lica u Srbiji, a najpreduzetniji Slovenci

U šest država bivše Jugoslavije više od 930.000 pravnih subjekata predalo je godišnje finansijske izveštaje za 2022. godinu.

Najviše izveštaja predato je u Srbiji, ali to je i razumljivo jer naša zemlja ima daleko najveći broj stanovnika. Ipak, gledano statistički kao broj pravnih subjekata po glavi stanovnika, najviše ih je bilo u Sloveniji koja ima više nego tri puta manje stanovnika od Srbije, ali zato je registrovala 193.000 pravnih subjekata u 2022. godini, pa se stoga može reći da je ova zemlja „najpreduzetnija“ od svih šest posmatranih država.

Najmanje ih je u Crnoj Gori – 45.675, ali je zato u njoj zabeležen najveći godišnji rast registrovanih pravnih lica, od čak 15,1 odsto. Razlog za ovaj veliki skok leži u činjenici da je Crna Gora od svih zemalja ex-YU bila najviše pogođena pandemijskom krizom zbog velikog oslanjanja na turizam, pa je znatan broj preduzeća u ovoj zemlji bio ugašen tokom 2020. i 2021. godine, da bi se tek prošle godine osetio oporavak kroz osnivanje novih firmi.

Sveukupno gledano, na tlu bivše Jugoslavije tokom prošle godine državni privredni registri i finansijske agencije obradile su oko 934.000 godišnjih izveštaja privrednih društava i preduzetnika.

Treba napomenuti i to da ovaj broj ne prikazuje i najprecizni broj ukupno regostrovanih pravnih lica jer neka od njih nisu na vreme predala svoje izveštaje ili su oni bili nepravilni, mada bi njihov broj trebalo da bude suštinski zanemarljiv, odnosno ispod jednog procenta ukupnog zbira. Takođe, u ovaj zbir nisu uneta preduzeća i preduzetnici s teritorije Kosova i Metohije.

Kao što je pomenuto, podatke o poslovanju privrednih subjekata prikupljale su zvanične nacionalne agencije i registri – Agencija za privredne registre u Srbiji, Centralni registar u Severnoj Makedoniji, Financijska agencija Hrvatske, Uprava prihoda i carina Crne Gore, AJPES u Sloveniji, te APIF, FIA i Direkcija za finansije Distrikta Brčko.

Sve ove ustanove, osim što imaju uslugu registratora i pomažu podizanje privredne transparentnosti na nacionalnom nivou, takođe se ponašaju i po tržišnim principima, tako da osim javno dostupnih informacija na njihovim internet portalima, prodaju različite pakete podataka po utvrđenim cenovnicima. Njihovi klijenti su najčešće velike analitičke i bonitetne kuće.

Bonitetna kompanija CompanyWall prva na jednom mestu objedinjuje sve godišnje finansijske izveštaje iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Slovenije.

Finansijski servis CompanyWall prikazuje poslednje verzije godišnjih izveštaja preduzeća, uz ponudu napredne pretrage po mnoštvu odabranih parametara, zarad utvrđivanja likvidnosti, profitabilnosti ili privredne umreženosti posmatranih kompanija.

Svim aktivnim učesnicima na regionalnom tržištu i profesionalnim ekonomistima koji žele dublji uvid u privredna kretanja, ovi podaci mogu biti od presudnog značaja. 

  • SABRINA

    20.9.2023 #1 Author

    Dostupnost podataka neke firme je veoma bitna za nekoga ko bi na primer da sarađuje sa njom. Kroz finansijski izveštaj se vidi koliko je firma pouzdana.

    Odgovori

  • SENSEI

    20.9.2023 #3 Author

    Najveći je broj pravnih lica srazmerno i broju stanovnika

    Odgovori

  • SHALIMAR

    20.9.2023 #4 Author

    Najveci smo u regionu,ali ne i najuspenji…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...