Kažnjavanje trgovaca i zbog tehničkih propusta

Privrednici protiv učestalih zatvaranja objekata prilikom inspekcijskih kontrola

IzdvajamoPoslovanjeSrbija

1.12.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 6

Privrednici protiv učestalih zatvaranja objekata prilikom inspekcijskih kontrola Privrednici protiv učestalih zatvaranja objekata prilikom inspekcijskih kontrola
Privrednici se poslednjih meseci žale na česte inspekcijske kontrole, kao i na zatvaranje objekata zbog tehničkih ili administrativnih propusta. Predstavnici udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika... Privrednici protiv učestalih zatvaranja objekata prilikom inspekcijskih kontrola

Privrednici se poslednjih meseci žale na česte inspekcijske kontrole, kao i na zatvaranje objekata zbog tehničkih ili administrativnih propusta.

Predstavnici udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ (ZPPS) kažu da je učestala praksa da se legalni objekti zatvaraju na 15 i više dana, čak i kad su u pitanju administrativno-tehnički propusti, a ne suštinski prekršaji ili utaje.

„Privrednici su takođe izloženi veoma visokim novčanim kaznama, pri čemu se ne uzima u obzir ekonomska moć privrednog subjekta. Istovremeno se neregistrovani subjekti, koji predstavljaju crno tržište i nelojalnu konkurenciju, retko kontrolišu, a novčane kazne za njih su vrlo male“, navode iz udruženja.

S obzirom na to da je u toku procedura izmene seta zakona, udruženje ZPPS  je podnelo inicijativu Ministarstvu finansija i Ministarstvu privrede da se ukine odredba o zatvaranju živih biznisa jer se krši Ustavom zagarantovano pravo na rad. 

„Od Ministarstva privrede, kao resornog, očekujemo da se obezbedi privredni ambijent u kojem će biti isplativije raditi kao registrovan privredni subjekat, nego neregistrovani – „na crno“. Ključnu ulogu u tome imaju inspekcijski organi koji bi trebalo da postupaju prvenstveno savetodavno i da budu partneri legalnoj privredi koja ih plaća, a represivan faktor prema neregistrovanom tržištu“, ističu iz udruženja  „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

Kada je reč o privremenoj zabrani obavljanja delatnosti, prema regulativi se pretpostavlja da je u objektu privrednika prilikom poreske kontrole uočena neka od nepravilnosti za koje se izriče ovakva kazna.

Foto: Pixabay.com

Kako je ranije za Biznis.rs rekao koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić, vrsta kazne kao što je privremena zabrana obavljanja delatnosti izriče se u slučajevima poreskih prekršaja koje uglavnom utvrđuje poreska inspekcija.

“Ali to je jedna vrsta kazne koju treba razlikovati od potpune zabrane obavljanja delatnosti koja se izriče samo u teškim i retkim slučajevima. To znači da ako je uočeno da u određenom objektu postoje nepravilnosti, kao što je na primer neizdavanje fiskalnih računa, ali u nekom drugom gradu ili na nekoj drugoj lokaciji imate objekat koji se bavi istom delatnošću u kom je stanje redovno, tu ćete nastaviti sa radom”, objašnjava Rajić.

On dodaje da za to mesto gde je uočena nepravilnost može biti izrečena privremena zabrana obavljanja delatnosti u vidu kazne do godinu dana ako se utvrdi da se delatnost obavlja tako da robu i usluge ne prati verodostojna dokumentacija od značaja za utvrđivanje poreza, kao što su otpremnica, faktura, izjava kupca.

Takođe, prema rečima našeg sagovornika, razlog zbog kog vam poreska kontrola može izreći privremenu zabranu je izbegavanje utvrđivanja i plaćanja poreza kada se ne uplaćuje dnevni pazar.

“Može se izreći kazna i ako se na radnom mestu zateknu radnici koji nisu prijavljeni kao zaposleni kod tog poslodavca. Takođe, i za neregistrovanje prometa preko fiskalne kase”, navodi Dragoljub Rajić.

Dužina kazne, odnosno privremene zabrane obavljanja delatnosti, zavisi od toga koliko je puta utvrđena nepravilnost u radu preduzetnika.

Obustava rada od 15 dana izriče se onda kada poreska kontrola prvi put utvrdi greške u poslovanju. Ako se u istom objektu uoče nepravilnosti drugi put kazna se povećava na 90 dana, koja može prerasti na zabranu obavljanja delatnosti do godinu dana, ako se utvrdi da postoje razlozi za kažnjavanje.

Treba napomenuti i da se privremena zabrana obavljanja delatnosti izriče za nepravilnosti utvrđene u periodu od 24 meseca od prve utvrđene nepravilnosti u postupku poreske kontrole.

U slučajevima da poreski obveznik vrši prodaju akciznih proizvoda koji nisu obeleženi na propisani način, izriče mu se mera obustavljanja obavljanja delatnosti u trajanju od tri meseca do jedne godine.

“Potpuna zabrana obavljanja delatnosti izriče se samo u grubim slučajevima nepoštovanja zakona koji su vezani ili za bezbednost ili kada postoji ozbiljna pronevera novca, odnosno gde postoji osnovana sumnja da je neko “prao” ogromnu količinu para. Takođe, najstrože kazne izriču se kada su vršene neke malverzacije većeg obima ili postoji sumnja da je neko utajio porez”, zaključuje poslovni konsultant Dragoljub Rajić.

  • Dragana

    1.12.2022 #1 Author

    Da treba kaznjavati takvo ponasanje

    Odgovori

  • Anonimni

    1.12.2022 #2 Author

    Opste je poznato da su deceniju, dve, unazad najvise na crno radili, bez izdavanja fiskala i sa neprijavljenim radnicima, ugostitelji, pekari, turisticke agencije, hotelijeri, butikasi i druge raznorazne maloprodaje. Navedenim akterima nista nije smetalo sve danas, kada su poreska i trzisna isnpekcija pocele ozbiljnije da zatvaraju lokale na 15/90/365 dana. Da li je moguce da su poreznici, pogotovo trzisnjaci, ranije bili korektni a danas nisu? Nikada trzisna nije bila korektna, najvece jajare i reketasi sitnih privrednika i preduzetnika uvek su bili!!! Poreznici su bili korektniji, mnogo manje su uzimali mito, ali bilo je, neki su i bili hapseni zbog toga.
    Zasto gore navedenim akterima nikada nisu smetali previsoki doprinosi za rad, na koje mali broj nas preko deset godina ukazuje? Pa zasto bi im smetao, imali su radnike na crno, pazar je bio bez izdavanja fiskala i udri…. Zasto su uvek cutali na bahatost trzisne inspekcije, lakse je bilo castiti par hiljada dinara, nekada i par stotina evra, mala je steta u odnosu na zaradu od rada na crno.
    I bas danas smeta zatvaranje na 15/90/365 dana!?
    Kako vam nikada nije smetalo sto poreznici i trzisnjaci ne obilaze OTC Novi Beograd i Pancevacki buvljak? Kako vam nije smetalo sto Kinezi rade 90% bez fiskala? Zasto cutite kada nabavljate patike u tajkunskim veleprodajama, gde 20 % uzimate na racun a 80% placate u kesu (u tim veleprodajama nikada nije bila kontrola poreznika i trzisne) – zar niste pomislili da ce nekada i na vas doci red?
    Sta je resenje?
    Peticija treba protiv Poreske uprave Srbije, u kojoj ce se traziti da otkriju kriminalce u sopstvenim redovima koji stite zasticene biznismene koji su privatizovali Carinu Srbije! Poreznici pripadaju Ministarstvu finansija, kao i carinici, znaci da otkriju svoje kolege koje na godisnjem nivou utaje najmanje 2 milijarde evra samo PDV!!!
    Poreznici ne znaju ko godisnje i kako utaji najmanje 6 do 8 milijardi evra samo PDV?? Poreznici ne znaju ko to izdaju vise stotina hiljada fiskala dnevno koje ne prijavljuju u pazare? Poreznici nisu znali pre par godina odakle 23 hiljade slepera sa brasnom na crno stize u pekare. Poreznici ne znaju kako sleper kafe prosecno dnevno ulazi u Srbiju bez carinjenja. Poreznici ne znaju da vise stotina raznih vozila, pazite: vise stotina, dnevno ulazi sa robom iz Italije, Madjarske, Turske, uvek neocarinjeno! Da li svi mi koji se bavimo istrazivanjem treba da im kazemo u koje firme da idu, koje firme imaju i po vise stotina zaposlenih na crno, koje firme ne uplacuju pazare i po visemiliona dnevno, koja lica u odredjenim firmama isplacuju radnicima plate u kesu neoporezovano, koje firme imaju legalno zaposlene radnike a godinama niti jedan dinar doprinosa ne uplacuju?
    Dzabe, cak i da im napismeno damo sve prethodno niko nece reagovati, PBM dusu nema, osim pljacke naroda ama bas nista ih ne zanima.
    Poreznici ne znaju ko samo na akcizama utaji milijardu evra svake godine – mislite da ne znaju, to su kriminalci koji ubijaju nasu privredu, ubijaju nase penzionere jer im smanjuju penzije (zbog losije naplate) i onemogucavaju im kupovinu svih lekova. Ubijaju nas i nasu decu preko smanjenih prihoda Zdravstvenom fondu, neko ko da nas leci, lekarima se namerno drze niske zarade da bi odlazili u inostranstvo.
    Poreska uprava Srbije godisnje ne zeli da spreci utaje koje godisnje dostizu 12 milijardi evra, Ministarstvo finansija ne zeli da spreci ogroman kriminal svojih sluzbenika – TO JE OSNOVNI PROBLEM SVIH PRIVREDNIKA – zastita PBM, diskriminacija obveznika, ubijanje u pojam sitnih privrednika.
    Ovo je samo deo razloga zbog kojih sam protiv Peticije, da imam vremena napisao bih jos 100 strana o svemu „nacetom“ u ovoj objavi.
    U Beogradu, 01.12.2022. Dragan Radovic

    Odgovori

  • VERA

    2.12.2022 #3 Author

    Trebaju svi da se kontrolišu, najviše oni koji krše zakon i da se poveća broj inspektora i pooštre kazne.

    Odgovori

  • VOJKAN

    2.12.2022 #4 Author

    Kad bi svi radili kako treba, ne bi oni imali posla

    Odgovori

  • Emilija

    2.12.2022 #5 Author

    Mora se postovati zakon!

    Odgovori

  • Ivana

    21.12.2022 #6 Author

    Valjda ce se vise postojati zakon

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...