Država proizvode platila unapred

RFZO i Sinofarm tokom pandemije sklopili ugovor vredan više od 64 miliona evra

SrbijaZdravlje

20.2.2023 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

RFZO i Sinofarm tokom pandemije sklopili ugovor vredan više od 64 miliona evra RFZO i Sinofarm tokom pandemije sklopili ugovor vredan više od 64 miliona evra
Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) sklopio je strogo poverljiv ugovor vredan više od 64 miliona... RFZO i Sinofarm tokom pandemije sklopili ugovor vredan više od 64 miliona evra

Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) sklopio je strogo poverljiv ugovor vredan više od 64 miliona evra, sa srpskom kompanijom Sinofarm, u toku pandemije korona virusa.

Na sastanak u RFZO na početku pandemije bile su pozvane firme koji imaju ili mogu da nabave nešto od preko potrebne robe, a država im je obećavala plaćanje unapred i pomoć oko transporta, a izvori sa kojima su stupili u kontakt novinari CINS-a ističu da su sastancima prisustvovali i predstavnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Dan nakon uvođenja vanrednog stanja, kompanija Sinofarm iz Beograda, koja postoji 30 godina, sklopila je sa RFZO ugovor vredan 7,6 milijardi dinara, odnosno više od 64 miliona evra sa porezom na dodatnu vrednost (PDV), a za taj novac, firma je državi prodala više od 700.000 maski, skoro 1,5 miliona kombinezona, oko dva miliona mantila i 13 miliona kecelja.

Kako piše u ponudi kompanije Sinofarm, koja je sastavljena istog dana kada je i sklopljen posao, „roba se mora platiti u potpunosti avansno“.

„Sinofarm se ovim ugovorom obavezao da će robu isporučiti kliničkim centrima za devet dana od potpisivanja ugovora i da sve podatke do kojih dođe u vezi sa ovim poslom, čuva kao strogo poverljive“, piše CINS, prenosi agencija Beta.

Iako je roba proizvedena u Kini, avione je, pored kineskih aerodroma trebalo poslati i na aerodrom u Sjedinjenim Američkim Državama i Indiji.

„Mediji su tokom vanrednog stanja pisali da je ova oprema u zemlju dopremana i letovima koje je između ostalih organizovala vlada. Međutim, iz dokumentacije nije jasno ko je pokrio troškove prevoza za robu koju je državi prodao Sinofarm. Dok u njihovoj ponudi stoji da cena ne uključuje transport, potpisani ugovor kaže da su troškovi prevoza ipak u sklopu cene“, naveo je CINS.

RFZO, kako je naveo taj medij, nije odgovorio na pitanje o javnim nabavkama, kao ni koliko je ugovora sklopio i kolika je njihova ukupna vrednost.

Dokumentaciju koju je CINS tražio na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, prosleđena je vladi s obzirom da ih je ona proglasila tajnom, a vlada ni na zahtev ni na pitanja CINS-a nije odgovorila.

 • Rade

  20.2.2023 #1 Author

  Znaju ljudi da rade , mi smo veverice

  Одговори

 • VERA

  21.2.2023 #2 Author

  Što ne plate lečenje ove bolesne napaćene dece tako unapred a ne da šaljemo sms poruke i snalazimo se sami kako znamo i umemo….bezobrazluk šta rade sa RFZO

  Одговори

 • Maria

  25.2.2023 #3 Author

  Iznenađena sam

  Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...