Posle niza neuspelih pokušaja ranijih godina

„Resavica“ prvi put platila rudnu rentu od 12,3 miliona dinara

BiznisSrbija

27.4.2023 17:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

„Resavica“ prvi put platila rudnu rentu od 12,3 miliona dinara „Resavica“ prvi put platila rudnu rentu od 12,3 miliona dinara
Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica prvi put je uplatilo naknadu za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina u iznosu od oko 12,3... „Resavica“ prvi put platila rudnu rentu od 12,3 miliona dinara

Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica prvi put je uplatilo naknadu za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina u iznosu od oko 12,3 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Posle niza neuspelih pokušaja iz ranijih godina da se dug za naknadu za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina reguliše, Resavica je prvi put 20. aprila 2023. godine uplatila naknadu u iznosu od 12.305.328 dinara“, navedeno je u saopštenju, prenela je Beta.

Ta uplata, kako je navedeno, predstavlja pre svega „značajan uspeh“ za rad ovog preduzeća, ali i indirektan doprinos radu i razvoju lokalne samouprave jer 40 odsto uplaćenih sredstava pripada opštinama Zaječar, Raška, Boljevac, Despotovac, Sokobanja, Žagubica i Sjenica.

To su opštine na čijoj teritoriji se vrši eksploatacija uglja i ova sredstva opštine mogu da koriste za unapređenje uslova života lokalne zajednice.

Naknada se plaća na osnovu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima počev od decembra 2006. godine i Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara od 2019. godine.

Zbog nelikvidnosti Resavica nikada do sada nije platila zakonski propisanu naknadu, koja je ranije iznosila jedan odsto, a sada tri odsto poslovnih prohoda.

Vlada Srbije i ministarstvo rudarstva i energetike intenzivno prate rad i poslovanje tog preduzeća.

„Briga države o preduzeću, a pre svega o rudarima dokazana je i dogovorom ministarstva i predstavnika sindikata o dodatnom povećanju zarada u cilju poboljšanja materijalnog položaja radnika, posebno ceneći doprinos koji su dali u vreme poteškoća u snabdevanju elektrana ugljem“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je realizovan i dogovor ministarstva i sindikata o otvaranju zamenskog površinskog kopa Biljkina struga, rudnika Soko, koji će omogućiti proizvodnju i veću finansijsku stabilnost rudnika koji posluje u sklopu Resavice.

  • DUSAN

    27.4.2023 #1 Author

    Oni sada a Rio Tinto će za 100 godina….

    Odgovori

  • Jj992

    27.4.2023 #2 Author

    Dobra vest

    Odgovori

  • gagica

    28.4.2023 #3 Author

    Dobro je da je saradnja i pomoc obostrana.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.4.2023 #4 Author

    Uspeli su posle toliko vremena,bravo!

    Odgovori

  • MAJA

    3.5.2023 #5 Author

    Taj novac je jako bitan za zajednicu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...