Pomoć novoosnovanim mikro i malim preduzećima i preduzetnicima

Program podrške za početnike u poslovanju i mlade vredan 300 miliona dinara

Srbija

29.5.2023 15:20 Autor: Milica Rilak 5

Program podrške za početnike u poslovanju i mlade vredan 300 miliona dinara Program podrške za početnike u poslovanju i mlade vredan 300 miliona dinara
Ministarstvo privrede objavilo je da je Vlada Srbije usvojila uredbu o Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade... Program podrške za početnike u poslovanju i mlade vredan 300 miliona dinara

Ministarstvo privrede objavilo je da je Vlada Srbije usvojila uredbu o Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2023. godini, za šta je opredeljeno 300 miliona dinara.

Cilj Programa koji sprovode ministarstvo i Fond za razvoj je podsticanje razvoja preduzetništva i održivog ekonomskog razvoja, odnosno povećanje broja privrednih subjekata, podrška početnicima za otpočinjanje samostalnog poslovanja, podrška mladim preduzetnicima i podsticanje zapošljavanja, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da se raspisivanje javniog poziva za prijavu zainteresovanih očekuje tokom juna.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva, kao i novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik fizičko lice starosti do 35 godina.

Kada je reč o privrednim subjektima registrovanim najranije dve godine od podnošenja zahteva, oni mogu ostvariti podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 30 odsto vrednosti ulaganja, odnosno do 40 odsto vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Podrška u odnosu 70:30 podrazumeva minimalni iznos kredita od 280.000 dinara i bespovratnih sredstava od 120.000 dinara, dok su maksimalni iznosi 4,2 miliona dinara za kredit i 1,8 miliona dinara za bespovratna sredstva.

Sa druge strane, pomoć u odnosu 60:40 podrazumeva kreditnu podršku u rasponu od 240.000 do 3,6 miliona dinara, i dodelu bespovratnih sredstava od najmanje 160.000 pa do maksimalna 2,4 miliona dinara.

Privredni subjekti do pet godina starosti mogu računati na kombinaciju kredita i bespovratnih sredstava u odnosu 65:35 ili 55:45, odnosno na iznose kredita od najmanje 220.000 pa sve do 3,9 miliona dinara i bespovratnih sredstava u rasponu od 140.000 do 2,7 miliona dinara.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...