smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika pred praznike

Rast cena pšenice u svetu i kod nas

AgrobiznisBerzaBiznisSrbija

23.12.2021 15:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast cena pšenice u svetu i kod nas Rast cena pšenice u svetu i kod nas
Kako se približava kraj godine, smanjuje se aktivnost robno-berzanskih učesnika na jedinoj robnoj berzi u našoj zemlji. Ukupan promet u ovoj, skraćenoj nedelji trgovanja,... Rast cena pšenice u svetu i kod nas

Kako se približava kraj godine, smanjuje se aktivnost robno-berzanskih učesnika na jedinoj robnoj berzi u našoj zemlji. Ukupan promet u ovoj, skraćenoj nedelji trgovanja, na Produktnoj berzi u Novom Sadu iznosio je 3.380 tona, čija je finansijska vrednost iznosila 126.934.00,00 dinara.

U strukturi prometa dominantno mesto zauzima kukuruz sa ukupno prometovanom količinom od 2.350 tona. 

Bez obzira na ovakvu okolnost, primetna je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom ove žitarice. Berzanski ugovori na paritetu CPT luka, sa isporukom robe do 28. februara, zaključeni su po ceni od 25,50 dinara po kilogramu, bez PDV, dok su na FCA realizovani u cenovnom rasponu od 25,20 din/kg do 25,50 din/kg bez PDV, sa klauzulom “gratis lager” do 30. maja 2022. godine. Krajem nedelje, ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje.

Negativan cenovni trend sojinog zrna nastavljen je tokom protekle nedelje. Kupoprodajni ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 71,50 din/kg bez PDV, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta. Na kraju nedelje, pojačalo se interesovanje za kupovinom ove uljarice od strane domaćih prerađivača i trgovaca. 

Nakon snažnog pada cene u proteklom periodu, pšenica beleži korekciju. Realizacija ugovora se kretala od 30,50 do 30,80 din/kg bez PDV, sa preuzimanjem robe tokom januara/februara. Primetna je smanjena ponuda ove žitarice. 

Osim na domaćem, rast cena je zabeležen na evropskom i američkom tržištu zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Južnoj Americi. Ovakav trend zabeležen je i u basenu Crnog mora, prateći ostala tržišta, dok se izvozna aktivnost pomalo usporava na kraju godine. U Rusiji, neizvesnost oko izvoznih kvota i dalje postoji. Mlinari u Ukrajini traže ograničenje izvoza u drugom delu sezone, dok je udruženje proizvođača žitarica protiv.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...