Gigant u stečaju do sada prodavao nekretnine

Prodaja Genexove zaostavštine: Na aukciji nameštaj iz restorana i delovi za DAF kamione

PoslovanjeSrbijaStečaj

24.6.2024 16:20 Autor: Milica Rilak 1

Prodaja Genexove zaostavštine: Na aukciji nameštaj iz restorana i delovi za DAF kamione Prodaja Genexove zaostavštine: Na aukciji nameštaj iz restorana i delovi za DAF kamione
Kompanija Generaleksport u stečaju – poznatija kao Genex – objavila je još jedan oglas za prodaju imovine, i to one koja je ostala „u... Prodaja Genexove zaostavštine: Na aukciji nameštaj iz restorana i delovi za DAF kamione

Kompanija Generaleksport u stečaju – poznatija kao Genex – objavila je još jedan oglas za prodaju imovine, i to one koja je ostala „u senci“ pošto je nove vlasnike dobila poslovna kula na Novom Beogradu, a potom i takozvani „stan sa stanarima“ na 30. spratu čuvene Zapadne kapije Beograda.

Potencijalnim kupcima ovoga puta ponuđena je različita pokretna imovina – među kojom se izdvaja oprema iz restorana koji se nalazio na vrhu Genexove poslovne kule.

U oglasu koji je objavljen na portalu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) navodi se da će se na javnom nadmetanju 15. jula naći dve celine.

U prvoj celini nalaze se različiti predmeti i oprema – tu su televizori, video rekorderi i drugi sitni kućni aparati. Nekome će možda značiti rezervni delovi za DAF kamione i DAF autobuse, iako u oglasu nije navedeno kada su proizvedeni, odnosno kojim modelima su namenjeni. Na spisku su i alkoholna pića, tekstilni i proizvodi od kože, kao i šminka, kozmetika i bižuterija. Sva ta roba nalazi se u magacinu u Dunavskoj ulici.

Za učešće na licitaciji za celinu jedan, čija je početna cena 4,28 miliona dinara, treba uplatiti depozit u vrednosti od 2,45 miliona dinara, što je povoljnije nego kada su prvi put ponuđeni na aukciji, zajedno sa „stanom sa stanarima“. Tada je početna cena za robu i opremu iz celine jedan iznosila 6,1 milion dinara.

I dok je stan našao kupca, za nabrojane predmete nije bilo zainteresovanih, kao ni za ono što se sada nudi u okviru celine dva.

Aukcija za stan na 30. spratu Genex kule / Foto: Biznis.rs

U toj celini našla se pokretna imovina stečajnog dužnika – kancelarijska oprema koja je van upotrebe ili je rashodovana, i to stolice, stolovi, fotelje, ormari i plakari, kao i „deo opreme iz restorana, oko 140 pozicija“. Ovi predmeti nalaze se u Genex kuli na Novom Beogradu, a njihova početna cena iznosi nešto više od 520.000 dinara, dok kao depozit treba uplatiti 297.400 dinara.

Radi se o restoranu koji je služio kao reprezentativni prostor Genexa, namenjen poslovnim partnerima i političkom vrhu.

Mit da je mogao da se rotira poput restorana u Šilthornu, Minhenu i Bratislavi razvejao je, međutim, sam arhitekta Zapadne kapije Mihajlo Mitrović, koji je svojevremeno u izjavi za „Blic“ objasnio da odgovarajući mehanizam jeste bio predviđen, ali da nikada nije ugrađen u kulu čija izgradnja je okončana 1980. godine.

Kada je reč o potencijalnim kupcima predmeta iz zaostavštine Generaleksporta koji su razvrstani u dve celine, rok za kupovinu prodajne dokumentacije ističe 5. jula, a za uplatu depozita 8. jula.

Foto: Biznis.rs

Posle otkupa prodajne dokumentacije moguće je razgledanje ponuđene pokretne imovine, uz prethodnu najavu.

Još jedna obaveza onih koji budu želeli da učestvuju na javnom nadmetanju 15. jula je da najkasnije do 10. jula predaju povereniku ALSU popunjen obrazac prijave za učešće na javnom nadmetanju, dokaz o uplati depozita ili kopiju bankarske garancije, potpisanu izjavu o gubitku prava na povraćaj depozita, izvod iz registra privrednih subjekata i OP obrazac (ako se kao potencijalni kupac prijavljuje pravno lice), kao i overena ovlašćenja za zastupanje ukoliko kupac aukciji ne pristustvuje lično.

Podsećamo da je do sada okončano sedam javnih nadmetanja za prodaju imovine čuvenog Genexa, a među njima bilo je uspešnih i neuspešnih aukcija.

Najviše pažnje u javnosti privukla je aukcija početkom februara ove godine, na kojoj je beogradska firma Eureka bar kupila Genex kulu za 2,4 milijarde dinara, dok je interesovanje vladalo i za prodaju stana na 30. spratu, kada je najvišu ponudu na nadmetanju dao dugogodišnji upravnik stambenog dela Genex kule Božidar Stavrić.

Od 2019. godine do danas kupce su tražile i druge nekretnine Genexa – poslovni prostor u Beogradu i četiri stana u Raškoj.

Tagovi
PRODAJA
  • SUNCE

    25.6.2024 #1 Author

    Tesko da ce iko biti za to zainteresovan i da ce to naci svog kupca,mada bi svakako nesto od pojedinacnih stvari narocito oprema za restoran,bilo upotrebljivo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.