Kalendar plaćanja za građane i privredu

Koje poreske obaveze dolaze na naplatu do kraja godine?

IzdvajamoPoreziPoslovanje

29.11.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 1

Koje poreske obaveze dolaze na naplatu do kraja godine? Koje poreske obaveze dolaze na naplatu do kraja godine?
Poreska uprava objavila je poslednji poreski kalendar za ovu godinu, u kome se nalaze sve obaveze koje je potrebno izmiriti u naznačenim rokovima. Poslodavci... Koje poreske obaveze dolaze na naplatu do kraja godine?

Poreska uprava objavila je poslednji poreski kalendar za ovu godinu, u kome se nalaze sve obaveze koje je potrebno izmiriti u naznačenim rokovima.

Poslodavci koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom imaju rok do ponedeljka, 5. decembra da dostave izveštaje na obrascu IOSI za prethodni mesec o izvršenju obaveze i uplati sredstava.

Do istog datuma neophodno je dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Obaveštenje se dostavlja na obrascu OZU.

Sledeća obaveza koju bi prema poreskom kalendaru trebalo namiriti do 12. decembra je podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec.

Obveznici PDV sistema na obrascu PPPDV podnose poreske prijave i plaćaju PDV za prethodni mesec, takođe do 12. decembra.

Četvrtak, 15. decembar poslednji je rok u ovoj godini da preduzetnici podnesu obaveštenja o opredeljenju za isplatu lične zarade u 2023. godini.

Takođe do sredine decembra svi oni koji se bave samostalnom delatnošću imaju obavezu da plate akontaciju poreza na prihode za prethodni mesec.

Foto: Freepik.com

Isti datum važi za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere koji bi do tada trebalo da plate doprinose za prethodni mesec.

Prema poreskom kalendaru, 15. decembar je datum do koga je neophodno podneti poresku prijavu i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O.

Za poreske obveznike koji plaćaju akontaciju poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, takođe je važan datum 15. decembar, kada ističe rok za izmirenje ove obaveze, kao i za plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca. Podnošenje poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec vrši se na obrascu PP OA.

Iz Poreske uprave podsećaju da je rok za podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec i plaćanje akcize potrebno izvršiti do 15. decembra.

Isti datum predviđen je i za podnošenje obrasca PID PDV 1 za novembar, ako je u ovom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV-a koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Samo dan pred kraj 2022. godine, tačnije 30. decembar, rok je do koga se poreskim obveznicima neće obračunavati zatezna kamata ako plate obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

Kada se plaća kamata?

Zakonom o porezu na dohodak građana, kao i Zakonom o porezu na dobit pravnih lica, definisani su različiti rokovi izmirenja poreskih obaveza u zavisnosti od vrste obaveze. Kamata počinje da teče narednog dana od dana koji je bio krajnji rok za plaćanje.

Ukoliko porez treba da platite po rešenju Poreske uprave, 15 dana od momenta njegovog dobijanja rešenje je već evidentirano u poreskom računovodstvu na kartici poreskog obveznika.

Sve poreske obaveze proveravaju se na dva mesta: u filijali Poreske uprave u mestu prebivališta fizičkog lica, odnosno sedišta pravnog lica, i u lokalnoj poreskoj administraciji.

  • VOJKAN

    30.11.2022 #1 Author

    Sve obaveze treba da se završe barem do kraja godine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...