Kako da se na održiv način planiraju ulaganja

Primeniti iskustvo Norveške u reformi energetskog sektora

SrbijaU fokusu

28.11.2022 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Primeniti iskustvo Norveške u reformi energetskog sektora Primeniti iskustvo Norveške u reformi energetskog sektora
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović sastala se danas u Oslu sa državnim sekretarom u Ministarstvu nafte i energetike Norveške Andreasom Bjelandom Eriksenom... Primeniti iskustvo Norveške u reformi energetskog sektora

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović sastala se danas u Oslu sa državnim sekretarom u Ministarstvu nafte i energetike Norveške Andreasom Bjelandom Eriksenom i direktorom Direktorata za vode i energetiku Кjetilom Lundom.

“Vlada Srbije u potpunosti je posvećena reformi energetskog sektora kako bismo imali stabilan, održiv sistem i zdraviju životnu sredinu. Iskustvo Norveške kao energetskog giganta je dragoceno u procesu reforme našeg energetskog sektora“, izjavila je posle sastanka Đedović, prenosi Beta.

Istakla je da su na sastanku razmenili iskustva o tome kako da se na održiv način planiraju ulaganja u energetski sektor i kako da se na najbolji i najefikasniji način iskoriste resursi Srbije.

“Naš prvi cilj, na kome radimo sa norveškim partnerima, je da u naredne dve godine stabilizujemo energetski sistem. U tom smislu, uz ogromne napore određeni dobri rezultati su već vidljivi. Drugi cilj je srednjoročan, planiranje energetske tranzicije da do 2030. godine imamo u sistemu više obnovljivih izvora energije, iz vetra, solara i hidro kapaciteta. Treći i finalni je dekarbonizacija energetike i stabilnost energetskog sistema do 2050. godine“, kazala je Đedović.

Podsetila je da je Norveška pre 30 godina uvela profesionalni menadžment u energetske kompanije i stvorila povoljnu klimu za privatna ulaganja, na održiv način i način da njihovi energetski resursi pripadaju njihovim građanima odnosno da građani i privreda imaju najveće koristi.

  • BIJUTI27

    28.11.2022 #1 Author

    Primeniti iskustvo je super, ali kod nas se bre 40 godina nisu gradili značajniji energetski objekti..

    Odgovori

  • Jovana24

    28.11.2022 #2 Author

    Bas zanimljivo, sve oni rade kako valja samo sada nemaju ono sto mi imamo

    Odgovori

  • MAJALG

    28.11.2022 #3 Author

    Sve mi ovo vise lici da ce ovi nasi nesposobni politicari, ministri prodati i unistiti sve cega se dohvate a samim tim i energije i energenata.

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.11.2022 #4 Author

    Sad se prica o ulaganju u energetski sistem?!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...