Smanjeno interesovanje za soju

Rast cena pšenice i kukuruza na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

7.4.2023 15:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Rast cena pšenice i kukuruza na Produktnoj berzi Rast cena pšenice i kukuruza na Produktnoj berzi
Proteklu nedelju na robno-berzanskom tržištu u Srbiji obeležio je rast cena pšenice i kukuruza. Sojino zrno, usled slabe tražnje, zauzima najmanji udeo u nedeljnom... Rast cena pšenice i kukuruza na Produktnoj berzi

Proteklu nedelju na robno-berzanskom tržištu u Srbiji obeležio je rast cena pšenice i kukuruza. Sojino zrno, usled slabe tražnje, zauzima najmanji udeo u nedeljnom prometu.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ukupno je prometovano 3.700 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 103.263.000 dinara.

Statistički, kukuruzom se najviše trgovalo. Berzanski ugovori za kukuruz zaključeni su u cenovnom rasponu od 22,70 do 24,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena iznosila je 23,52 din/kg bez PDV-a, što je rast od 4,23 odsto u odnosu na sedam dana ranije.

Primetno veće, bilo je interesovanje kupaca za kukuruz sa povećanim procentom vlage.

Veća aktivnost na tržištu pšenice beležila se do sredine nedelje, kada dolazi do povlačenja i kupaca i ponuđača. U strukturi kupaca našli su se uglavnom trgovci i izvoznici, dok je udeo mlinara bio manji.

Berzanski ugovori za pšenicu zaključeni su u širokom cenovnom rasponu od 23,50 do 26,00 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosi 24,67 din/kg bez PDV-a pokazujući rast od 6,51 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Na tržištu soje i dalje se beleži izuzetno slaba aktivnost i na strani ponude i na strani tražnje. Sojino zrno prometovano je u rasponu od 56,00 do 56,50 din/kg bez PDV-a,uz obračun kvaliteta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...